Az Óbudai Társaskör októberben is várja a zenerajongókat

Volver La Vida

Válogasson kedvére az Óbudai Társaskör októberi kínálatából!

Október 4-én két fényes tehetségű fiatal művész estjére kerül sor. A híres Kállai muzsikus dinasztia legfiatalabb tagja, a Magyar Állami Operaház koncertmestere, a Kállai Vonósnégyes primáriusa szólóestre várja a Társaskör közönségét.

Kállai Ernő 12 évesen nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneakadémia Különleges tehetségek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman fogadta tanítványának. 2014-ben Junior Prima Díjat, 2016-ban Fischer Annie-ösztöndíjat kapott. Az egyik legnagyobb tekintélyű zenei lap, a The Strad Kállai Ernő „kifinomult és elegáns” játékát dicséri.

Partnere, Czene Rudolf generációjának egyik legtehetségesebb zongoraművésze. A Zeneakadémián Dráfi Kálmán volt mestere, ma már ő is ott tanít, a Jazz Tanszék növendékeit oktatja klasszikus zongorára. A fiatal művész pályakezdésének két meghatározó élménye, hogy diplomakoncertjét Kocsis Zoltán vezényelte és egy olaszországi koncerten Martha Argerich partnere lehetett, ahol négykezest játszhattak.

FANTÁZIADARABOK

október 4., péntek 19 óra

Kállai Ernő – hegedű

Czene Rudolf – zongora

A Capella Savaria a legrégebbi, korhű hangszereken játszó kamarazenekar Magyarországon. A 38 éve folyamatosan működő együttes több mint 80 hanglemezt készített. A felvételek több mint kétharmada világelső felvétel, ezért ezek zenetörténeti jelentőségét nemzetközi szinten is elismerik.

Kalló Zsolt, Liszt-díjas hegedűművész, az együttes művészeti vezetője a koncert alkalmával röviden ismerteti is a műsort, amivel még közelebb hozza a közönséghez ezeket a remekműveket.

Georg Friedrich Händel 1740-ben írta meg zenetörténeti jelentőségű, tizenkét darabból álló op. 6-os concerto grossóját vonósokra. A sorozatot Bach hat Brandenburgi versenyével együtt a barokk zenekari darabok csúcspontjának tekintik. Ezen az estén a sorozat 6. darabját adja elő a Capella Savaria.

Franz Benda 1709-ben született Csehországban. Művei átmenetet képeznek a barokk és a klasszicista zene között. A folyamatos dallamvezetés mellett már megfigyelhető a visszatérő motívumok periodikus ismétlődése is. Az A-dúr szimfónia (No. 5, L1.8) után Bertalan Andrea fuvolaművész közreműködésével az e-moll fuvolaversenyt (L2.4) hallhatja a közönség.

Carl Philipp Emanuel Bach (vagy más néven Hamburgi Bach) Weimarban született 1714-ben, Johann Sebastian Bach második fia. Zeneszerző, orgonista, csembalista, a zenei klasszicista stílus megalkotója, csaknem harminc évig állt Nagy Frigyes szolgálatában. 1755-1762 között vetette papírra kilenc, Berlinben vonósokra és fúvósokra írt szimfóniáját, melyek három tételesek. A h-moll szimfónia (No. 5, Wq 182/5, H 661) ennek a sorozatnak az egyik gyöngyszeme.

A CAPELLA SAVARIA KONCERTJE

október 6., vasárnap 17 óra

Művészeti vezető: Kalló Zsolt

Műsor:

Händel: g-moll concerto grosso, op. 6/6, HWV 324

Benda: A-dúr szimfónia, No. 8, L1.8

Benda: e-moll fuvolaverseny, L2.4

Közreműködik: Bertalan Andrea – fuvola

C. Ph. E. Bach: h-moll szimfónia, No. 5, Wq 182/5, H 661

A zongorakíséretes dal az egyik legközvetlenebb műfaj a zenében. Itt kerül legközelebb egymáshoz zene és költészet, zeneszerző és közönség, előadó és hallgatósága, énekes és zongoraművész. Nem véletlen, hogy a dalok eredeti közege nem a nagy színpad reflektorfénye, hanem az otthon, a szalon, a szoba intim tere. Ez a sajátos hangulat tette legendássá az egykori Schubertiádákat, s ezt idézik meg hangversenyükön Meláth Andrea és zeneakadémista növendékei.

