Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Gálaest a 70 éves Honvéd Együttes tiszteletére - Játék

Gálaest a 70 éves Honvéd Együttes tiszteletére – Játék

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes és zenekara, valamint a Honvéd Férfikar mint a Honvéd Együttes két művészeti kara egész estés gálaműsorral ünnepli az évfordulót és köszönti a nagy múltú együttes egykori és jelenlegi művészeit, tagjait.

Az első részben összeállítás látható a korábbi évtizedek legjelentősebb alkotóinak munkáiból egykori és mostani „honvédosok” közreműködésével. A második részben az Együttes jelenlegi művészei a ma is műsoron lévő repertoárjukból adnak színes és látványos válogatást, Zsuráfszky Zoltán művészeti vezető rendezésében.

  • Az előadás helyszíne: Erkel Színház
  • Időpont: 2019. szeptember 29. 19:00
  • Jegyek kaphatók ide kattintva. A gálaestre jegyek korlátozott számban kerülnek értékesítésre.
A Honvéd Együttes:
- hirdetés -

Magyarország legrégebbi, 1949-ben alakult művészegyüttese – több tagozatú művészeti intézmény. Részei: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amelynek egységei a Tánckar, a Zenekar, valamint a Honvéd Férfikar. Az egyedülálló művészi közösség páratlan műfaji sokszínűségével látványos produkciókat kínál a hazai és a külföldi közönségnek. A 130 tagú társulat az elmúlt évtizedekben mintegy 26 ezer előadást tartott, s 53 országban 400 alkalommal vendégszerepelt. Irányításában mások mellett Görgei György karmester és Novák Ferenc koreográfus játszott meghatározó szerepet. A társulat érdemeit Magyar Művészetért Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, valamint – 2011-ben – Prima Primissima Díjjal ismerték el.

Magyar Nemzeti Táncegyüttes:

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes neve pontosan kifejezi a társulat hazai, európai és tengerentúli küldetését, a Kárpát-medencei magyar néptánckincs megismertetéséért és népszerűsítéséért végzett felelősségteljes és professzionális munkáját. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes, ahogy neve is tükrözi, nemzeti örökségünk és hagyományunk kincseinek elhivatott őrzője és továbbadója. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Magyarország egyik legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese több mint húsz párral. „Anyanyelve” a Kárpát-medence néptánckincse, amelyből a nagy formátumú történelmi táncjátékoktól az autentikus folklórműsorokig, a dramatikus táncszínházi előadásoktól a népi hagyományainkon alapuló mesedarabokig terjedő, sokszínű repertoár építkezik. Valamennyi produkció közös jellemzője a rendkívüli dinamika, a táncok virtuozitása és a színpadképek látványossága. Az együttes táncelőadásai Budapesten, vidéken, a Kárpát-medence magyarlakta területein rendszeresen láthatók. A táncegyüttest a világ különböző országaiba is sokat hívják. Művészeti vezetője Zsuráfszky Zoltán táncművész, koreográfus, Kossuth-díjas kiváló művész.

Honvéd Férfikar:

A Honvéd Férfikar Magyarország egyetlen hivatásos férfikórusa. Az operaszínpadok és a koncertpódiumok állandó résztvevője, a klasszikus zenei hangversenyélet kikerülhetetlen szereplője, itthon és külföldön egyaránt. 1949. április 29-én alakult meg, akkor még katonai állományból kiállított énekesekkel. Különleges hangzást képviselt már akkor is, amihez az évek során magas szintű előadói érzékenység is társult. Zenei tudása a világ élvonalába emeli a Honvéd Férfikart. Az egykor katonákból álló kórus mára már hivatásos, magas képzettséggel rendelkező énekművészekből áll. A Honvéd Férfikar a hagyományos klasszikus és kortárs zenei feladatok mellett szívesen vállal műfaji kirándulásokat a crossover területre is. A kar együtt dolgozott számtalan világhírű dirigenssel, úgymint Sir George Solti, Zubin Mehta, Ferencsik János, Lamberto Gardelli, Christian Thielemann, Fischer Ádám. A kórus szerte a Kárpát-medencében tart interaktív énekórákat Bartók, Kodály, Lisztműveiből, amelyek nagyon népszerűek, és ahol a gyerekek együtt énekelhetnek a kórussal, sőt vezényelhetik is azt. A magyar és a nemzetközi operaélet számos kiválósága indult el pályáján a Férfikarból: többek között Ilosfalvy Róbert, Réti József, Gregor József, Gulyás Dénes és sokan mások.

A jelenkori tagok közül is számosan állandó szereplői a különböző operaszínpadoknak.Az elmúlt évtizedek során a Honvéd Férfikar turnézott négy kontinensen, több tucat országban, Mexikótól az Egyesült Államokon át Kínáig. A Honvéd Együttes keretein belül eddig több mint ötven ország, négy kontinens és közel harmincezer előadás áll mögötte. Számos magyar zeneszerző komponált a cappella és zenekari kíséretes műveket a Honvéd Férfikarnak: Kodály Zoltán (Nemzeti dal, Háry Toborzó-átirata), Tolcsvay László (Testamentom), Vajda János (Szent Péter meg a zsoldosok, Memento1918), Gyöngyösi Levente, Szakcsi Lakatos Béla, Orbán György, Selmeczi György, Csemiczky Miklós. Az együttes munkásságát Prima Primissima Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, Bartók–Pásztory-díjjal, valamint a Charles Cross Hanglemezakadémia Nagydíjával ismerték el. A Honvéd Férfikar művészeti vezetője, karigazgatója 2010 óta Strausz Kálmán, Liszt-díjas karnagy. A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny megalapítója, kétszeres Grammy-díjra jelölt dirigens. Mesteriskolákat vezet az Egyesült Államokban és Európában, európai kórusversenyek állandó zsűritagja.

Játsszon a Papageno.hu Facebook-oldalán, és legyen ott párjával a 70 éves Honvéd Együttes tiszteletére rendezett gálaesten szeptember 29-én 19.00-kor az Erkel Színházban. (A játékban 1 db páros belépőt sorsolunk ki.)

Kérdés: Mikor alakult a Honvéd Együttes?
A) 1949
B) 1959
C) 1957

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X