Papageno Radio
Kiállítás 30 érdekesség a 30 éves Ludwig Múzeumról

30 érdekesség a 30 éves Ludwig Múzeumról

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A budapesti Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum alapítója, a német házaspár, Irene és Peter Ludwig. Az első állandó kiállítás 1991-ben nyílt meg a Budavári Palota ’A’ Épületében, a Magyar Nemzeti Galéria rendezésében. A múzeum 1996-ban Kortárs Művészeti Múzeummá alakult és jelentős magyar anyaggal gyarapodott, majd 2005-ben költözött át a Müpába. Cikkünkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a kiállítóhely három évtizedes történetéből.

1.

A budapesti Ludwig Múzeum gyűjteményét a német műgyűjtő házaspár, Irene és Peter Ludwig 70 műtárgyból álló adománya alapozta meg, amely később több mint 100 művel bővült tartós letét formájában.

2.

A Ludwig házaspár összesen 12 ezer műalkotást gyűjtött össze, amelyek a világ 30 múzeumában találhatók meg, Havannától Teheránon és Szentpéterváron át Pekingig. Ebből 12 intézmény viseli a Ludwig nevet, köztük a bécsi és a budapesti Ludwig Múzeum.

3.

A Ludwig Múzeum gyűjteménye folyamatosan gyarapodik, amely a letéti őrzésekkel együtt mára elérte a kb. ezres tételszámot, ha a több darabból álló műveket egy tételnek tekintjük.

4.

A múzeum gyűjteményének legtöbb darabból álló műve Šedá Kateřina Tükörhegy című munkája, amely kb. 800 darab spirálfüzetből áll.

5.

A Ludwig házaspár a németországi Aachenben egy sikeres csokoládégyárat működtetett. Innen származott vagyonuk, amelyből gyűjteményüket felépítették.

Ludwig Múzeum, Westkunst – Ostkunst kiállítás – – fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

6.

A múzeum gyűjteményének egyik legfurcsább műve Sather Stoph Csokoládé tárgy című műve, amely egy csokoládéból készült kamera.

7.

Irene és Peter Ludwig nagy hangsúlyt fektetett az értékmentésre, pl. aacheni házuk könyvtárszobájába beépíttették egy háborúban lebombázott gótikus épület töredékét.

8.

Peter Ludwig rajongott Pablo Picasso művészetéért, csaknem 900 Picasso-művet vásárolt annak ellenére, hogy személyesen soha nem találkozott a mesterrel.

9.

A Ludwig-gyűjtemény Picasso-műveinek legnagyobb része a kölni Ludwig Múzeumba került a kilencvenes években, amely így

a harmadik legnagyobb Picasso-gyűjteménnyel rendelkező múzeum a világon, a barcelonai és a párizsi Picasso-múzeumok után.

10.

A budapesti Ludwig Múzeumban 3 eredeti Picasso-festmény látható, amelyeket a művész akkor festett, amikor már több mint 90 éves volt. A festményeken kívül még 8 Picasso által festett tányérral is rendelkezik a gyűjtemény.

11.

A Ludwig Múzeum 30 év alatt pontosan 330 időszaki kiállítást rendezett.

12.

A múzeum fennállásának 3 évtizede alatt több mint ötezer kapcsolódó programot szervezett, többek között koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket és még számos társművészeti és szakmai programot.

13.

A Ludwig Múzeum időszaki kiállításainak sorát az egyik legnagyobb nemzetközi sztárképzőművész, Yoko Ono kamaratárlatával nyitotta meg 1993-ban.

14.

A Ludwig Múzeum számos legendás világsztár művésznek rendezett tárlatot, akik közül többen személyesen is jelen voltak az előkészületeknél és a megnyitón: pl. Jim Dine, Anthony Gormley, Annie Leibovitz, Helmut Newton, Zsigmond Vilmos, Gilbert és George és tavaly nyáron Ervin Wurm.

15.

Peter Ludwig jelentős pop-art gyűjteményre tett szert, ennek köszönhetően a budapesti Ludwig Múzeumban olyan neves alkotók műveivel találkozhatunk, mint Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Richard Hamilton, Robert Rauschenberg, Tom Wesselman, Joe Tilson és mások.