Meláth Andrea – fotó: melathandrea.com

SCHUBERTIÁDA

október 16., szerda 19 óra

 A dal mint műfaj különböző korokban – Zenés, prózai este zeneakadémistákkal

Közreműködnek:

Meláth Andrea tanszékvezető növendékei:

Topolánszky Laura, Fenyvesi Gabriella, Erdős Róbert, Gulyás Bence, Katoh Hiroko, Finszter Eszter, Tuznik Natália 

Zongorán közreműködnek: Alter Katalin, Harazdy Miklós, Szabó Ferenc János

Az arTpeggio klasszikus gitárduó tagjai, Kohut Petra és Kató Árpád 2017-ben hozták létre a formációt. A Weiner Leó Katolikus Zeneiskola és Zeneművészeti Szakgimnázium művésztanárai többek között olyan tekintélyes koncerttermekben és fesztiválon játszottak, mint a Nádor Terem, a Müpa Üvegterem, a Győri zsinagóga és a Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál.

Koncertjeiken elhangzó művekkel kapcsolatosan a közönség érdekes háttér-információkat tudhat meg, mely információk hozzásegíthetik a művek jobb megértéséhez, értelmezéséhez.

Repertoárjuk minden zenei korszakból ízelítőt ad, változatosan végigvezetve a hallgatót a reneszánsztól a XX. századig, a Shakespeare korabeli dallamoktól egészen az argentin tangóig.

GITÁRMUZSIKA ÓBUDÁN

október 17., csütörtök 19.30 óra

Az arTpeggio gitárduó koncertje

Kohut Petra, Kató Árpád

Sorozatszerkesztő, házigazda: Roth Ede

Csáki András Junior Prima Díjas gitárművész, Miskolczi Anita csellóművész, Manuel B. Camino mexikói bassz-bariton és Bojta Zsuzsanna Bach Mindenkinek Fesztiváldíjas mezzoszoprán a latin zene iránt érzett szenvedélyes szerelem és az eddigi közös munkák során kialakult harmónia kapcsán döntöttek úgy, hogy 2018 tavaszán megalapítják a Volver La Vida nevű latin együttest.

Volver La Vida

Zenéjük felöleli a latin népek zenéjét Dél-Amerikától Spanyolországig és a mexikói daloktól a forró tangókig. Mindezeket saját hangszerelésben és az alkalomhoz illő összeállításban adják elő koncerttermektől fesztiválokon át világszerte, a latin zene szabadságát élvezve és kifejezve.

TANGÓ – VOLVER LA VIDA

október 26., szombat 19 óra

A Besame mucho-tól a Libertango-ig

Bojta Zsuzsanna – mezzoszoprán

Manuel B. Camino – bassz-bariton

Csáki András – gitár

Miskolczi Anita – gordonka

Szatzker Zsanett – harmonika

Műsoron Astor Piazzolla, Carlos Gardel, Carlos Guastavino, Carlos Eleta Almarán, Consuelo Velázquez és Isaac Albeníz legkedveltebb dalai

Az együttes állandó vendégművésze, Szatzker Zsanett harmonikaművész is közreműködik ezen a programon. A csapat tagjait képezik még: Jeszenszky-Böhm Attila argentin-magyar zeneszerző és Riederauer Richárd zenei vezető.

Aki rendszeres látogató, az Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület pártoló tagjaként kedvezményeket élvezhet az októbertől kezdődő évad során. Részletes információkért kattintson ide!