Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Így még nem hangzott el Bach-kantáta Magyarországon

Így még nem hangzott el Bach-kantáta Magyarországon

Aki már szervezett hasonlóan nagyrangú fesztivált, pontosan tudja, hogy ritkán van embere a sok teendő mellett, akit elküldhetne a Levéltárba, vagy a Lipcsei Bach Archívumba kutakodni a fenti felvetéssel kapcsolatban. Tényleg elbizakodott lenne a kijelentés? A válasz egy erős: nem! Még ha 3 év múlva egy szorgos kukac megtalálja a bizonyítékot az ellenkezőjére, akkor is olyan kuriozitás szólal meg az 5. Budavári Bach Fesztiválon a Budavári Evangélikus Templomban, melyet a magas kultúrára éhezők, de a könnyed zenekedvelők se hallottak még Magyarországon.

- hirdetés -

Bach korában általános volt, hogy a vasárnapokra specifikusan írott kantátákat kis kontínuó hangszer helyett (csembaló, orgonapozitív) a pedálos, nagyorgonával kísérték. Ennek volt egy egyszerű gyakorlati oldala, hisz az orgona ott állt, adta magát, hogy használják, de léteznek olyan kantáták, melyek kimondottan többmanuálos orgonát követelnek meg.

Ma Magyarországon egyetlen olyan barokk orgona van 415 Hz-en, mely mellett, historikus hangszerekkel adhatók elő barokk zenekari művek. Ennek örömteli hozadéka, hogy az orgona második születésnapján, június 18-án pont egy olyan Bach-kantáta is előadásra kerül,

- hirdetés -

mely egy egymanuálos kontínuó hangszerrel csak kompromisszummal lenne lehetséges – mely bár magától Bachtól eredő frappáns megoldásként valóban lehetséges, hisz a jobb kezet fuvola játszaná –, de mégis az eredetileg előirányzott előadásmód a legautentikusabb.

A Budavári Bach Fesztivál egy olyan régizenei fesztivál, mely két cél tűzött ki magának: Bach életművének magas színvonalú ápolását és a szigorúan historikus, autentikus előadói gyakorlat bemutatását. Azonban nem csak születésnap és zenei ünnep az említett dátum.

Bővebb információkért kattintson ide!

2017. június 18-án szentelték fel Budavár új ékességét, a csodálatos barokk-orgonát, de már 2016-ban is fontos esemény volt e jeles napon: a fesztivál művészeti vezetője, Bán István ekkor rendezte meg mesterének, Nikolaus Harnoncourt eltávozta után, a BMC segítő támogatásával Harnoncourt budapesti emlékkoncertjét. Ő volt az, aki a sokéves közös munka mellett személyes ajánlásával az ifjú karmestert a régizene felé fordította és bátorította egy professzionális, nemzetközi barokk zenekar megalapítására. Őket vezényeli most is, a fesztivál különleges kantátás koncertjén.

Bán István

Így ér össze a kör Budavárban június 18-án, ráadásul zenekarában olyanok is muzsikálnak, akik még Harnoncourttal is tehették. Bach, barokkzenekar, orgona, historikus előadásmód, tradíció, Magyarország. Kell ennél több?

Június 20-ig tart a Budavári Bach Fesztivál. A koncerteket a páros napokon rendezik a Budavári Evangélikus Templomban.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!