Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Dráma és humor, férfi és női történetek a Nemzeti Filharmonikusok előadásán

Dráma és humor, férfi és női történetek a Nemzeti Filharmonikusok előadásán

A XX. századi operarepertoár két remeke csendül fel a Nemzeti Filharmonikusok előadásában november 11-én, az Olasz Kultúrintézetben, Hamar Zsolt vezényletével. A Nemzeti Énekkar Pászti-bérletsorozatának második hangversenyén a francia zeneszerző, Poulenc Az emberi hang című egyfelvonásosa hangzik el Petrovics Emil Lysistrate című műve mellett.

„Míg az egyik helyenként drámai, de leginkább lírai és végtelenül szomorú, addig a másik a humor minden nemes eszközét használva emel el bennünket ettől a témától.” (Hamar Zsolt)

Emberi Hang – Dráma és humor egy estén
Férfi és női történetek a Nemzeti Filharmonikusok Előadásán

2018. november 11. 19:30, Olasz Kultúrintézet
(Pászti bérlet 2.)

Műsor:

Poulenc: Az emberi hang
Petrovics Emil: Lysistrate

Közreműküdők: Váradi Zita szoprán, Kertesi Ingrid szoprán, Kolonits Klára szoprán, Horváth István tenor, Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba), Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Hamar Zsolt karmester

- hirdetés -

Az emberi hang szövegkönyvét Jean Cocteau ugyanilyen című monodrámája (1928) alapján írta a költő, a zeneszerző és a főszerepet elsőként megformáló énekesnő, Denise Duval, aki nemcsak a librettó, de a zene kialakításában is együttműködött a zeneszerzővel. A La voix humaine-nek egyetlen – név nél­küli – női főszereplője van, aki a darab egész időtartama alatt telefonál. Olyan monológról van szó tehát, amely a tele­fon által mégis párbeszéddé válik, a vo­nal túlsó végén ott a férfi, akivel ekkor beszél utoljára.

Esszenciája egy női tragikus sorsnak, egy férfi-női történetnek – Váradi Zita szoprán

- hirdetés -

A nő várja szerelmének hívását. Két téves kapcsolás után vég­re a férfi jelentkezik be, aki elhagyta őt. Hosszú beszélgetésük során a nő hol tárgyilagos, hol szenvedélyes, hol nosz­talgikusan visszaemlékszik az egykori boldogságra, hol pedig szinte brutáli­san őszinte. Végül felfedi, hogy halálos altatót vett be, s már nem is lehet rajta segíteni.

Váradi Zita – forrás: NFZ

Az est második részében Petrovics Emil Lüszisztraté című egyfel­vonásos vígoperája csendül fel, mely az ókori görög dráma természetéből is adódóan inkább drámai oratórium, mint hagyományos opera.

A zene igen sokszínű: himnikus és szatirikus hangvétel, neoklasszikus, jazzes és musical jellegű részletek is ta­lálhatók benne. A közel 50 perces vígoperának három szereplője van: Lüszisztraté, va­lamint a női kar és a férfikar vezetője. A darab kiváló énekművészekkel szólal meg, mint Kertesi Ingrid, Kolonits Klára, Horváth István.

Kolonits Klára – fotó: Kaya Ariel Woytynowska

Athénban, a Peloponnészoszi háború idején játszódik. A férfiak szörnyű há­borút indítottak, amely elsősorban az athéni nőket viseli meg. A nők esküt is tesznek, hogy addig nem élnek házaséletet férjükkel, amíg azok be nem fe­jezik a háborút. A férfiak ettől persze nagyon szenvednek, verekedés tör ki, majd a nők elfoglalják a fellegvárat. Ké­sőbb már a nők is érzik a férfiak hiányát, férfiért imádkoznak, s énekelnek egy kuplét a női nem természetéről. Végül megszületik a béke, s helyreáll a szere­lem egysége is. Lüszisztraté, a csata­bontó diadalmasan vonul be, s az ope­ra a szerelem magasztalásával ér véget.

Váltsa meg jegyét ide kattintva!

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.