Papageno Radio
Promóció Az Óbudai Társaskör októberben is várja a zenerajongókat

Az Óbudai Társaskör októberben is várja a zenerajongókat

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Válogasson kedvére az Óbudai Társaskör októberi kínálatából!

Október 4-én két fényes tehetségű fiatal művész estjére kerül sor. A híres Kállai muzsikus dinasztia legfiatalabb tagja, a Magyar Állami Operaház koncertmestere, a Kállai Vonósnégyes primáriusa szólóestre várja a Társaskör közönségét.

Kállai Ernő 12 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges tehetségek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman fogadta tanítványának. 2014-ben Junior Prima Díjat, 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjat kapott. Az egyik legnagyobb tekintélyű zenei lap, a The Strad Kállai Ernő „kifinomult és elegáns” játékát dicséri.

Partnere, Czene Rudolf generációjának egyik legtehetségesebb zongoraművésze. A Zeneakadémián Dráfi Kálmán volt mestere, ma már ő is ott tanít, a Jazz Tanszék növendékeit oktatja klasszikus zongorára. A fiatal művész pályakezdésének két meghatározó élménye, hogy diplomakoncertjét Kocsis Zoltán vezényelte és egy olaszországi koncerten Martha Argerich partnere lehetett, ahol négykezest játszhattak.

FANTÁZIADARABOK

október 4., péntek 19 óra

Kállai Ernő – hegedű

Czene Rudolf – zongora

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon. A 38 éve folyamatosan működő együttes több mint 80 hanglemezt készített. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik.

Kalló Zsolt, Liszt-díjas hegedűművész, az együttes művészeti vezetője a koncert alkalmával röviden ismerteti is a műsort, amivel még közelebb hozza a közönséghez ezeket a remekműveket.

Georg Friedrich Händel 1740-ben írta meg zenetörténeti jelentőségű, tizenkét darabból álló op. 6-os concerto grossóját vonósokra. A sorozatot Bach hat Brandenburgi versenyével együtt a barokk zenekari darabok csúcspontjának tekintik. Ezen az estén a sorozat 6. darabját adja elő a Capella Savaria.

Franz Benda 1709-ben született Csehországban. Művei átmenetet képeznek a barokk és a klasszicista zene között. A folyamatos dallamvezetés mellett már megfigyelhető a visszatérő motívumok periodikus ismétlődése is. Az A-dúr szimfónia (No. 5, L1.8) után Bertalan Andrea fuvolaművész közreműködésével az e-moll fuvolaversenyt (L2.4) hallhatja a közönség.

Carl Philipp Emanuel Bach (vagy más néven Hamburgi Bach) Weimarban született 1714-ben, Johann Sebastian Bach második fia. Zeneszerző, orgonista, csembalista, a zenei klasszicista stílus megalkotója, csaknem harminc évig állt Nagy Frigyes szolgálatában. 1755-1762 között vetette papírra kilenc, Berlinben vonósokra és fúvósokra írt szimfóniáját, melyek három tételesek. A h-moll szimfónia (No. 5, Wq 182/5, H 661) ennek a sorozatnak az egyik gyöngyszeme.

A CAPELLA SAVARIA KONCERTJE

október 6., vasárnap 17 óra

Művészeti vezető: Kalló Zsolt

Műsor:

Händel: g-moll concerto grosso, op. 6/6, HWV 324

Benda: A-dúr szimfónia, No. 8, L1.8

Benda: e-moll fuvolaverseny, L2.4

Közreműködik: Bertalan Andrea – fuvola

C. Ph. E. Bach: h-moll szimfónia, No. 5, Wq 182/5, H 661

A zongorakíséretes dal az egyik legközvetlenebb műfaj a zenében. Itt kerül legközelebb egymáshoz zene és költészet, zeneszerző és közönség, előadó és hallgatósága, énekes és zongoraművész. Nem véletlen, hogy a dalok eredeti közege nem a nagy színpad reflektorfénye, hanem az otthon, a szalon, a szoba intim tere. Ez a sajátos hangulat tette legendássá az egykori Schubertiádákat, s ezt idézik meg hangversenyükön Meláth Andrea és zeneakadémista növendékei.

Meláth Andrea – fotó: melathandrea.com

SCHUBERTIÁDA

október 16., szerda 19 óra

 A dal mint műfaj különböző korokban – Zenés, prózai este zeneakadémistákkal

Közreműködnek:

Meláth Andrea tanszékvezető növendékei:

Topolánszky Laura, Fenyvesi Gabriella, Erdős Róbert, Gulyás Bence, Katoh Hiroko, Finszter Eszter, Tuznik Natália 

Zongorán közreműködnek: Alter Katalin, Harazdy Miklós, Szabó Ferenc János

Az arTpeggio klasszikus gitárduó tagjai, Kohut Petra és Kató Árpád 2017-ben hozták létre a formációt. A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium művésztanárai többek között olyan tekintélyes koncerttermekben és fesztiválon játszottak, mint a Nádor Terem, a Müpa Üvegterem, a Győri zsinagóga és a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál.

Koncertjeiken elhangzó művekkel kapcsolatosan a közönség érdekes háttér-információkat tudhat meg, mely információk hozzásegíthetik a művek jobb megértéséhez, értelmezéséhez.

Repertoárjuk minden zenei korszakból ízelítőt ad, változatosan végigvezetve a hallgatót a reneszánsztól a XX. századig, a Shakespeare korabeli dallamoktól egészen az argentin tangóig.

GITÁRMUZSIKA ÓBUDÁN

október 17., csütörtök 19.30 óra

Az arTpeggio gitárduó koncertje

Kohut Petra, Kató Árpád

Sorozatszerkesztő, házigazda: Roth Ede

Csáki András Junior Prima Díjas gitárművész, Miskolczi Anita csellóművész, Manuel B. Camino mexikói bassz-bariton és Bojta Zsuzsanna Bach Mindenkinek Fesztiváldíjas mezzoszoprán a latin zene iránt érzett szenvedélyes szerelem és az eddigi közös munkák során kialakult harmónia kapcsán döntöttek úgy, hogy 2018 tavaszán megalapítják a Volver La Vida nevű latin együttest.

Volver La Vida

Zenéjük felöleli a latin népek zenéjét Dél-Amerikától Spanyolországig és a mexikói daloktól a forró tangókig. Mindezeket saját hangszerelésben és az alkalomhoz illő összeállításban adják elő koncerttermektől fesztiválokon át világszerte, a latin zene szabadságát élvezve és kifejezve.

TANGÓ – VOLVER LA VIDA

október 26., szombat 19 óra

A Besame mucho-tól a Libertango-ig

Bojta Zsuzsanna – mezzoszoprán

Manuel B. Camino – bassz-bariton

Csáki András – gitár

Miskolczi Anita – gordonka

Szatzker Zsanett – harmonika

Műsoron Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Carlos Guastavino, Carlos Eleta Almarán, Consuelo Velázquez és Isaac Albeníz legkedveltebb dalai

Az együttes állandó vendégművésze, Szatzker Zsanett harmonikaművész is közreműködik ezen a programon. A csapat tagjait képezik még: Jeszenszky-Böhm Attila argentin-magyar zeneszerző és Riederauer Richárd zenei vezető.

Aki rendszeres látogató, az Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület pártoló tagjaként kedvezményeket élvezhet az októbertől kezdődő évad során. Részletes információkért kattintson ide!

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X