Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Határon túli és a független társulatok előadásainak legjavát mutatja be a MOST...

Határon túli és a független társulatok előadásainak legjavát mutatja be a MOST FESZT

2019-ben a Jászai Mari Színház – a Tatabányai Tavaszi Fesztivál keretén belül – immár 5. alkalommal rendezi meg MOnodráma és STúdiószínházi FESZTiválját, a MOST FESZT-et. A március 20. és 24. között megrendezésre kerülő seregszemle elsődleges célkitűzése, hogy egy tematikáját tekintve egyedülálló fesztivál keretén belül mutassa be a vidéki, a határon túli és a független társulatok által létrehozott monodráma- és stúdiószínházi előadások legjavát.

- hirdetés -

Az idei fesztivál 4 monodrámát és 6 stúdiószínházi előadást – ezek között 1 versenyen kívüli előadást – felvonultató programjával kapcsolatban Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója elmondta:

- hirdetés -

„A MOST FESZT öt éve számomra a Jászai Mari Színház legnagyobb sikerei közé tartozik. Aki figyelemmel kísérte az alapítás óta eltelt időszakot, azt hiszem, megerősíthet abban, hogy a MOST FESZT mind a közönség, mind pedig a színházi szakma körében figyelemre méltó utat járt be. Ezt a fesztivált elsősorban azért találtuk ki és hívtuk életre, hogy a Jászai Mari Színház lehetőségeit, adottságait figyelembe véve

a monodráma műfaját és a stúdiószínházi formát felhasználva teremtsünk találkozási pontot a nézők és a színház között.

Büszke vagyok a Jászai Mari Színház közösségének a munkájára, és nagyon örülök annak, hogy egyértelműen megerősödött az a közönségbázis, aki nemcsak a Jászait, de ezen belül a fesztivált is szereti és nyitottsággal, érzékenységgel fordul a MOST FESZT által képviselt értékek felé. Ugyanakkor külön öröm számomra, hogy az idei fesztiválra jelölt 70 előadás minőségében és számában egyaránt mutatja, honnan hová jutott el a MOST FESZT a színházi szakmán belül. Jóleső érzés, hogy a legkülönfélébb alkotóközösségek – határon innen és túl – számon tartják a fesztivált és fontosnak tartják az azon való bemutatkozást. Bizonyára mindez hozzájárult ahhoz, hogy 2018 novemberében a MOST FESZT felvételt nyert a Magyar Fesztivál Szövetség minősített fesztiváljai közé.

Woyzeck monodráma

A fesztiválprogram összeállításakor természetesen minden évben fontos számunkra, hogy az előadások formavilága, mondanivalója vagy éppen a felhasznált szövegek, drámaadaptációk tekintetében olyan értékeket, különlegességeket mutassunk be, melyek újdonságnak számítanak a fesztiválközönség számára. Ennek szellemében az idei évben két Woyzeck előadást láthatnak a nézők: a Büchner-dráma olvasatának egyik lehetséges formáját monodrámaként az Újvidéki Színház, ettől eltérő hangsúlyokkal, stúdiószínházi előadásként pedig a Szkéné hozza el Tatabányára.

A szervezők a fesztivál öt napja alatt – a hagyományoknak megfelelően – nem csak az előadásokkal várják a közönséget. A nézők az előadások között az ITT ÉS MOST KÓSTOLÓ, az előadások után pedig az ITT ÉS MOST KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ című nyitott programokon vehetnek részt. Az ITT ÉS MOST KIÁLLÍTÁS keretében az érdeklődők az elmúlt négy év fesztiválelőadásairól és díjazott produkcióiról láthatnak fényképeket a színház előcsarnokában, nézőtéri büféjében és Kamaraszínházában. Az ITT ÉS MOST KONCERT március 23-án Ferenczi György és az Első Pesti Rackák fellépésével kerül megrendezésre.

Az eddigi fesztiválok előadásaiban a báb mint eszköz, kellék, de leginkább mint partner nem igazán jutott szerephez. Nagyon örülök annak, hogy az Alaine – Ideje a meghalásnak című, felnőtteknek készült bábelőadással ez a kifejezési forma is felkerül a palettára.

A fesztiválon megjelenő produkciók kiválasztásakor nagyon fontos szempont az is, hogy húsba vágó társadalmi kérdéseket vessenek fel.

Ezen az „érzékenyítő” vonalon haladva a Cím nélkül „hajlék-kaland-játék” interaktív formában, a közönség közreműködésével világít rá a hajléktalanság problémájára – reményeim szerint mind a témafelvetéssel, mind a megvalósítási formával komolyan elgondolkodtatva a nézőket. Szintén újdonságnak számít, hogy a játék helyszínéül a közönség előtt eddig még soha meg nem nyitott tánctermünket használjuk majd.

Cím nélkül

A Kubiszyn Viktor műve nyomán készült Drognapló már címében egyértelműsíti azt a témakört, amit körüljár. A gyergyószentmiklósi előadás pedig művészi értelemben véve is kivételes formában szolgálja azt a célt, amire egy, többek között a drogprevenció kérdését szem előtt tartó előadás vállalkozhat. Elengedhetetlennek érzem, hogy egy színházi fesztivál kiemelt helyen kezelje a legfiatalabb, pályájuk elején álló vagy hivatalosan azt még el sem kezdő művészek előadásait. A Kaposvári Egyetem Részegek című stúdióelőadása olyan művészi színvonalat képvisel, ami kihagyhatatlanná tette a produkciót az idei fesztiválprogramból.

Részegek

Március 24-én, az utolsó előadást követően már biztosan elmondhatjuk, rengeteg gyönyörű élménnyel, emberi és szakmai találkozások tucatjával, számunkra, a szervezők számára nem kevés tapasztalattal eltelt öt év csak az első öt a MOST FESZT életében, amit – tiszta szívből kívánom a nézőknek, alkotóknak és szervezőknek egyaránt – a második öt követ majd…”

Részletes információkért és a 2019-es MOST FESZT programjáért kattintson a fesztivál honlapjára, vagy a Jászai Mari színház oldalára!

Az idei MOST FESZT háromtagú zsűrijében Gyarmati Kata dramaturg, Molnár Piroska színművész és Török Ákos újságíró, a Deszkavízió szerkesztője foglalnak helyet. A fesztivál előadásai között a legjobb monodráma-előadás és a legjobb stúdiószínházi előadás díjait adják át, továbbá a legjobb alakításért járó különdíj és a legjobbnak ítélt produkcióért odaítélhető MMA különdíja is átadásra kerül. A fesztivál közönségzsűrije szintén díjat oszt a MOST FESZT 2019-en.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott partnerével a MOST FESZT Woyzeck című előadásán március 23-án, 15 órakor. (Egy szerencsés megfejtőnk nézheti meg partnerével az előadást.)

Kérdés: Hányadik MOST FESZT az idei?

A) 3.

B) 4.

C) 5.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.