Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás A fény örök szimbólumára építi programjait a Magyar Nemzeti Galéria

A fény örök szimbólumára építi programjait a Magyar Nemzeti Galéria

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Idén utoljára hosszabbított nyitvatartással, a Fény tematikájára épülő programokkal – tárlatvezetésekkel, előadással, társművészeti programokkal, workshoppal – várja látogatóit a Múzeum+ a Magyar Nemzeti Galériában. Ezen a napon minden a fényről, a világosság és sötétség ellentétéről szól majd.  

A fény az emberi kultúra egyik örök szimbóluma, a művészetnek pedig örök problémája. A fény téma és eszköz is.

Meg lehet festeni a fényt, de lehet fénnyel is festeni.

- hirdetés -

E két megközelítést „világítják meg” az előadók, miközben egy pazar installáció révén színes fénybe öltöznek a múzeum terei.

Amióta csak képtárak léteznek a festmények elhelyezése („akasztása”) és megvilágítása az egyik legproblémásabb és legvitatottabb kérdés múzeumi és művészkörökben. A főúri gyűjtemények gyertyavilágításos termeitől kezdve a 19. század végének modernnek számító „felülvilágításos” terein át napjaink korszerű világítástechnikájáig hosszú út vezetett.

Ahogyan a mozaikszerűen, már-már zsúfolásig tele aggatott falaktól addig a letisztult képakasztási módszerig is,

amely lehetővé teszi, hogy minden műtárgyat saját jogán, önálló terében és új fényben szemlélhessünk. A 19. századi gyűjtemény úgynevezett szalon-fala előtt most felelevenedik a múlt: az estén régi és új fényben pompáznak a képek.

Csontváry: Sétakocsikázás újholdnál Athénban

Bellák Gábor A varázslatos fény című előadása az európai művészet példáin keresztül próbálja értelmezni, hogy mit is jelent a Fény például Rembrandt és Caravaggio drámaian megvilágított képein, Turner és a német romantikusok misztikus alkotásain, vagy az impresszionisták fényben úszó tájképein. Mit jelent a Fény a betlehemi jászol fölött világító csillag képében, vagy éppen Csontváry napút-festészetében. S a teljesség kedvéért a Fény „árnyoldalairól” is szó esik majd.

A „Napút” festő Csontváry egyik legszebb művéről korábbi cikkünkben olvashat:

Csontváry festményének híres hídja

A kupolatérben egy fénylő hangú énekesnő, Wolf Kati koncertjét élvezhetjük, aki hét éves korában már a Vuk címadó dalát énekelte. Ezen az estén kiszenekaros felállással láthatja majd őt a közönség a Galéria első emeleti kupolatermében.

A gótikus szárnyasoltárok termében Szklenér Roberta (ének), Megyery Noémi (barokk hegedű), Vályi Csilla (barokk cselló) és Fehér Nóra (csembaló) tolmácsolásában Purcell, Bach, Handel és Caccini barokk áriái szólalnak meg.

A további programokról és a tárlatvezetésekről a múzeum honlapján tudhat meg további részleteket!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X