Papageno Radio
Játék Phoebus és Pán párviadala - Játék

Phoebus és Pán párviadala – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változatát mutatják be augusztus 24-én a Gödöllői Királyi Kastélyban a Barokk Randevú keretében. A Phoebus és Pán párviadala témája egy görög mitológiai dalnokverseny, amelyet virtuóz áriák, dalok tesznek igazán különlegessé. 

A barokk korszak sokszínűsége kerül a fókuszba augusztus 24-én és 25-én a Gödöllői Királyi Kastélyban. A Barokk Randevú célja, hogy klasszikus és crossover jellegű produkciók bemutatásával hozza közelebb a barokk zenét a közönséghez. A kétnapos fesztiválon mutatják be Dénes Viktor rendezésében, a Budafoki Dohnányi Zenekar közreműködésével Bach Phoebus és Pán párviadala című világi kantátájának színpadi változatát. A főbb szerepekben Najbauer Lóránt, Balogh Eszter, Szigeti Karina és Szerekován János lép színpadra. 

A Phoebus és Pán Bach azon kantátája, melynek játékos mitológiai történetében két Isten verseng. Phoebus (Apollón) és Pán is azt állítja, hogy az ő dala szebb. A történet mögött a hozzá nem értés, a kóklerség elleni felháborodás, tiltakozás húzódik meg. Zenéje Bachhoz hűen fantasztikus, a fenti konfliktusból fakadó finom ellentéteket a két versengő muzsikájában pontosan tetten lehet érni. A dalnokversenyt a virtuóz áriák, dalok teszik igazán élvezetessé. 

A kantátát feltehetően 1729-ben Lipcsében adták elő először. A darab egyik különlegessége, hogy az ornamentáció újabb zenei lehetőség kifejtésének eszközévé válik, a díszítések alkalmazásával rendkívül realisztikus visszhanghatást ér el Bach, vagyis maga a visszhang válik díszítőelemmé. Az eredeti mitológiai történethez képest a darab librettistája, Picander új szereplőket is beleírt a műbe, köztük Momust, a gúnyolódás és Merkúrt, a kereskedők istenét. Bach ezzel a művel a korabeli „hozzá nem értő” zenészek és zenekritikusok ellen szólal fel. Phoebus képviseli az igazi művészetet a silányabb, csupán gyönyörködtető művek ellenében. A kompozíció különlegessége, hogy a művészi és a „tetszetős” áriák felváltva szólalnak meg.  

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a kottahűségen túl a szerzői alapszándékkal összhangban az előadásunkban gondolatokat és érzelmeket közvetítsünk. Csak így lehet ugyanis valódi hatást gyakorolni a nézőkre. A darab különlegessége számomra az, hogy a kor kritikai kultúrájával szemben Bach humoros játékot írt. Szeretném, ha a nézők ennek finomságait érzékelve, a zene üdítő lendületessége mellett könnyedén pillantanának rá az ismerős helyzetekre” – meséli a rendező.

Johann Sebastian Bach: Phoebus és Pán párviadala.

Augusztus 24. 20:00, Gödöllői Királyi Kastély, Lovarda

Közreműködik: Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Hollerung Gábor

Rendezte: Dénes Viktor

Főbb szerepekben: Najbauer Lóránt, Balogh Eszter, Szigeti Karina, Szerekován János

Zenei vezető: Kéry Tamás

Producer: Lombos Pál, Heureka Music Agency

További információ, jegyek ide kattintva.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott a Gödöllői Királyi Kastélyban augusztus 24-én 20 órakor. (1 szerencsés nyertes lehet ott partnerével az előadáson.)

Kérdés: Ki írta Bach Phoebus és Pán párviadala című művének librettóját? 
A) Salomon Franck
B) Christian Friedrich Henrici (Picander)
C) Erdmann Neumeister 

Promóció

Stream és színház

X
X