Papageno Radio
Kiállítás Tervezd meg te a Városmajori Jézus Szíve templom hiányzó díszüvegablakait

Tervezd meg te a Városmajori Jézus Szíve templom hiányzó díszüvegablakait

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Sztehlo Lili Kulturális Egyesület és a Mindszenty Alapítvány pályázatot ír ki a Városmajori Jézus Szíve templom két, még üresen álló, egyenként 35 négyzetméteres díszüvegablakának megtervezésére.

A Városmajori templom a 20. századi magyar művészet és különösen az egyházművészet kiemelkedő értéke. Az építészekhez társult más alkotók révén valódi összművészeti alkotás, amelyet méltán nyilvánítottak műemlékké. A templombelső rendkívül fontos részét alkották az Árkayné Sztehlo Lili tervezte színes üvegablakok.

A művész az 1933-ban épült templom nyolc nagyméretű ablakából hatra készített terveket. Az ezek alapján elkészült gyönyörű díszüvegablakok azonban egy 1942-es bombatámadás során megsemmisültek. A rekonstrukció hosszú időszakot foglalt magába, mely véglegesen 2018-2019-ben zárult le, mikor a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület célkítűzése nyomán az utolsó, Szent Erzsébet üvegablak is a helyére került.

A harmonikus templombelső tökéletesítésének érdekében felmerült az igény arra, hogy a még két fennmaradó ablakba is kerüljön színes kompozíció, amelyekre Sztehlo Lili nem készített terveket. Első lépésként ezt a Sztehlo Lili Kulturális Egyesület és a Mindszenty Alapítvány egy pályázat kiírásával szeretné elősegíteni.

Pályázók köre: A pályázat nyilvános, részt vehetnek benne megfelelő szakmai felkészültséggel bíró magyar (és külföldi) állampolgárságú alkotóművészek, tervezők, hazai felsőoktatásban jelenleg hallgatói jogviszonyban lévő alkotók, vagy alkotói csoportok. Egy személy vagy egyéni, vagy csoportos pályázatot adhat be, mindkét formában nem pályázhat.

Az ablakok témái:

  • Isten Tiszteletreméltó Szolgája Mindszenty József bíboros
  • Az Eucharisztia forrás a világ életéért

A pályázat lebonyolításának módja: A pályázat kétfordulós. Az első fordulóban a pályázatok név nélküli elbírálása történik meg, ennek során a zsűri kijelöli a második fordulóba kerülő pályaműveket. A zsűri által kiválasztott pályaművek jeligéjét a www.sztehlolili.hu honlapon tesszük közzé. A második fordulóban már a pályázó neve is ismertté válik.

Díjazás: A második fordulóba bejutott, de nem nyertes pályázók mindegyike egyenlő arányú, 30.000 Ft-os díjazásban részesül.

A nyertes pályázók díjazása:

  • I. helyezett: 500.000 Ft
  • II. helyezett: 300. 000 Ft
  • III. helyezett: 150.000 Ft

A pályázat első fordulójának beérkezési határideje: 2019. november 30. A pályázati kiírás teljes szövege ide kattintva olvasható. Kapcsolat: sztehlolili@gmail.com, +36207708751

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X