Papageno Radio
Promóció A reneszánsz lantmuzsikától Seress Rezső-dalokig kínál koncerteket az Óbudai Társaskör

A reneszánsz lantmuzsikától Seress Rezső-dalokig kínál koncerteket az Óbudai Társaskör

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Az Óbudai Társaskör gazdag novemberi programajánlata szinte minden műfajra kiterjedően kínál kikapcsolódást a zenerajongóknak.

ZENEI PILLANATOK – november 11., 19:00

Házimuzsika Becze Szilviával, a Bartók Rádió műsorvezetőjével

Zemlényi Eszter – ének

Varga Gergő Zoltán – zongora

A fiatal művészgeneráció két kiválósága lesz a novemberi Házimuzsikában Becze Szilvia vendége. Zemlényi Eszter csillogó koloratúrszopránja már sokszor elkápráztatta a koncertlátogatókat, rendszeres fellépője a hazai opera- és oratórium-előadásoknak. 2013-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen mint oratórium-dal énekes Halmai Katalin tanítványaként, 2016-tól Kertesi Ingrid az énekmestere.

Ide kapcsolódik:
A Baltikum legrangosabb énekversenyén szerepelhet Zemlényi Eszter

Varga Gergő Zoltán 2015-ben kitüntetéssel végzett az egyetemen zongoraművész-tanárként, tanára Némethy Attila volt. 2016-ban megnyerte az Országos Cziffra György Zongoraversenyt. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Doktori Iskolájának hallgatója.

A művészektől egész biztosan meg fogjuk tudni, milyen személyes élményeik vannak a művekkel kapcsolatban. Annyit elárulhatunk előre, hogy Varga Gergő Zoltán számára nagy élmény volt, amikor Beethoven szonátáját fortepianon szólaltathatta meg, Liszt XII. magyar rapszódiája szerencsét hozott számára, a Rachmaninov darabokhoz pedig nagyon bensőséges élmény fűzi.

ADVENT BIZÁNCBAN – november 14., 19:00

A Szent Efrém Férfikar koncertje

Művészeti vezető: Bubnó Tamás

Talán sokan nem tudják, hogy a bizánci rítusú egyházak liturgikus rendje szerint a karácsonyra való felkészülési időszak – széles körben elterjedt latin nevén: az advent – nem négy, hanem hat héten keresztül tart. Az elmúlt évszázadokban csodálatos liturgikus és paraliturgikus (kántáló) énekek sokasága keletkezett, melyek a böjt célját – a lélek megerősödését a test kívánalmai fölött – hivatottak szolgálni.

Ide kapcsolódik:
Megjelent a Szent Efrém Férfikar valódi „közönség-lemeze”, a Wings

Ezekből a karácsonyi ünnepkörhöz kötődő zenékből állította össze a Szent Efrém Férfikar az este programját, amelyben az ősi szentföldi és görög-bizánci himnuszoktól kezdve, a nagy orosz klasszikusokon át a Kárpátok vidékének gazdag vallásos folklórja is fölcsendül.

A NAP ÉS A HOLD – november 15., 19:00

Reneszánsz dalok

A Trio Rosa Mundi (Basel) koncertje

Emma-Lisa Roux, John Martling – lant, ének

Darina Ablogina – furulya

Műsorvezető: Németh Zsombor

A reneszánsz festményeken gyakran láthatók zenészek, kik éneküket lanttal kísérik, társuk reneszánsz furulyán játszik. Ezek a festmények indították az együttes tagjait, hogy templomokban, koncerttermekben megidézzék ezt az egyedülálló atmoszférát. Emma-Lisa, Darina és John Párizsból, Moszkvából, illetve Stockholmból indulva, korábbi zenei tanulmányaikat mentek folytatni a világhírű Schola Cantorum Basiliensis intézményébe, a régizene képzés egyik fellegvárába. Kedvenc zenei korszakuk a reneszánszból a barokkba átvezető időszak. Az együttes szívesen tanulmányozza az európai nemzetek stílusainak jellemzőit, bemutatva a német, angol, francia és olasz nemzeti jellegzetességeket.

Trio Rosa Mundi

Az Óbudai Társaskörben tavaly nagy sikerrel mutatkozott be az ugyancsak baseli zeneakadémistákból álló Domus Artis Énekegyüttes. Az ő bíztatásukra jelentkezett a Trio Rosa Mundi az Óbudai Társaskörnél. Remélhetőleg e koncert után ők is szép emlékeket őrizve térnek vissza Baselbe és mesélnek majd társaiknak a Társaskör hálás, értő közönségéről.

A TANGÓTÓL A JAZZIG – november 22., 19:00

Demeniv Mihály – harmonika

Tálas Áron – zongora

Demeniv Mihályt a nagyközönség 2014-ben a közmédia Virtuózok című tehetségkutató műsorának döntőseként és különdíjasaként ismerhette meg, amelynek köszönhetően ezrek számára válhatott a harmonika zenéje elementáris élménnyé. Hihetetlenül széles repertoárját a hangszer iránti elkötelezettsége és mérhetetlen szeretete fogja össze: Bach művei jelentik számára a Bibliát, virtuózan játszik Lisztet, szenvedélyesen interpretálja olyan latin szerzők zenéjét, mint Albéniz vagy Piazzolla, és mindig talál magának új kihívásokat a kortárs zene és a jazz területén is. Rajongását a harmonika iránt nemcsak a színpadról sugározza, hanem fiatal tanárként a jövő zenészeinek is tovább adja.

Tálas Áron, Demeniv Mihály

Az új generáció legfoglalkoztatottabb jazz-zongoristái közé tartozik a Junior Prima Díjas Tálas Áron, aki a dob, a ritmus felől érkezett a zongorához. Két saját együttese mellett különböző formációkban játszik, kiváló multiinstrumentalista zeneszerző. 2013-ban az „Év billentyűse” volt, 2015‐ben bejutott a Montreux Jazz-­zongoraverseny döntőjébe és Gramofon- díjjal jutalmazták. Tanárként működve diákjainak is azt a szemléletet adja tovább, hogy „A jazz egy önképző szakkör”.

DALOK A KISPIPÁBÓL – SERESS REZSŐ-ESTÜNK 5 ÉVES – november 24., 17:00

Szerkesztette és közreműködik: Fesztbaum Béla

Kék Duna Koncert-Szalonzenekar

Művészeti vezető: Berki Sándor

„Egy, vagy talán két előadásnak indult 2014 novemberében a Dalok a Kispipából című Seress Rezső-est. A szerkesztés és a Kék Duna Szalonzenekarral közös örömteli és gyors próbák alatt meg sem fordult a fejemben, hogy a Társaskör felkérése – amiért Harsányi Marinak örökké hálás leszek – eddigi szakmai életem egyik legfontosabb és legemlékezetesebb előadását hozza el. Felemelő élmény a zenekarral és a közönséggel együtt újra és újra találkozni a Seress legendával, keresni a titkot, miként képes egy képzetlen, egy ujjal pötyögő kocsmazongorista életműve érvényesen megszólalni napjainkban is” – meséli Fesztbaum Béla.

Fesztbaum Béla

„Egy, vagy talán két alkalomnak indult, és most eltelt 5 év és közel 35 előadás. A közönség szeretete műsoron tartotta Seress Rezső történetét és keserű, fanyar, édes-bús dalait. A nagyszerű zenekarnak, az est zenei anyagát CD-n megjelentető Rózsavölgyi Kiadónak és mindenekelőtt az otthont adó Óbudai Társaskörnek szívből köszöni, a kis Seress nevében is:Fesztbaum Béla.”

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X