Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A múltat be kell vallani – mit tesz ezért a magyar színház?

A múltat be kell vallani – mit tesz ezért a magyar színház?

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Magyar Színházi Társaság és a Színház folyóirat Jó kérdés sorozatában január 7-én ismét egy izgalmas téma kerül elő. Hogyan beszéli ki az elmúlt száz év történelmi traumáit a magyar színház, és milyen céllal teszi ezt? Kinek van igénye a szembenézésre?

- hirdetés -

Melyek a hangsúlyos témák, és van-e, ami tabunak számít? Mitől több a múltfeldolgozás a múltábrázolásnál? Hogyan lesz az egyéni történetek feldolgozásából közösségi-társadalmi múltfeldolgozás? Mi jellemzi a múltfeldolgozó előadásokat, vannak-e alapdilemmák, és vannak-e alapkonszenzusok?

A meghívott vendégek ezúttal Kelemen Kristóf dramaturg, rendező, aki legutóbb Megfigyelők címmel az ügynöktémáról készített előadást, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Iskolájában pedig az intézmény államszocialista korszakbeli történetét kutatja; Lovas Rozi színművész, akit a Závada Pál regényéből készült Egy piaci nap című, a kunmadarasi zsidók elleni pogromokat feldolgozó előadásban is láthatnak; valamint Tasnádi István író, aki a Krétakör Hazámhazámjától a Szibériai csárdáson át a Made in Hungáriáig több olyan darabot és előadásszöveget jegyez, amelynek témája a 20. századi magyar történelem.

A beszélgetés vezetője ezúttal is Veiszer Alinda, a helyszín pedig a Katona József Színház K:antinja.

A 17 órakor kezdődő program ingyenes, és az NKA, illetve az MMA támogatásával valósul meg.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X