Papageno Radio
Kiállítás Frida Kahlo művészete áll a legnagyobb mexikói fiesta középpontjában

Frida Kahlo művészete áll a legnagyobb mexikói fiesta középpontjában

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egész Mexikó  ünnepi lázban ég szeptember 16-án: ez a Día de la Independencia, ugyanis ezen a napon tört ki 1810-ben az a több mint 10 évig tartó háború, amelynek során létrejött a Spanyolországtól független Mexikó állam. Ezen a napon egymást érik a fiesták a nagyvárosoktól kezdve a legkisebb falvakig: tűzijátékkal, felvonulással, zenével, tánccal, sok étellel és itallal ünnepelnek a helyiek.

A Magyar Nemzeti Galéria is számos színes programmal készül megidézni az egyik legnagyobb mexikói ünnep hangulatát havonta egyszer jelentkező MÚZEUM+ eseménysorozatának keretében, most kivételesen szombat este. Ezen az estén Mexikó egyik legismertebb, a 20. század talán legmeghatározóbb női művészének – akinek egész életművét áthatja a szabadság eszméje -, Frida Kahlónak a műveiből rendezett tárlat is látogatható lesz.

Budapestre érkeznek Frida Kahlo remekművei

Zenei és színházi programok

17.30 Volver la Vida – Csáki András Junior Prima díjas gitárművész, Szászvárosi Sándor Európa-szerte ismert csellóművész, Manuel B. Camino mexikói bassz-bariton és Bojta Zsuzsanna mezzoszoprán koncertje

19.00 Michel Ayala – Tradicionális mexikói huapango és ranchera dalok egyéni feldolgozásban


19.00 Egy nő a piacon: Frida Kahlo a műkereskedelemben (Martos Gábor) – A Frida Kahlo-kiállításához kapcsolódva ezen az estén – sok képpel illusztrálva – azt tekintjük át, hogy a ma az egyik legfelkapottabb festőnő munkái hogyan szerepeltek a világ műtárgypiacán életében, illetve hogyan a halála után. Vendégeink megismerhetik azt is, hogy milyen tényezők befolyásolják az árak alakulását, valamint hogy kik ma világon a legjelentősebb Frida Kahlo-gyűjtők.

20.00 Mariachi Sin Fronteras – A mexikói fiesta hangulata egy szlovák zenekartól

21.00 Frida Kahlo balladája – Frida Kahlo a huszadik század egyik legkülönösebb sorsú festője, legizgalmasabb asszonya, legnagyobb hatású, sajátos, csak rá jellemző utat járó művésze. Egészen a végletekig szabad, független ember (és nő!), aki mindig kész megfizetni az árat döntéseiért és tévedéseiért, s akinek alapvetően két, egymást erőteljesen kiegészítő pólus határozza meg az életét, ezáltal alkotásait is: az élet szomjazó vágya, és a kora gyermekkora óta kísérőjéül szegődő fájdalom. Előadásunk, mely jórészt Frida írásaira, műveire, valamint Lorca-szövegekre épül ennek az egyedi, kivételes életútnak szubjektív hangulatú megragadására tesz kísérletet.  

Tárlatvezetések

18.00 és 20.30 A demiurgosz kettős lény – Lovass Dóra tárlatvezetése a Lépésváltás című kiállításban

18.00 és 20.00 Önelvű vizualitás a századelő művészetében – Cser Judit tárlatvezetése a Modern Idők című kiállításban

17.00 és 19.00 Nőábrázolás a 19.században – Koós Nikolett tárlatvezetése a Lépésváltás című kiállításban

Mindezek mellett kézművesműhely, jelmezpróba és gasztronómiai bemutató is várja az érdeklődőket.

Részletes információ a programról ide kattintva

Promóció

X
X