Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Leonardo da Vinci-kamarakiállítással nyit a megújult Szépművészeti Múzeum

Leonardo da Vinci-kamarakiállítással nyit a megújult Szépművészeti Múzeum

A több mint három évig tartó felújítási munkálatokat követően október végén nyílik meg a Szépművészeti Múzeum. A múzeum történetének legnagyobb és legátfogóbb rekonstrukciós munkálatai során nem csupán a múzeumi épület újult meg, hanem a gyűjtemény eredeti koncepciójához visszatérve a múzeum állandó kiállításait is újrarendezik. A felújított múzeum az új állandó tárlatok mellett a Leonardo da Vinci és a budapesti lovas című kamara-kiállítással várja majd a látogatókat.

- hirdetés -

A Szépművészeti Múzeum átfogó felújítása 14.000 négyzetmétert érintett, ami a múzeum alapterületének mintegy negyven százaléka. A rekonstrukció a Román Csarnok mellett érintette többek között a reneszánsz stílusú Michelangelo termet is, amely az elmúlt évtizedekben átalakítva, a látogatóktól elzárva, irodaként funkcionált. A felújítás során egy új, térszint alatti, korszerű étterem és kávézó is kialakításra került.

A felújításnak köszönhetően csaknem 2000 négyzetméternyi korábbi kiállítótér nyeri vissza eredeti funkcióját és a műtárgyraktáraknak is mintegy félezer négyzetméterrel több hely jut majd a megújult épületben.

- hirdetés -

Az 1906-ban megnyílt Szépművészeti Múzeum épülete története során már több kisebb részleges rekonstrukción átesett, de a nyugati, úgynevezett Román szárny felújítása és az épületgépészet átfogó fejlesztése évtizedek óta váratott magára.

Lapozzon bele Leonardo da Vinci vázlatfüzeteibe!

A látogatók két szakaszban vehetik majd birtokba a megújult intézményt és az új kiállításokat. Októberben a mélyföldszinti terek és a felújított Román szárny nagy része, valamint az ott található kiállítások nyílnak meg, az összes új állandó kiállítás pedig 2019 közepétől lesz látogatható.

A beállványozott Csarnok a restaurálás első fázisában – forrás: szepmuveszeti.hu

A Szépművészeti Múzeum kiállításainak újrarendezésével párhuzamosan zárnak be a Magyar Nemzeti Galéria régi magyar gyűjteményeinek egyes állandó tárlatai, ugyanis a Szépművészeti kiállítási koncepciója – visszatérve az eredeti, alapításkori alapelvekhez – gyökeresen átalakul:

több évtizedes távollét után a magyar művészeti anyag hazatér a Szépművészetibe, így a múzeum ezt követően az egyiptomi és a görög-római művészet mellett a 18. század végéig együtt mutatja majd be az egyetemes és a magyar művészet történetét.

Mindezekkel párhuzamosan a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének kiállítása – ideiglenesen, az Új Nemzeti Galéria megnyitásáig – felköltözik a Várba, ahol így az elmúlt több mint két évszázad magyar és nem magyar képzőművészeti alkotásai együtt lesznek láthatók a Magyar Nemzeti Galériában, 2019 elejétől.

A Liget Budapest projekt keretében megvalósuló Új Nemzeti Galéria épülete a tervek szerint 2021 végére készül el.

A munkálatok középpontjában álló, a múzeum leggazdagabban dekorált, román kori templombelsőt mintázó Román Csarnokot több mint 70 éve nem láthatta a nagyközönség. A felújításig raktárként funkcionáló teremben a Régi Képtár festményeinek egy része mellett a gyűjteményben őrzött gipszmásolatokat is itt tárolták – a műtárgyak a felújítás alatt álló és jövőre megnyíló komáromi Csillagerődbe valamint a Szabolcs utcában megépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központba kerülnek majd.

A gipszmásolatok elszállítása 2015-ben -forrás: szepmuveszeti.hu

Hosszú évtizedek után végre megtörtént az Szépművészeti Múzeum épületének csaknem teljes műszaki modernizációja is: többek között kazánostul lecserélték a hetvenes évekből való gőzfűtést és a régi, zajos klímaberendezéseket. A tetőre napelemek és napkollektorok kerülnek, gazdaságosabbá téve a múzeum üzemeltetését, és ezen túl megtörtént az épület utólagos, talajnedvesség elleni szigetelése is. Mindezekkel párhuzamosan új elektromos hálózatokat és klímarendszereket építettek ki, korszerűsítették a biztonsági, vagyonvédelmi, informatikai rendszereket, új személy- és teherlifteket állítottak be, valamint a modern műtárgyszállításnak megfelelő „expedíciós folyosókat” is kialakítottak. Mindeközben a múzeum teljes akadálymentesítése is megtörtént.

A felújítás során mintegy 11.000 m³ földet mozgatnak meg, 2.700 m³ beton, 300 tonna betonacél, 900 m² falazat, 7.100 m² vakolat, 3.000 m² acélszerkezet, 1.800 m² üvegtető, 1100 m² üvegfal, 300.000 folyóméter erős- és gyengeáramú kábelezés és 16.000 folyóméter gépészeti vezeték kerül beépítésre. E mellett 19.000 m² burkolat készült és 38.000 m² felületet festettek le.

Ez év végéig elkészül a Szabolcs utcában az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épületegyüttese is, amely a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint 300.000 műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű feltételeket és technikai hátteret. Szintén itt kap majd otthont a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is, amely a Szépművészeteiben és a Nemzeti Galériában zajló tudományos munkájához nyújt majd segítséget.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.