Papageno Radio
- hirdetés -
Játék Miles Davis portréja a mozikban – Játék

Miles Davis portréja a mozikban – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Látnok, újító és alkotó, aki szembeszállt a kategorizálással, és megtestesített mindent, ami menő. Az augusztus végétől mozikba kerülő, Birth of the Cool című zenés dokumentumfilm Miles Davis életébe és pályafutásába enged betekintést, a zenei és popkulturális ikon saját szavaira és önéletrajzára alapozva.

A kultikus Sundance Filmfesztiválon debütált filmben eddig soha nem látott archív felvételekből és a barátokkal, alkotótársakkal folytatott, személyes hangulatú beszélgetésekből bomlik ki Miles Davis portréja, aki számára a művészet jelentett mindent. Olyan világhírű zenészek vallanak róla a filmben – amely Davis forradalmian újszerű hangszerelése miatt mérföldkőnek számító válogatáslemezéről kapta a címét –, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Ron Carter, Jimmy Cobb, Lee Konitz, Carlos Santana vagy Flea a Red Hot Chili Peppersből.

Mindazon megaláztatás dacára, amelyet a szegregáció miatt kellett elszenvednie, Davist semmi nem állíthatta meg abban, hogy valóra váltsa álmát és megalkossa a zenei kifejezésmód merőben új formáját. Davis társaival együtt már-már tudományos módszerekkel dolgozott azon, hogy a zenei kísérletezés révén a jazz hangzása és líraisága kiteljesedhessen. Munkájuk hatása a mai napig érezhető.

Ahogy a film egyre jobban belemerül a múltbéli szerelmek, személyes kapcsolatok és függőségek szövevényébe, úgy jelenik meg előttünk Miles Davis, a magánember: a félelmet nem ismerő, magával ragadó személyiség, akinek áradó intellektuális energiáit csak személyes bizonytalanságai korlátozzák. A Emmy-díjas rendező, Stanley Nelson nagy ívű életrajzi dokumentumfilmje révén

eddig soha nem tapasztalt mélységben érthetjük meg az egyik legnagyobb modern amerikai művészt.

A feliratos portréfilmet Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban vetítik, első alkalommal augusztus 30-án 20:00 órakor. Emellett országszerte számos további helyszínen, a megyeszékhelyek többségén is látható lesz, a Pannonia Entertainment forgalmazásában.

A vetítési helyszínek részletes listája itt olvasható.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott a film augusztus 30-i bemutató vetítésén 20.00-kor az Urániában. (Egy szerencsés nyertes lehet ott partnerével a vetítésen.)

Kérdés: Melyik évben jelent meg a film címéül is szolgáló válogatáslemez?

A) 1949

B) 1957

C) 1959

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X