Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Nora, a Bartók Plusz versenygyőztes operája

Nora, a Bartók Plusz versenygyőztes operája

A Bartók Plusz operaíró versenyét Albin Fries osztrák zeneszerző nyerte Nora című operájával. A romantikus darab egyik gyönyörű áriája az idei fesztivál nyitóelőadásán is felcsendül, de június 20-án alkalom nyílik a teljes opera megismerésére.

- hirdetés -

Albin Fries, kortárs szerző, a késő romantikus muzsika avatott alkotója Richard Strauss zenei anyanyelvét használja sajátjaként. Teljes természetességgel fordult a dallamos zene és az érzelmes történet irányába, mert – mint fogalmazott – ezzel a művével az operairodalom klasszikus hagyományaihoz akart visszanyúlni.

Harmonikus, fülbemászó dallamai azon operákat idézik, amelyekkel újra meg lehet hódítani a közönséget a műfaj számára.

- hirdetés -

„A Nora romantikus darab. A librettó egy 20. század eleji történet, és mivel is lehetne inkább felidézni ennek a kornak a hangulatát, mint az onnan eredő zenével” – értékelte a művet Kesselyák Gergely, az operafesztivál igazgatója.

„Nem én döntöm el, hogy miből lesz népopera. Az eddigi operaíró versenyünk zeneszerzői is több irányból közelítettek a témához. De azt látom, hogy a Norából szép és sokat játszott opera lehet. Mindenkinek javaslom, hallgassa meg.”

Albin Fries Felső-Ausztriában, Stájerországban született. Zenei karrierjét koncertzongoristaként kezdte, de a zongoraművészi pálya mellett vonzotta a zeneszerzés is. Tanulmányait a világhírű karmester és zeneszerző, Leonard Bernstein támogatásával New Yorkban folytatta, majd Ausztriába visszatérve a Bécsi Állami Operaházban korrepetítor és tanulmányi vezető lett. Tanított emellett a Bécsi Zeneművészeti és Előadóművészeti Egyetemen. A komponáláshoz 20 év kihagyással, 2005-ben tért vissza. Több dalciklust, kamara- és zongoradarabokat, valamint operákat is írt a hozzá közel álló későromantikus stílusban.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.