Papageno Radio
Játék Filmzenekoncert a Zempléni Fesztiválon - Játék

Filmzenekoncert a Zempléni Fesztiválon – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Tokaj Fesztiválkatlanban ad nagyszabású filmzenei koncertet a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Zenekar augusztus 17-én. Az együttes partnere a Tőri Csaba vezette Budapesti Akadémiai Kórustársaság lesz.

A klasszikusoktól a legújabb díjnyertesekig, a megunhatatlan zenéktől az Oscar-díjas hangokig – az idei Zempléni Fesztivál szuperkoncertjén bejárjuk a filmzenék birodalmát. Különös aktualitása mindennek, hogy 140 éve a tokaj-hegyaljai Tolcsván született a későbbi világhírű amerikai filmgyáros-producer: William Fox. Ő találta ki a „filmsztár” fogalmát, filmkészítési alapelve pedig a cselekmény fordulatos, érzelmességet, humort, látványt és izgalmat ötvöző alakítása volt. Elsőként vezette be a hangosfilmet, ezzel is erősítve a filmzenének a cselekmény bonyolításához hozzáadott hatását.

Őrá is emlékezve, ám a szórakoztató, minőségi zenélést szem előtt tartva csendülnek fel a filmtörténet legkedveltebb, blockbuster, azaz kasszasikert hozó alkotásainak zenéi.

A műfaji sokszínűségéről ismert Budafoki Dohnányi Zenekar 2007-ben rendezte első filmzene koncertjét, új műfajt teremtve ezzel Magyarországon. Előadásaikon és a nagy érdeklődés miatt meghirdetett ráadáskoncertjeiken évről-évre megtöltik a hangversenytermeket.

A filmzene-irodalom legjavából válogatott dallamok, különböző filmek betétzenéjeként is ismertté vált, híres klasszikus művek, illetve filmekhez komponált eredeti darabok is megtalálhatók műsorukban.

A látványt a több mint 150 kórista és zenész mellett egy hatalmas kivetítő is szolgálja, amin az élő muzsikával összhangban peregnek majd a filmkockák. A zenékhez montírozott filmrészletek kiemelik és megértetik a zene szerepét a filmek dramaturgiájában, az atmoszférateremtésben és az érzelmek kifejezésében.

Az este során többek között olyan népszerű művek szólalnak meg, mint a Csillagok háborúja, az Indiana Jones Grammy-díjas zenéje, a Harry Potter, és további nagysikerű közönségkedvencek. A zenéket szerezték: John Williams, Ennio Morricone, és még sokan mások!

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott a Budafoki Dohnányi Zenekar FILMharmonikusok koncertjén a Zempléni Fesztiválon augusztus 17-én. (3 szerencsés nyertes lehet ott partnerével a koncerten)

Kérdés: Mi a címe a Budafoki Dohnányi Zenekar augusztus 17-i tokaji filmzenekoncertjének?

  • A) Mozimánia
  • B) FILMharmonikusok
  • C) Vissza a moziba

Promóció

X
X