Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Ötórai hangoló – kamaramuzsika a Fertőrákosi Barlangszínházban

Ötórai hangoló – kamaramuzsika a Fertőrákosi Barlangszínházban

A világhírű zeneszerző, karmester, zongoraművész és pedagógus Dohnányi Ernő előtt tisztelegve indítja útjának Ötórai Hangoló címmel a vasárnap délutáni klasszikus kamarazenei koncertsorozatát és egyben nyitja meg a Barlangszínházban a szezont a június 2-i koncertjével a Soproni Szimfonikusok kamarazenekara.

- hirdetés -

A kamarazenekar „Barlangoló” koncertjeivel összesen tízszer lép fel vasárnap délutánonként ótórai kezdettel és a szervezőknek nem titkolt célja, hogy a sorozattal a barlang látogatóihoz is eljuttassa a komolyzene szeretetének üzenetét. A koncertek jellemzően tanítási óra hosszúságúak, és Dohnányi mellett minden koncerten felcsendülnek a régióhoz kötődő két zeneszerző Haydn és Liszt művei is.

- hirdetés -

Rögtön az első, június 2-i koncert Liszt Szerelmi Álmok címét viseli. Bár Liszt eredeti műve egy három részes dalciklusként született és harmadik darabja leginkább zongoradarabként híresült el, ezen a koncerten a vonósnégyes átíratot játssza majd Wolfgang Göllner (hegedű), Árvayné Nezvald Anett (hegedű), Kóczán Péter (brácsa) és Vámos Marcell (cselló).

A Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Kóczán Péter – forrás: facebook.com/peter.koczan.14

A következő, július 7-i koncerten a kiránduló közönség hallhatja többek között a koncertnek nevet kölcsönző vonósnégyest, azaz Haydn D-dúr, A pacsirta melléknevet viselő művét is.

Fertőrákos közvetlen szomszédságában húzódnak a szőlőhegyek és a környék közkedvelt borospincéi, vagy ahogy az osztrákoknál hívják a Heuriger-ek, nyitva állnak a pihenőre megálló látogatók előtt. Schubert Heuriger melléknevet viselő kvartettjét is az újborok ihlették, bár a mű keletkezésének idején Európa észak-keleti részén javában dúltak a napóleóni háborúk, a bécsiek kedvét nem ronthatta el semmi, táncolva ünnepelték a friss nedűt és így tehetnek a július 14-i koncert látogatói is.

Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar – forrás: prokultura.hu

A július 21-i Fuvolavarázs, a július 28-i a da Fiato és az augusztus 4-i Flautissimo koncertek középpontjában a fuvola áll majd Jacsó Erika fuvolaművész közreműködésével. A két augusztusi koncerten (11 és 25.) többek között elhangzik Borodin Notturno és Ravel F-dúr vonósnégyese, míg a két szeptemberin (1. és 8.) Haydn C-dúr, a Császár melléknevet viselő vonósnégyese, valamint Dohnányi vonóstriója, a Szerenád is. A koncerteken közreműködnek Aba Nagy Zsuzsa (hárfa) és Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai.

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.