Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig a Magyar Nemzeti Galériában

A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig a Magyar Nemzeti Galériában

2019 nyarán a Szépművészeti MúzeumMagyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállítást szentel a szürrealista művészetnek. A Pompidou Központtal együttműködésben szervezett tárlat elsősorban a párizsi intézmény rendkívül gazdag gyűjteményéből válogatott anyagra épül.

- hirdetés -

A kiállítás a mozgalom történetének egy rendkívül izgalmas időszakára fókuszál, az 1929-es év eseménydús, személyes és művészi ellentétekben gazdag időszakán keresztül mutatja be a szürrealizmus fő tendenciáit, a csoport vezéralakjait, kiemelkedő alkotóit.

- hirdetés -

1929 történései között érdemes kiemelni a katalán Salvador Dalí feltűnését a párizsi művészeti szintéren, aki hamarosan kulcsszerepet vállal a csoport életében. Ekkor mutatják be a Louis Buñuellel együtt készített Un chien Andalou (Andalúziai kutya) című filmjét, a szürrealista mozgóképművészet első remekművét, amely megmutatja, hogy a mozgalom által hirdetett rendhagyó látásmód, új alkotói felfogás a lehető legváltozatosabb technikai megoldásokkal alkalmazható.

Salvador Dalí: Rêve causé par le vol d’une abeille autour d’une grenade, une seconde avant l’éveil,
1944 © Salvador Dalí, Fundación Gala-Salvador Dali/VEGAP, Madrid, 2019

A kiállítás széles áttekintést nyújt majd a szürrealista csoport ekkor készült munkáiból, olyan művészek felvonultatásával, mint Salvador Dalí, Max Ernst, Joan Miró, Yves Tanguy, René Magritte, Pablo Picasso, Francis Picabia.

René Magritte: Le modèle rouge, 1935. Centre Pompidou, MNAM-CCI/Philippe Migeat/Dist. RMN-GP
© Adagp, Paris

Man Ray és a Brassaï néven ismert Halász Gyula alkotásai a szürrealista fotóművészetet képviselik majd, emellett olyan kevéssé ismert, de igen jelentős alakokkal is megismerkedhet majd a közönség, mint Jacques André Boiffard.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.