Papageno Radio
Játék Barokk zene swinggel fűszerezve a Gödöllői Királyi Kastélyban - Játék

Barokk zene swinggel fűszerezve a Gödöllői Királyi Kastélyban – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata, Vivaldi a-moll kettősversenye Szentpáli Roland és Lukács Gergely tubaművészek előadásában, a Négy évszak eddig talán ismeretlen titkai, valamint a Swing à la Django zenekar és a Talamba Ütőegyüttes koncertje Sárik Péter közreműködésével augusztus 24-én és 25-én kerülnek megrendezésre a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Információk, jegyek ide kattintva érhetők el.

A Barokk Randevú a hagyományos fesztiválokkal szemben egy olyan különleges komolyzenei koncertsorozat, amelyet a szervezők és a fellépő művészek barokk zene iránti szeretete hívott életre, és ahol a korabeli társasági élet hangulatát idézik fel. A fesztivál célja, hogy minőségi klasszikus zenei élményt nyújtson látogatóinak főúri módon berendezett helyszíneken, igényesen összeállított barokk zenei programmal.

Az esemény augusztus 24-én Szentpáli Roland szólókoncertjével kezdődik. „A tubáról kevesen tudják, hogy ugyanolyan virtuozitásra képes, mint bármelyik más hangszer. Amikor 12 évesen elkezdtem zenével foglalkozni, hegedűs szerettem volna lenni, de túlkoros voltam már hozzá, így a tubát választottam. Ettől függetlenül mindig vonzódtam a vonósirodalomhoz, nagyon sokat hallgattam és igyekeztem is játszani belőlük tubán. Ennek a szenvedélynek lesznek fül- és szemtanúi a hallgatók, ugyanis Boccherini gyönyörű csellóversenyét fogom játszani, valamint Vivaldi egyik leghíresebb hegedű kettősversenyét. Ez utóbbiban Magyarországon a Virtuózok című műsorból ismert, nemzetközi versenyeken is többszörös dobogós helyezett, frenetikus fiatal tubástehetség, Lukács Gergely lesz a partnerem” – emeli ki a művész.

Szentpáli Roland – forrás: facebook.com/pg/tubaartist.composer.arranger

A zenetörténet egyik legismertebb és legnépszerűbb műve Vivaldi Négy évszak című alkotása. A Megérthető zene című sorozat gödöllői állomásán Hollerung Gábor a műben keveredő három művészet – az irodalom, a képzőművészet és a zene – felől tárja fel a zenemű titkait. Közben rámutat lelkünk egyik legtalányosabb mechanizmusára, a természethez, az évszakokhoz és az elemekhez való viszonyára.

Az első nap Bach egy kevéssé ismert világi kantátájának színpadi bemutatójával zárul, Dénes Viktor rendezésében, a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével. A Phoebus és Pán párviadala Bach azon kantátája, melynek játékos mitológiai történetében két Isten verseng.

Phoebus (Apollón) és Pán is azt állítja, hogy az ő dala szebb. A történet mögött a hozzá nem értés, a kóklerség elleni felháborodás, tiltakozás húzódik meg. Zenéje Bachhoz hűen fantasztikus, a fenti konfliktusból fakadó finom ellentéteket a két versengő muzsikájában pontosan tetten lehet érni. A dalnokversenyt a virtuóz áriák, dalok teszik igazán élvezetessé.

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a kottahűségen túl a szerzői alapszándékkal összhangban az előadásunkban gondolatokat és érzelmeket közvetítsünk. Csak így lehet ugyanis valódi hatást gyakorolni a nézőkre. A darab különlegessége számomra az, hogy a kor kritikai kultúrájával szemben Bach humoros játékot írt. Szeretném, ha a nézők ennek finomságait érzékelve, a zene üdítő lendületessége mellett könnyedén pillantanának rá az ismerős helyzetekre” – mondta a rendező.

A Barokk Randevú második napján ismertebb barokk művek témái a jazz, a swing, a bossa nova és a boleró műfajában kalandozva csendülnek fel a Swing à la Django és a Talamba Ütőegyüttes nagykoncertjén. „Egy pörgős és innovatív estére készülünk, ahol olyan barokk műveket is megszólaltatunk, amelyeket még biztosan nem hallott a közönség ilyen jellegű feldolgozásban” – meséli Lombos Pál, a Swing à la Django vezetője.

Ide kapcsolódik:
Jubileumi koncertre készül az ötéves Swing à la Django

A felejthetetlen zenei élményt és a tökéletes nyáresti kikapcsolódást a műfaji sokszínűség mellett a zenészek virtuóz játéka, valamint a Gödöllői Királyi Kastély varázslatos hangulata is garantálja. Idén az est sztárvendége a hazai jazzszcéna egyik kiválósága, Sárik Péter zongoraművész lesz.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott a Gödöllői Királyi Kastélyban a Swing à la Django koncertjén augusztus 25-én 19:30-kor. (Egy szerencsés nyertes lehet ott partnerével az előadáson.)

Kérdés: Ki az a belga származású gitáros, aki a Swing à la Django legnagyobb ihletője:

A) Roby Lakatos

B) Tommy Emmanuel

C) Django Reinhardt

Promóció

X
X