Murakami mágikus története a Nemzeti Színházban – Játék

Jelen a Kafka a tengerparton című előadásból

A székesfehérvári Vörösmarty Színház egy világszerte ismert, bestsellerlistákat vezető szerző, Murakami Haruki mágikus történetét, a Kafka a tengerparton című regény színpadi adaptációját mutatja be a Nemzeti Színházban április 5-én. A 25 nyelvre lefordított regényből Amerikában mutattak be nagy sikerű színpadi adaptációt, ennek az európai ősbemutatója volt 2018. április 7-én Székesfehérváron, Szikora János rendezésében.

A szigetország és hazánk hagyományosan jó kapcsolatokat ápol egymással. Hogy bizonyítékot találjunk a japán–magyar kulturális kapcsolatokra, elég csak Murakami Hallgasd a szél dalát címen megjelent első kötetét elolvasni, amelyből kiderül, hogy írói stílusának rátalálásában nagy hatással volt rá a franciául író, magyar származású Kristóf Ágota.

A székesfehérvári európai ősbemutatót követően egy évvel április 5-én a Nemzeti Színházban is látható lesz a különleges szellemi kaland, amely kiváló lehetőséget kínál a Japán és Magyarország közötti kulturális kapcsolatok további elmélyítésére.

A Kafka a tengerparton egyik főhőse egy különös, félszeg, együgyű öregember, Nakata, aki sosem heverte ki második világháborús sérülését, és számára felfoghatatlanul sodródik a felnőtté válás magányával és bizonytalanságával küszködő Kafka felé. A címszereplő Kafka egy 15 éves fiú, aki a születésnapján megszökik az apjától, nekivág a világnak, azonban mire a történet végére érünk, egyre erősebb az a benyomásunk, hogy ez a fiú már az első pillanatban is sokkal idősebb volt, és ez egy meglehetősen érett ember önreflexiója saját magára.

Ide kapcsolódik:
Ha van egy álmunk

A történet szellemi kalandra hívja mind az alkotókat, mind a befogadókat. Arra tanít, hogy az ember a világot ne sablonokba merevedve nézze, hanem fogadja el, hogy ez egy végtelenül szövevényes, összetett organikus rendszer, aminek a megértéséhez nem elég klisékben gondolkodni, és rávilágít arra, hány és hányféle út nyílik előttünk, ha hűvös nyugalommal és bölcsességgel elfogadjuk a világ rejtélyeit.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott partnerével a Nemzeti Színházban április 5-én 19:00-kor a Vörösmarty Színház Kafka a tengerparton című előadásán. A helyes megfejtők között 1 páros jegyet sorsolunk ki.

Kérdés: Hány éves Kafka?

A) 14
B) 15
C) 16

A főbb szerepekben Gáspár Sándor, Tóth Ildikó, Nagy Péter, Andrássy Máté, Varga Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Lábodi Ádám, Tűzkő Sándor, Derzsi János látható.

Az előadás zenéje Szemző Tibor alkotásainak felhasználásával készült.