Papageno Radio
- hirdetés -
Blogok Bartók Plusz Miskolcon mutatkozik be Hamar Zsolt Kékszakállú-rendezése

Miskolcon mutatkozik be Hamar Zsolt Kékszakállú-rendezése

A Bartók-életmű mértékadó megszólaltatója, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar A kékszakállú herceg várát mutatja be a Bartók Plusz Operafesztiválon június 19-én. Az előadás rendezője együttes fő-zeneigazgatója, Hamar Zsolt. A Kékszakállú-estet fényfestéssel kísért mű vezeti be: Alekszandr Szkrjabin Prometheus: A tűz költeménye.

- hirdetés -

Bartók Kékszakállúja állandó vendég a Bartók Plusz Operafesztiválon. A rendezvény alapítása óta közel 40 alkalommal láthattáka művet Miskolcon hagyományos és formabontó rendezői elképzelések szerint. Felsorolni is hosszú azoknak a világszínvonalú szólistáknak és társulatoknak a neve, akik a produkciókban részt vettek.

- hirdetés -

Az idei fesztiválon a Nemzeti Filharmonikus Zenekar előadásában kerül színre Bartók operája két kiváló szólista, Rost Andrea és Palerdi András közreműködésével.

Ide kapcsolódik:
Rost Andrea lesz a Nemzeti Filharmonikusok rezidens művésze

„Hitem szerint az opera nem egy zenei aláfestéssel ellátott librettó, hanem olyan dráma, melyet a zeneszerző ír, a zene nyelvén, a zene kifejezőeszközeivel. Éppen ezért a komponista alkotói szándéka a partitúra alapos tanulmányozásával és megértésével fejthető meg. Talán e kettőség érlelte meg bennem az elhatározást, hogy kipróbáljam magam rendezőként is” – adott betekintést az előzményekbe Hamar Zsolt.

A Liszt-díjas karmester rendezői elképzeléséről így beszélt:

„Értelmezésem szerint a herceg vára maga a zene, ahová Kékszakállú bezárkózik, ahová menekül önmaga és a világ elől. Vágyakozik a kinti világ megismerésére, sőt meghódítására, és Judit megjelenésével erre meg is kapja az esélyt. Ha pedig a vár a zene szimbóluma, akkor természetes módon annak színpadi megfelelője nem lehet más, mint maga a zenekar!”

Ide kapcsolódik:
Kocsis Zoltán emlékének ajánlja szombathelyi Kékszakállú-rendezését Hamar Zsolt

A „Kékszakállú-estet” Bartók kortársa, Alekszandr Szkrjabin Prometheusz: A tűz költeménye című műve vezeti be. Ez a kompozíció az egyik legelső és leghíresebb példája annak, hogy egy zeneszerző nemcsak hangokat és zenei effektusokat álmodik meg, hanem a fényjátékokra vonatkozó utasításokat is beleír a kottába. Bár koncertteremben ez nem mindig van így, a Bartók Pluszon a fényjáték sem marad ki az előadásból.

További részletek és jegyvásárlás ide kattintva. 

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.