Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Természet- és környezetvédelem a művészet és a játék erejével

Természet- és környezetvédelem a művészet és a játék erejével

Május 24-26. között ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőt, amelyre idén 98 országból 1464 nevezés érkezett. Az ingyenes filmvetítések és a már megszokott kísérőrendezvények mellett számos új programelem várja a látogatókat. 

Az elsődlegesen a gyerekeket és a családokat megszólító háromnapos eseményen minden program ingyenes, mivel a szervezők célja – szakmai partnereikkel és kiállítóikkal közösen – a környezettudatosságra és a természet szeretetére nevelés, valamint a figyelemfelhívás a természeti kincsek jelenlegi állapotára és megóvásuk fontosságára.

- hirdetés -

Székelyhidi Tamás, a Fesztivál szervezője elmondta, hogy az esemény – bár gerincét a 6 tematikus helyszínen vetített hazai és nemzetközi természet- és dokumentumfilmek, animációs, tudományos és expedíciós filmek adják – mára egy a régióban is egyedülálló komplex természet- és környezetvédelmi programmá nőtte ki magát. 2019-ben a megszokott kísérőrendezvényeken túl (természet- és környezetvédelmi vásár, Trash Art Magyarország – újrahasznosított anyagokból készült szobrok kiállítása, Jam for Nature koncertek, Varázslatos Magyarország fotókiállítás stb.) számos újdonság várható.

- hirdetés -

Trash Art Magyarorszag – forrás: V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő

Ezek közé tartoznak a közönségtalálkozók (pl. az idén 40 éves Másfélmillió lépés Magyarországon alkotóival találkozhatnak a látogatók), illetve az Animációs sátor, ahol a gyerekek legnagyobb örömére egész nap animációs filmeket vetítenek majd.

A Fesztivál vetítési programja – és a filmek trailerei – május közepétől érhetők el a Fesztivál weboldalán.

Az egyik legizgalmasabb kísérőrendezvénynek Máté Bence kültéri fotókiállítása ígérkezik, amely május 4. és június 9. között tekinthető meg a Gödöllői Királyi Kastély parkjában.

Ide kapcsolódik:
Máté Bence képe nyerte a World Press Photo természetfotó kategóriáját

2019-ben a Fesztivál kiemelt témája a víz, amelyre a meghívott több mint 300 magyar alkotó (fotósok, képzőművészek, filmesek, zenészek) jelentős része reflektál valamilyen módon. Többek között megtekinthető lesz ifj. Lőrincz Ferenc víz alatti fotóiból összeállított kiállítása, valamint külön a víz témáját feldolgozó filmekből (elsősorban a vízhiányra, vízszennyezésre reflektáló alkotásokból) is lesz vetítés. A parkban pedig két versenyen kívüli Trash Art szökőkút kerül felállításra.

Sok program várja a gyerekeket az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllőn

A Trash Art Magyarország 2019 pályázatra – amelynek témája szintén a víz volt – több mint 70 nevezés érkezett. Az előzsűri által legjobbnak ítélt alkotások (amelyek már megtekinthetők a weboldalon) a Fesztiválon mutatkoznak be először, majd júniustól vándorkiállítás formájában különböző nyári rendezvényeken, fesztiválokon lesznek megtekinthetők.

A Trash Art Magyarország alkotóinak az alapanyagot a hulladékgazdálkodási közszolgáltatókon kívül olyan cégek biztosítják – támogatva ezzel a programot és bizonyítva elköteleződésüket az újrahasznosítás iránt – mint a HEINKEKEN Hungária és a Hankook Tire Magyarország Kft.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.