Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Iskolai koncertsorozatot indít a Budafoki Dohnányi Zenekar

Iskolai koncertsorozatot indít a Budafoki Dohnányi Zenekar

A Budafoki Dohnányi Zenekar budafoki születésű, részben budafoki fenntartású, ma is erős budafoki kötődésű együttes. Így, amikor felmerült bennük az igény egy fiatalokat, iskolásokat célzó, ismeretterjesztő koncertsorozat megszervezésére, a budafoki gyerekeket vették „górcső” alá, a Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerületi Önkormányzat közreműködésével.

- hirdetés -

Az egyeztetés, szervezés, tervezés eredménye az „Ez most komoly?” – szimfonikus sulikoncertek elnevezésű hangversenysorozat lett, melynek keretében 2019. október 15. és 21. között, öt hétköznap során valamennyi budafoki iskolásnak – legyen kisiskolás vagy középiskoláját elhagyni készülő kamasz – lehetőséget kínálnak, hogy iskolaidőben, ingyenesen, Hollerung Gábor gyerekekre szabott magyarázataival fűszerezve közelebb kerülhessen a klasszikus zenéhez.

- hirdetés -

Hollerung Gábor – fotó: Csaba Szilvi

Szimfonikus koncerteket, amolyan Megérthető zene – junior különkiadásokat tár tehát a budafoki gyerekek elé a BDZ. A kezdeményezés mögé a Libri is beállt, így minden koncertlátogató gyerek egy kis Libri-ajándékkal a kezében távozhat. A zenekar a következő műsorszámokat, azok részleteinek bemutatását tervezi, a műsorváltoztatás jogát fenntartva:

Mendelssohn: Szentivánéji álom – nyitány, John Williams: Harry Potter – Hedvig téma, Berlioz: Fantasztikus szimfónia – Boszorkányszombat, Csajkovszkij: A diótörő – Drazsék tánca, Rimszkij-Korszakov: A bohócok tánca, Bartók: A fából faragott királyfi – a fabáb tánca, Stravinsky: Tűzmadár – Kaszcsej tánca,  Rossini-Respighi:  A varázsdoboz – Kánkán.

Hollerung Gábor, a sulikoncertek megálmodója és magyarázója így foglalja össze ezzel kapcsolatos gondolatait:

„A Budafoki Dohnányi Zenekar elsődleges küldetése évek óta, hogy minél szélesebb kört szólítson meg. Ezen belül is kiemelten fontos számunkra, hogy eljussunk a szűkebb otthonunk, Budafok ifjúságához, de ha a későbbiekben lesz rá kapacitásunk és lehetőségünk, mind koncertszámban a kerületen belül, mind földrajzilag tovább terjeszkednénk a sulikoncertekkel. 

Az „Ez most komoly?” – szimfonikus sulikoncertek keretén belül háromnegyed órában szeretnénk élményt adni a fiataloknak. Ügyelünk arra, hogy tovább növelje az élményérzetet számukra a ráismerés érzése, tehát olyan zeneszámokat is műsorra tűzünk, amelyekkel már biztosan találkoztak korábban. A koncertek tematikája alapvetően ugyanaz, de természetesen igazodunk a különböző korosztályokhoz; picit más összeállítást és természetesen más szövegi megközelítést adunk a 10 év alattiaknak, a 10 év felettieknek és a középiskolásoknak. 

Fontos, hogy ne zenetörténeti előadásra készüljön senki! A zene élvezetéhez szeretnénk kulcsot adni a gyerekek kezébe, hogy rájöjjenek, milyen izgalmas dolog a klasszikus zene is. Szeretnénk továbbá, hogy megértsék azokat a zenei alapfogalmakat, amelyektől a zene befogadása teljesen más, mint bármely más művészeté.”

A BDZ hagyományt szeretne teremteni ebből a kezdeményezésből. Bíznak benne, hogy jövőre már maguk a gyerekek fogják követelni a folytatást.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.