Papageno Radio
Promóció Egy olasz mű feltámadása a Pannon Filharmonikusok húsvéti hangversenyén

Egy olasz mű feltámadása a Pannon Filharmonikusok húsvéti hangversenyén

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A hagyományokhoz hűen idén is a nagyhéten kerül sor a Pannon Filharmonikusok húsvéti ünnepi hangversenyére a pécsi Kodály Központban. Az április 17-én, szerdán 19.00 órakor kezdődő koncert azonban mind a műsorválasztás, mind a közreműködők tekintetében tartogat érdekességeket a közönség számára. Magyarországi bemutatóval nyitja az estet a zenekar, majd Johann Sebastian Bach művei közül a ritkábban hallható Húsvéti oratórium szólal meg a Kodály Központban neves olasz énekművészek és a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának közreműködésével. Az együttest Paolo Paroni olasz karmester dirigálja.

Giovanni Battista Pergolesi a 18. század elején élt zeneszerző, így meglepőnek tűnhet, hogy az itáliai barokk zene mesterének van olyan műve, melyet csak most, 2019-ben mutatnak be Magyarországon. A Pannon Filharmonikusok Pergolesi D-dúr miséjét adja elő, melynek kottája 300 éven át volt feledésben és csupán néhány évvel ezelőtt került elő ismét. A művet így Nyugat-Európában is csak néhány éve mutatták be, melyet most a Pannon Filharmonikusok előadásában hallhat először a hazai közönség Pécsett.

Bach műveiből húsvét előtt a passiók hangzanak el általában, oratóriumaiból legtöbbször karácsonykor kerül műsorra valamelyik darab. Azonban most áprilisban a rövidebb Húsvéti oratórium emeli az ünnep fényét a Kodály Központban a nagyhét szerdáján.

A megszokottól eltérően ebben az évadban olasz szólisták gazdagítják a húsvéti hangverseny műsorát. Giulia Bolcato (szoprán) és Matteo Mezzaro (tenor) énekművészek szólaltatják meg a műveket, valamint ismét színpadra áll a Pannon Filharmonikusokkal Balogh Eszter (mezzoszoprán) és Hámori Szabolcs (basszus), akik több alkalommal énekeltek már a zenekar ünnepi koncertjein. A hagyományt folytatva a húsvéti hangversenyen a  Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa lesz hallható. Az est karmestere az itáliai Paolo Paroni, akit az olasz zene szerelmesei már láthattak a karmesteri pódiumon néhány éve a Pannon Filharmonikusok koncertjén.

Egy kultúra megismeréséhez elkerülhetetlen az autentikus forrás, ebben egy rendkívül sokoldalú, zeneszerzőként és orgonaművészként is jegyzett, szerte Európában tapasztalatot szerzett olasz karmester, Paolo Paroni lesz segítségünkre. Paroni egyaránt otthonosan mozog a koncerttermekben és az operaházakban, repertoárja igen széles, a barokktól a klasszikus és romantikus műveken át a kortársakig terjed, minden korszakot értőn és ihletetten tolmácsolva. Pergolesi D-dúr miséje a húsvéti ünnephez illő hitelességgel, méltósággal csendül fel.

A hangverseny méltó alkalmat teremt arra, hogy a rohanó hétköznapokból kiszakadva ráhangolódjunk a kereszténység legnagyobb ünnepére. Jegyek személyesen a Kodály Központ jegypénztárában, online pedig IDE kattintva vásárolhatók.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X