16.

Az egyik legijesztőbb eset a Ludwig Múzeum 30 éves fennállása alatt Joe Tilson Öt érzék című sorozatával történt, amikor 2000-ben a Hallás című kép leesett a falról és összetört a plexiborítása. Egy teljes évig tartó rekonstrukciós folyamatot követően, most ismét teljességében látható a híres sorozat.

17.

A múzeum gyűjteményében található legnehezebb, egy darabból álló műtárgy Toni Grand Kettesével című műgyanta borítású szobra, amely kb. 1 tonnát nyom és két üreges, illetve két betonból öntött elemből áll. A múzeum kiállítótereinek padlózatára ennél nehezebb műtárgy már nem helyezhető.

18.

A múzeum hatalmas teherliftjében egyszerre akár 77 ember is elfér, illetve 5800 kilogramm szállítására alkalmas.

19.

A gyűjtemény legnagyobb alkotása Hantai Simon festménye, amely még éppen elfér a teherliftben.

20.

A múzeum kiállítótereiben szigorú törvények uralkodnak. A műtárgyak védelme érdekében 20 Celsius-foknak (+/- 1) és 45 százalékos páratartalomnak (+/- 2) kell lennie. Fotóknál 50 lux, olajfestményeknél 150 lux, fa- és gipszszobrok esetén 250 lux értékű fény érheti a műtárgyakat.

21.

A múzeum műtárgyraktáraiba a restaurátorokon és a gyűjteménykezelőn kívül szigorúan tilos a belépés, még a múzeum dolgozóinak is!

Ludwig Múzeum, Westkunst – Ostkunst kiállítás – fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

22.

A kortárs művészetre jellemző, hogy gyakran találkozhatunk olyan extrém műtárgyakkal, amelyekről

nehéz eldönteni, hogy műalkotás, hétköznapi tárgy vagy szemét.

Ezért a múzeum területén elhelyezett hulladékot csak akkor dobhatják ki a takarítók, ha rá van írva, hogy szemét.

23.

A Ludwig Múzeum múzeumpedagógiai osztálya nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok (hajléktalanok, vakok és gyengén látók, megértési nehézséggel élők, kistérségi roma fiatalok) foglalkoztatására.

24.

Magyarországon egyedülálló, hogy a Ludwig Múzeum állandó jelleggel (kétheti rendszerességgel) biztosít múzeumi családi programokat megértési nehézséggel élő gyermekek és szüleik részére.

25.

A Ludwig Múzeumban egy 18 és fél ezer kötettel rendelkező könyvtár is található. Kortárs művészetet kutatók számára aranybánya!

26.

A Ludwig Múzeum gyűjteményének darabjait a világ legjelentősebb intézményei kérik kölcsön. Például David Hockney Ellenfény francia stílusban című képét kiállította a londoni Tate Britain, a párizsi Centre Pompidou és a New York-i Metropolitan Múzeum.

Luwig Múzeum, Westkunst – Ostkunst kiállítás – fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

27.

A múzeum gyűjteményének legkorábbi műve Gerhard Altenbourg Két sétáló című kínai tusrajza, amely 1956-ban készült.

28.

2015-től a Ludwig Múzeum rendezi a Velencei Biennále Magyar Pavilonjának kiállításait. A 2019-es biennálén Waliczky Tamás Képzelt kamerák című kiállítását mutatják be.

A Magyar Pavilon kiállítója 2019-ben Waliczky Tamás – forrás: Ludwig Múzeum

29.

Az alapítók szándékait követve a Ludwig Múzeum gyűjteményében egyaránt megtalálhatók a nyugati és a keleti országokból származó művek és a magyar alkotók munkái, illetve

kiemelten fontos szerepet kap a volt szocialista országok művészetének bemutatása és gyűjtése.

30.

A Ludwig Múzeum számára a legfontosabbak a látogatók! Ezért a 30. születésnap alkalmából a múzeum történetében először egy olyan kiállításra készül az intézmény, amelynek műveit a látogatók fogják kiválasztani internetes szavazással.

Szavazni ezen a linken lehet.

Promóció

X
X