Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A Gryllus Kiadó 2019-ben kiadott albumai – Játék

A Gryllus Kiadó 2019-ben kiadott albumai – Játék

12 albumot jelentetett meg idén a Gryllus Kiadó. Ezekből 3-at be is mutatunk, melyekből egyet-egyet nyereményjátékon sorsolunk ki. A további albumokról itt olvashatnak részletesen.

  1. De jó elhagyni magamat – a magyar underground Kaláka-feldolgozásai

- hirdetés -

Meglepő és merész ötlettel kereste fel a kiadót Szabó Benedek és Kirschner Péter. Olyan lemez létrehozásán gondolkodtak Sallai Lászlóval, amelyen fiatal, feltörekvő zenekarok dolgoznának fel egy számukra fontos, jelentőségteljes vagy egyszerűen csak kedves Kaláka-dalt, ezzel tisztelegvén az idén ötvenéves Kaláka együttes előtt. Az előadók a választott dalt saját képükre formálták, így tulajdonképpen az eredeti Kaláka-számokból fiatalos, underground muzsika lett.

- hirdetés -

Sallai így mesélt a kezdetekről: „Tavaly az Andrássy úton sétáltam, amikor megláttam az emléktáblát, ahol Gryllus Dániel és Mikó István alapította a Kalákát 1969-ben. Amikor ezt elmeséltem Benedeknek, akkor elkezdtünk beszélgetni a Kalákáról, és felmerült bennünk az, hogy a zenekar gazdag életműve ellenére sokan talán csak a gyerekdalos Kalákát ismerik inkább. Így találtuk ki, hogy legyen egy Kaláka-feldolgozáslemez, de kezdetben nem is mertük hinni, hogy ennyien segítenek majd nekünk az album megvalósításában.”

  1. Miquèu Montanaro–Móser Ádám: Tangók

Az élet egy tangó. Két lépés előre, egy vissza… Erős, vidám és szomorú egyszerre! Tragikus, romantikus, sötét, fényes… Tánc és séta, szerelem és félelem, régi és mai érzések, régi és mai zene. Komoly és improvizált… Miquèu Montanaro zenei világa nem ismer határokat, gyökerei provanszáli muzsikához kötik, de számos más stílusban is otthonosan mozog.

Móser Ádám muzsikáját áthatja az improvizáció szabadsága, harmonikajátéka egyedi, körbejárhatjuk a világot általa. Ezen a lemezen két harmonika és két lélek fonódik össze.

  1. Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák: Áldás, rockandroll

Termékeny volt az idei év Ferenczi György és csapata számára, hiszen két lemezzel is előrukkoltak, mindkettő Derek Garten hangmérnök felvétele, és annak a nashville-i stúdiónak a munkája, ahol a legutolsó 2 lemezüket is masterelték. A felvételeket mindkét lemezen az egyik legjobb magyar prímással, Pál István Szalonnával közösen muzsikálták végig. Mindkét lemez hagyományosan népzenei átdolgozásokat tartalmaz, azaz magyar népzenét „rackásítva”.

Tavasszal a Mindenek szerelme című album jelent meg, amelyen még a Söndörgő is közreműködött, most pedig Áldás, Rockandroll címmel mutatják be az új hangzóanyagot. A nashville-i stúdióban az egyik legjobb amerikai gitáros (Jim Oblon) gazdagította tovább a felvételt, könnyed természetességgel kapcsolódik be a játékba. Lemezbemutató november 15-én a Fonóban.

A Gryllus Kiadó 12 idei CD-jéből hármat sorsolunk ki a kérdésre helyesen válaszolók között. A válaszokat poszt alatti kommentekben várjuk, november 17-ig. Kérjük, írják oda azt is, melyik CD-t szeretnék megnyerni a cikkünkben ismertetett három közül.

Melyik egyesült államokbeli városban vette fel legújabb albumát Ferenczi György az 1-ső Pesti Rackákkal?

A) Memphis

B) Nashville

C) San Francisco

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.