Komplex élménnyé tenni a kultúrát – így változnak színházi tereink Budapesttől Győrig

A II. János Pál pápa tér látványterve - forrás: TSPC

Felgördül a függöny, kezdődik az előadás. Az élmény viszont jóval korábban: programválogatással, jegyvásárlással, kiöltözéssel, parkolással, megérkezéssel és ráhangolódással. Az építészeti és dizájnmegoldásokért felelős TSPC Csoport munkatársaival arról beszélgettünk, hogy mit tehet a mérnökszakma, az építészet és a projektmenedzsment szakemberei, a szakági tervezők és a tájépítészet azért, hogy a kultúrafogyasztás komplex élménnyé váljon, bárhol is járunk Magyarországon.

A TSPC Kft. generáltervezésében valósul meg Győr színházterének, a II. János Pál térnek a megújulása. A koncepcióterv készítői szabadtéri előadásokra is alkalmas közösségi teret, árnyas pihenőterületeket, hangulatos lugas alatti teraszokat „rajzoltak” a felszínre. Ami a mélyben zajlik, az pedig a legmagasabb szintű mérnöki munka: négyliftes, automata mélygarázzsal és 270 parkolóhellyel készül hat szint mélységben a TSPC tervezőinek megoldása arra a kérdésre, hogy egy olyan szövevényes belvárosi városszövetben, mint a győri színháztéré, hogyan lehet minimalizálni a parkolási nehézségeket.

„Ezzel a mérnöki megoldással nyíltan vállaljuk: a kulturális élményhez komolyan hozzájárul a nyugodt megérkezés, amelyet a TSPC szakemberei egy automata parkolórendszer kidolgozásával tudnak segíteni. A győri színházlátogatók helyett robotok végzik majd a parkolást, mely technológia egyedülálló lesz Magyarországon, és komoly nemzetközi előtanulmányokat végeztünk hozzá, többek között Bécs belvárosában, de Kína nagyvárosaiban is” – mesél az egyedülálló megoldásról Kádár Mihály, a TSPC tulajdonos-ügyvezetője.

A tér felújításával a forgalmi rend az elképzelések szerint jelentősen megváltozik a területen, amelyet a tér alatt megnyíló mélygarázs mellett a gyalogos forgalom még hangsúlyosabb védelme is indokol. Ezzel együtt a jelenleg többszörösen tagolt tér teljesen akadálymentessé válik, a színház főbejárata is mindenki számára könnyen megközelíthető lesz.

A győri színháztér nem csak a színházlátogatóknak épül: közösségi térként, zöld lugassal, árnyas pihenőkkel, a környező vendéglátóhelyekkel és kávézókkal történő laza kapcsolódással igazi belvárosi találkozóhellyé szeretne válni, ahol a kulturális élmény korán megkezdhető és tetszés szerint meghosszabbítható. Ahogy a TSPC szakembere, Faltusz Csaba, a projekt egyik vezető építésze elmondta: „A II. János Pál tér fejlesztése Győr távlati céljainak, városi koncepciójának, megújuló térkapcsolatainak a része, amelynek megvalósítása esetén a város nemcsak egy színház-előteret kap meg felújítva, hanem egy olyan új hímzést, amely illeszkedik és egyben összeköti a barokk városrészt a modern városrészekkel, átmeneti és multi-teret képez és kiszolgálja a tér alatti funkcióival a színházat és a város lakóit.”

A Millenárison 2019 februárjában megnyitotta kapuit a Nemzeti Táncszínház új épülete a ZDA-Zoboki Építésziroda tervei alapján. A beruházásban a TSPC projektmenedzsment, beruházás-lebonyolítói feladatokat látott el. Az egykori Ganz-gyárépület megújulásával egy modern játszótér alakult ki, mely a táncművészet magyar és nemzetközi előadásainak színvonalas lebonyolítása mellett alkalmas rendezvények, divatbemutatók, kulturális rendezvények tartására is. A Nemzeti Táncszínház az úgynevezett design&build tervezésben valósult meg, azaz a tervezés és kivitelezés folyamatát a résztvevők egyfajta nyitott rendszerként kezelték, mindvégig integrálva a színpad- és fénytechnika legújabb megoldásait az eredeti tervbe.

„Az én kedvenc részem természetesen a nagyszínpad volt. A szakma kifejezett kérése volt, hogy egy olyan tér jöjjön létre, ahol a táncművészek lába minden egyes ülőhelyről ugyanolyan tökéletesen látszik”

– mondja Tóth Gabriella, a TSPC projektmenedzsere. A lelátó kialakításánál a szakértők és mérnökök komoly figyelmet fordítottak a lehető legjobb és legkényelmesebb lelátók megtalálására. Számos referencia helyszíni megtekintése után választották ki a gyártót, és az általa elkészített, megvalósult lelátót. Ugyanígy különleges figyelmet fordítottak a táncosok lábainak megóvására: a beépíthető burkolatok közül a leginkább táncosláb-barát borovi fenyő lengőpadló került a nagyterembe, mely jelentősen kíméli a táncosok ízületeit, megóvva őket a lehető leghosszabb művészi karriernek.

A Nemzeti Táncszínház legkülönlegesebb tere a Zoboki Gábor irodájának tervei szerint készült előtér: itt a Millenáris Park közegét az épületen belülről is száz százalékban átélhetjük, a nagy üvegfelületek szinte megszüntetik a határt a Táncszínházban előadást élvező és a parkban sétáló vendégek között. A Táncszínház előtere egyébként kifejezetten azzal a szándékkal készült, hogy alternatív játszótérként funkcionáljon az épületben, így az előadásba bepillanthatnak a parkban sétáló kíváncsi kultúrarajongók is.

Ahogy a TSPC tulajdonos-ügyvezetője, Kádár Mihály elmondta: „Örömmel tölt el, hogy újabb és újabb projektjeinkben olyan megrendelőknek dolgozhatunk, akik ugyanúgy gondolkodnak a kultúra és az építészet találkozásáról, mint mi. A TSPC-nek az a feladata, hogy a leginnovatívabb megoldásokat hozza a projektekbe szinte láthatatlanul: úgy, hogy az előadást komplex élménnyé tegye a látogatóknak és a művészeknek egyaránt, a parkolás pillanatától az előadás utáni beszélgetés utolsó mondatáig.”

A Nemzeti Táncszínház kreatív fotósorozatát a TSPC megrendelésében Juhász Norbert fotós készítette.