Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Antal Mátyás: „Programkialakításban a népszerűség a vezérelv”

Antal Mátyás: „Programkialakításban a népszerűség a vezérelv”

FényÁRnyék címmel hirdet bérletet Budapesten a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Az együttes az elmúlt évadok sikeres fővárosi szereplésein felbuzdulva, a 2017/2018-as évadban döntött úgy, hogy saját szervezésben is megjelenik Budapesten. Az elmúlt években olyan népszerű volt a miskolciak bérlete, hogy immáron 3 alkalmas sorozatot hirdettek meg az Olasz Kultúrintézetben. A 2019/2020-as hangversenysorozatuk műsorát mintegy áthatja a fény és árnyék kettőssége, valamint az ünnep megannyi tónusa: a művek eszmei kötődéseiben, karaktereiben, hangnemi folyamataiban. A bérletről és a programról Antal Mátyás, a Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője mesélt.

- hirdetés -

– Harmadszorra hirdet bérletet Budapesten a Miskolci Szimfonikus Zenekar. Miért fontos Ön szerint a fővárosi jelenlétet egy vidéki zenekar számára?

- hirdetés -

– A Miskolci Szimfonikus Zenekar a magyar zenekultúra szerves része. Azt gondolom nagyszerű dolog, hogy az ország számos pontján meg tudjuk mutatni magunkat, sőt egyre többször külföldi színpadokon is muzsikálhatunk.

Továbbgondolva azt is el tudnám képzelni, hogy más szimfonikus zenekarokkal kialakuljon egy olyan fajta együttműködés, amelyben elutaznak egymáshoz az együttesek és bemutatkoznak egymás közönsége előtt.

Minden zenekarnak van egy saját stílusa, arculata, repertoárja, és szerencsésnek találom, ha ezt a zenekarok egymással és a közönségükkel is megosztják. A Kassai Filharmóniával már évek óta van ilyen kapcsolatunk. Annak ellenére, hogy nagy és sokszínű a koncertkínálat Budapesten, a hangversenyeink mindig teltházasak.

– Műsorkialakításban jelent-e az bármi többletfeladatot, vagy igényel-e másfajta hozzáállást, hogy nem a megszokott közönségnek készül, hanem a túlkínálathoz szokott fővárosi zenekedvelőknek?

– A programösszeállítás során ez esetben nem érdemes kísérletezni. Ilyenkor mindig a népszerűség a vezérelv, tehát olyan műsort kell összeállítani, ami közismert és közkedvelt; hozzátéve, hogy sokszor a súlyosabb hangvételű darabok a sikeresebbek.

– Melyik a legnépszerűbb műfaj egyébként, mit igényel leginkább a közönség?

– Tapasztalatom szerint a közönség maradéktalanul szereti a zenetörténet azon szeletét, ami a barokk muzsikával, Bachhal kezdődik és egészen Bartók, valamint Stravinsky muzsikájáig, a 20. század klasszikusaiig tart, de egyáltalán nem zárkózunk el egy-egy kortárs mű eljátszásától sem. Ez a mintegy 300 éves periódus rengeteg fantasztikus zeneművet hagyott ránk, van merítési lehetőség és tartható a változatosság is.

Ide kapcsolódik:
Új bérlettel jelentkezik Budapesten a Miskolci Szimfonikus Zenekar

– Hogyan lehet kitűnni egy vidéki zenekarnak a budapesti – és úgy egyébként az országos – kínálatból? Hol tart ebben a miskolci együttes?

– Mindenképp a minőség állandó magas szinten tartása a kulcs. Anélkül nem megy! A Miskolci Szimfonikus Zenekar méltó helyet tölt be azon a palettán, amit a 6 országos nemzeti zenekar képvisel.

Ide kapcsolódik:
Antal Mátyás vezetésével arattak sikert Franciaországban a Miskolci Szimfonikusok

– Mik a miskolci együttes erősségei?

– Mindenképpen a stabilitást említeném, hiszen 55 év alatt én vagyok a negyedik művészeti vezető, ami nyilván azt jelenti hogy az elődök, Mura Péter, Kovács László és Gál Tamás, nagyon stabil arculatot adtak a zenekarnak.

– Mire számíthat a közönség a következő évadban a zenekartól?

– A 2019/2020-as évadban az Olasz Kultúrintézetben már három ízben találkozhat velünk a közönség. Az első est egy igazi klasszikus program lesz Rossini A sevillai borbély nyitányával, Kovács Zoltán II. fagottversenyével és Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniájával. A zenekar vendégművészei lesznek Lakatos György és Marco Balderi karmester.

A második hangversenyen Mahler Dal a Földről című csodás alkotása és Mozart 503-as jegyzékszámú C-dúr zongoraversenye csendül majd fel. Mahler szimfóniáját életemben másodszor dirigálom majd, de nagy-nagy izgalommal várom, hiszen nagyszerű muzsika, amely csodásan foglalkoztatja az énekes szólistákat, akik ez esetben Schöck Atala és Kovácsházi István lesznek. A Dal a Földről a zenekari hangszerelésnek, a dallamoknak, a költészetnek olyan magaslata, ami úgy vélem a közönségnek is gyönyörűség lesz.

Mozart C-dúr zongoraversenye a mester derűsebb alkotásai közé tartozik, nagyon jó kontrasztot ad majd a Mahler-műnek. Szólistája az új művészgeneráció kiválósága, Fejérvári Zoltán.

A harmadik koncert gerincét a 100 éve elhunyt Max Bruch adja – aki bár ritkán játszott, de annál értékesebb zeneszerző – s szeretnénk méltón emlékezni rá.

Az op. 88-as e-moll kettősverseny és az op. 85-ös F-dúr románc rendkívül érzelmes, igazi romantikus darabok, amelyeket mindenképp Wagner zenekari operarészletekkel gondoltam keretbe foglalni.

A Bruch szólistái régi művészbarátaim. Dirk Hegemann német brácsaművész nagyszerűen beszél magyarul, sokat tett a magyar zenéért, amiért Artisjus-díjat is kapott, a koreai hegedűművész hölgy a kiváló Soo Eun Lee. Mindketten a Stuttgarti Rádiózenekar művészei.

Koncertek:

FényÁRnyék 1.

2019. október 27. VASÁRNAP 16:00

Olasz Kultúrintézet, Budapest
Rossini: A sevillai borbély – nyitány
Kovács Zoltán: II. fagottverseny
Schubert: “Nagy” C-dúr szimfónia
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Fagott: Lakatos György
Vezényel: Marco Balderi

FényÁRnyék 2.

2019. december 8. VASÁRNAP 16:00
Olasz Kultúrintézet, Budapest
A. Mozart: C-dúr zongoraverseny (K. 503)
Mahler: Dal a Földről – szimfónia
Zongora: Fejérvári Zoltán
Ének: Schöck Atala, Kovácsházi István
Vezényel: Antal Mátyás

FényÁRnyék 3.

2020. március 22. VASÁRNAP 16.00
Olasz Kultúrintézet, Budapest
Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány
Bruch: e-moll kettősverseny (Op. 88)
Bruch: F-dúr románc (Op. 85)
Wagner: Szerelmi tilalom – nyitány
Wagner: Siegfried – Erdőzsongás
Wagner: Parsifal – Nagypénteki varázs
Miskolci Szimfonikus Zenekar
Hegedű: Soon Eun-Yun
Mélyhegedű: Dirk Hegeman
Vezényel: Antal Mátyás

További információk a Miskolci Szimfonikus Zenekar honlapján olvashatók.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.