Papageno Radio
Kiállítás Év végi leltár – Tetriskihívás az Óbudai Kulturális Központban

Év végi leltár – Tetriskihívás az Óbudai Kulturális Központban

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A művész meghajol a színpadon a rivalda fényében, a közönség tapsol, a takarásban pedig áll egy ember, körmét tövig rágva izgul, hogy minden rendben legyen. Ő gondozta végig a produkciót az ötlet megszületésétől a megvalósulásig, fel van készülve minden váratlan eseményre, van a zsebében ragtapasz és szög is. Ő a kapocs a közönség és a művész között: a láthatatlan rendezvényszervező.

Szinte soha nem jut eszébe az embereknek egy koncert után hazaballagva, hogy mennyi dolgozó összehangolt munkája van a másfél órás felhőtlen szórakozás mögött. A rendezvényszervezők összeállítják a programtervet, leszerződnek a művészekkel, koordinálják az előkészületeket, kedves mosollyal várják a közönséget a kapuban, végig felügyelik az eseményt. A kommunikációs csoport tagjai készítik a műsorfüzeteket, plakátokat, internetes hirdetéseket, cikkeket írnak, kapcsolatot tartanak a sajtóval, és minden eszközt megragadnak, hogy minél szélesebb körben tájékoztassák a leendő közönséget. Az információs munkatársak telefonon és személyesen is válaszolnak a felmerülő kérdésekre, jegyeket és bérleteket adnak el az előadásokra. A műszaki kollégák berendezik, bevilágítják, hangosítják a színpadot, átpakolják a székeket, lecserélik a kiállítás képeit, de elsöprik a havat is a bejárat elől, ha kell.

A háttérben tevékenykedőket soha nem tapsolják meg, pedig a maga területén mindenki sokat tesz egy előadás létrejöttéért, és szívvel-lélekkel benne van egy produkcióban, akár az előadóművész, csak épp a színfalak mögött.

Ezúton szeretnénk most egy kicsit bemutatni a „láthatatlan” embereket, az Óbudai Kulturális Központ csapatát, akik a hét minden napján sokat dolgoznak azért, hogy a házak zökkenőmentesen működjenek és a vendégek elégedettek legyenek.

Az Óbudai Kulturális Központ egy kicsit eltér egy általános közművelődési intézménytől, mivel öt különböző háza van, és minden ház egy picit más. A házaknak megvan a sajátos arca, mely az egységes arculaton belül, összhangban a többiekkel, de mégis kicsit egyedien működnek. A kollégák is együtt dolgoznak, kooperálva egymással, de mégis házankénti egységben.

Az Óbudai Kulturális Központ legnagyobb háza a San Marco utcában hosszú múltra tekint vissza, palettája széles, de különlegessége az egyedi színházterme. A kényelmes bársonyszékek mobilak, igény szerint alakítható velük a nézőtér, a színpad profi színháztechnikával bír, és a teljes tetőszerkezet széthúzható, ezzel megteremtve a szabadtéri színházi élményt. Az időjárásra tekintettel most nem húzták szét a tetőt, de a szervező kollégák karácsonyi hangulatban készítettek egy tetriskihívás-fotót a nézőtér parkettjén, hogy bemutassák, milyen széles körű a tevékenységük.

A Békásmegyeri Közösségi Ház sokszor megy ki a térre közösségi programokkal, rendszeresen rendeznek kültéri, homlokzati kiállítást, ezzel szólítva meg a járókelőket. Kedvenc programjuk a Lego-kiállítás, de rendszeresek a makett-, patchwork- és bélyegkiállítások is. A ház kutyabarát, ahogy a fotón is látszik.

Békásmegyeri Közösségi Ház-tetris

A Csillaghegyi Közösségi Házban működik a Csillag mozi, az egykori mozit a teljes feledésből újraélesztve. Népszerűek a Nosztalgia vetítések, ahol a nagy klasszikusok peregnek a vásznon, és a Kakaómozi a gyerekeknek, ahol kényelmes babzsákfotelekbe süppedve nézhetik kedvenc rajzfilmjeiket a kicsik. Különösen színes a kicsiknek szóló programok palettája Csillaghegyen. Nagy hangsúlyt fektetnek a népzenei nevelésre, táncházak, zenei foglalkozások várják a gyerekeket. A Mesés hétvégék csapata látható a tetriskihívás fotóján, a játékok és kézműves-foglalkozások eszközeivel és persze gyerekekkel.

Csillaghegyi Közösségi Ház-tetris

A 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ profi színpadtechnikájával különleges színházi előadásokat hoz el a belvárosi színházakból, igazi sztárparádé vonul fel színpadukon. A tetriskihívás-fotón most mégis a Hangszersimagató klub szerepel. Bársony Bálint zenész programjában a gyerekek testközelből ismerhetik meg a hangszereket, mindent ki lehet próbálni, ezért az apróságok nagy kedvence ez a program. Jó látni a sok izgalomtól kipirult kis arcocskát, akik a zene bűvöletében mosolyognak. Az egész család szívesen látott vendég itt, a négylábú családtagok is.

3K-tetris

A Civil Ház a helyi civil szerveteknek ad teret, hogy találkozzanak a lakossággal, ezért itt a programok ingyenesen látogathatók. Kiállítások, filmvetítések, közösségi tornák mellett a most nagyon divatos workshopok látogathatók ebben az igazi közösségi térben, ahol a kényelmes, modern bútorok között jó hangulatban van idő egymásra és önmagunkra is. Az új helyszínen a kutyusoknak is szabad a bejárás.

Civil Ház-tetris

Természetesen a házak nem csupán a fent említett területeken működnek, minden házban megtalálható mindenféle program, a babaszínháztól a nyugdíjasklubig. Ez pedig azt jelenti, hogy

egy rendezvényszervezőnek értenie kell minden korosztály nyelvén, hogy mindenki kedvében tudjon járni.

Ezen munkálkodnak Óbuda legnagyobb kulturális intézményében, annak reményében, hogy mindenki megtalálja a kedvére való programot. Ezért vezették be a Hűségkártya programjukat is, hogy visszatérő vendégeiknek kedvezzenek. A Facebook-követők pedig játékokon vehetnek részt, ahol az egy-egy kérdést helyesen megválaszolók értékes nyereményekben részesülnek.

A nyereménytetrisképen a novemberi Nyeremény-csütörtök játéksorozat nyereményei láthatók:

Nyereménytetris

Ezzel a kis vidám képsorozattal köszönik meg a házak az egész éves figyelmet és egyben üzenik, hogy jövőre is azon dolgoznak, hogy a legjobbat nyújtsák a vendégeiknek. Ne feledjék: a függöny mögött mindig áll valaki, aki akkor boldog, ha Önök jól szórakoznak!

Az Óbudai Kulturális Központ öt házának programjáról tájékozódhatnak és azokra jegyet vásárolhatnak a honlapon, illetve a helyszíneken.

Promóció

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X