Papageno Radio
Promóció Fazioli-zongorát kapott a pécsi Liszt Ferenc hangversenyterem

Fazioli-zongorát kapott a pécsi Liszt Ferenc hangversenyterem

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bár nem most épült, mára vált egyértelműen a szóló- és kamarazene igazi pécsi otthonává a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Zeneművészeti Intézetében található Liszt Ferenc hangversenyterem.

Hangversenyterem a Zsolnay Negyed szívében

Az Európa Kulturális Fővárosa program eredménye a revitalizált Zsolnay Kulturális Negyed. Egyik elhagyott gyárépületébe új élet költözött: énekesek, hangszeresek töltik itt mindennapjaikat arra készülve, hogy művészként, tanárként, karvezetőként másokat ismertessenek meg azzal a csodával, amit úgy hívunk – ZENE. Napközben a tanításé a terep, de estére sem néptelenedik el az épület: koncertlátogatók érkeznek, a Liszt-teremben hangverseny lesz. 2016 őszétől nyílt lehetősége a Zeneművészeti Intézetnek szóló- és kamarazenei koncertsorozatok szervezésére. Céljuk, hogy a város és a régió zenebarátait és a reményeik szerint jövőbeli zenekedvelőit olyan rendkívüli produkciókkal ismertessék meg, melyre a város kiemelkedő zenei kínálata mellett is ritkábban nyílik lehetőség. Elsősorban szólóhangszerre, énekhangra írott művek és kamarazene kerülnek bemutatásra, szonátaestek, dalestek, kamarazenekari estek formájában.

A szóló- és kamarazene kivételes értékei

Az eltelt két év alatt hazai és külföldi művészek hosszú sora fordult meg a Liszt Ferenc hangversenyterem falai között. Nagy nevű szólisták, kamaraegyüttesek adják egymásnak a kilincset, európai és más földrészek vezető zenei egyetemeinek professzorai koncerteznek itt. Weimartól, Berlintől Bázelen át a Londoni Királyi Zeneakadémiáig, Indiana Állam Egyeteméig (ISU), Los Angelesig, vagy a sapporói Otani egyetemig hosszú a sor. A fellépő művészek a hallgatók és az érdeklődők nagy örömére – és nem kisebb épülésére – tartózkodásukat gyakran kiegészítikmesterkurzusokkal is. Természetesen az Intézet saját professzorai, Liszt- és Kossuth-díjas művésztanárai is gyakori vendégei a pódiumnak, hogy különleges, bensőséges pillanatokkal bővelkedő produkciókkal ajándékozzák meg a közönséget.

A pozitív visszajelzések és az egyre növekvő érdeklődés hatására már bérletben is vásárolhatók jegyek. A CAMERATA elnevezés egyaránt utal az alakuló közösségre, akik mára már törzsközönségnek nevezhetők, a fellépő zenei alakulatokra, formációkra, és a XVI. századi Camerata Fiorentina – Firenzei Szalonra, melynek a hatása a zenetörténetre máig ismert.

A zongorák Stradivarija

A hangversenyterem fennállása óta folyamatos fejlődésen megy át. Így vált elérhetővé hangrendszerének fejlesztése, színpadi eszközök beszerzése, és hamarosan világításának megújulása. E folyamatos fejlődés mérföldköve az a FAZIOLI versenyzongora, mely a Modern Városok Programnak köszönhetően került 2017-ben a Pécsi Tudományegyetem, és ezáltal az Intézet birtokába.

Dr. Vas Bence, a PTE Művészeti Kar Zeneművészeti Intézet igazgatója a hangszer kapcsán elmondta:

Fontos mérföldkő ez a Fazioli-zongora a pécsi művészeti kar életében, hiszen a minőségi hangszer az alapja a magas színvonalú zeneművészetnek, és a zene oktatásának. Márpedig ez a zongora valóban világszínvonalú, és a hazai felsőoktatásban biztosan egyedülálló.

Stradivari neve még azok előtt is ismert, akik egyébként nem járatosak a zenében. Paolo Fazioli és szakemberekből álló csapata az észak-olaszországi Sacilében olyan zongorát alkotott, amely méltó párja Stradivari híres mesterhegedűinek. A két hangszermárkában nemcsak a kiváló minőség, hanem a felhasznált fa típusa is közös: mindkettő a Sacilétől közel száz kilométerre található Fiemme-erdő különleges lucfenyőiből készült. A Fazioli-hangszereket manufakturális üzemben egyenként, kézzel készítik az ötven fős sacilei műhelyben, amely eredetileg Fazioli apjának bútorgyárára épült.

A hangszer 2018. november 22-én először szólal meg a gyáralapító, cégvezető Paolo Fazioli jelenlétében azóta, hogy Pécsre érkezett. Nem kisebb művész lesz a történelmi pillanat előadója, mint a nemzetközi zenei élet egyik legkiemelkedőbb mestere, Liszt-díjas zongoraművészünk, Szokolay Balázs.

Promóció

X
X