Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Plusz Eötvös Péter darabjának bemutatójával indul a Bartók Plusz Operafesztivál

Eötvös Péter darabjának bemutatójával indul a Bartók Plusz Operafesztivál

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Eötvös Péter Az Aranysárkány című műve is szerepel a Bartók Plusz Operafesztivál programján, amely új és klasszikus produkciókat is kínál a közönségnek június 14-23. között Miskolcon.

Egyes előadásokra 30%-os kedvezménnyel vásárolhatnak belépőjegyet április 15. és május 5. között.

Az operára gondolhatunk úgy, mint egy kiemelkedő esztétikai élményt nyújtó alkotásra. Tekinthetünk rá különlegességként, de felfoghatjuk szórakoztató, sok embernek örömet adó játéknak is. Ezeket az elvárásokat ötvözi idei programjában a Bartók Plusz Operafesztivál.

Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta: Miskolc erős lábakon álló iparváros, komoly kulturális értékekkel, majd kiemelt, hogy a fesztiválon az elmúlt években 20 ősbemutatót láthatott a közönség a legjobb magyar kortárs zeneszerzők műveiből, 40 különböző Bartók-előadást mutattak be, ingyenes szabadtéri programokat tartottak. A fesztivál a fiatal generációk értékformálásában is jelentős szerepet tölt be.

A szervezők tájékoztatása szerint a miskolci operafesztivál megrendezését az Emmi 300 millió, az Nemzeti Kulturális Alap 20 millió, a város 82 millió forinttal támogatja.

Az idei fesztivál legnagyobb szenzációjának Eötvös Péter Az Aranysárkány című operájának magyarországi ősbemutatója ígérkezik. A témájában napjaink Európájának problémáit boncolgató „szociooperát” Frankfurt után Miskolcon láthatja először a magyar közönség.
A darab születéséről, majd a mű világkörüli útjáról a szerző, Eötvös Péter szólt a fesztivál sajtótájékoztatóján, megosztva hallgatóságával egy személyes élményt: első operabemutatója lesz ez abban a városban, ahol 14 éves koráig élt.

Ide kapcsolódik:
Eötvös Pétert választotta az Évad Művészének a Müpa

Eötvös Péter zeneszerző felidézte, hogy 2013-ban a frankfurti Ensemble Modern együttestől kapott felkérést egy kamaraopera megírására, ehhez találta meg a Katona József Színházban Gothár Péter remek rendezésében látott Golden Dragon című darabot. Elmondta, hogy a Roland Schimmelpfennig színdarabjából készült zeneművet a fesztiválon az Israel Contemporary Players adja elő, a szereplők között van Meláth Andrea és Mikecz Kornél is. A Miskolci Nemzeti Színházban látható opera karmestere Nagy Zsolt, a rendezője Bruno Berger Gorski.

Ide kapcsolódik:
Először csendül fel Oroszországban Eötvös Péter Három nővér című operája

Kesselyák Gergely kiemelte, hogy a fesztivál negyedik alkalommal kiírt, 2018-as operaíró versenyét Albin Fries osztrák zeneszerző Nora című darabja nyerte, amely a fesztiválon mutatkozik be a közönség előtt.

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar A kékszakállú herceg várát játssza a fesztiválon. Az együttes zeneigazgatója, Hamar Zsolt elképzelései szerint készülő bemutatón Judit szerepében Rost Andrea lép fel.

Bartók zenéje az egyetemes kultúra szempontjából korszakalkotó volt – emlékeztetett a sajtótájékoztató meghívott vendége, Krucsainé Herter Anikó, az EMMI helyettes államtitkára. Az alkotó határtalan lelkesedését és kitartását párhuzamba állítva az operafesztivállal kijelentette: hasonló elhivatottság kellett a miskolci rendezvény szervezői részéről ahhoz, hogy a Bartók Plusz a térség kulturális életében kiemelt jelentőségű eseménnyé váljon.

A Kékszakállú plusz est színorgonával és fényfestéssel kísért darabbal, Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye művével zárul. Az Ezrek operája programban látható Pietro Mascagni a Parasztbecsület című művének szabadtéri helyszíne a miskolci Kálvária-domb. Egy másik Mascagni-művet, az Irist a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházában játsszák majd a plzeňi Josef Kajetán Tyl Színház vendégjátékában.

Kesselyák Gergely forrás: Bartók Plusz

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója elmondta: a fesztivál nyitónapi operagáláján a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara lép fel. Puccini, Sosztakovics, Korngold, Aldo Finzi és Albin Fries műve szerepel a műsoron. Bartók Plusz zárógála 3 tenor koncertjén Verdi, Puccini, Gounod, Csajkovszkij és Strauss operáinak áriái hallhatók, a Miskolci Szimfonikus Zenekar közreműködésével.

A fesztivál az idén is megnyitja a komolyzene és az opera műfaji határait. Bartók-művekből hoz jazzátiratokat a Sárik Péter Trió, Puccini Bohémélet című operája animációs filmből bontakozik ki, de fellép Igudesman és Joo Kis éji rémzene című világjáró show-műsorával. A tíznapos fesztiválon a főprogram mellett utcai hangversenyek és balett, kamarakoncert, kórusmuzsika, népzene, jazz és világzene szórakoztatja a közönséget.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Bartók Plusz Operafesztivál és a Csimborasszó Production közös szervezésében, az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével, a világhírű tenor, Juan Diego Flórez október 22-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X