Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Hangolódjon adventre az Óbudai Társaskörben

Hangolódjon adventre az Óbudai Társaskörben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Zenés könyvbemutató, karácsonyi koncertek kicsiknek és nagyoknak – az Óbudai Társaskör decemberi kínálatából válogattunk.

A BUDAPEST RAGTIME BAND MŰSORA GYEREKEKNEK

- hirdetés -

december 1., 11:00

Művészeti vezető: Gayer Ferenc

A Budapest Ragtime Band a gyerekközönség soraiban is ugyanolyan jó hangulatot tud teremteni, mint az esti felnőttkoncerteken. Sőt! Még több mókára, játékra van lehetőség, ismerkedésre a hangszerek világával.

Filharmóniai koncertek során járják az országot, viszik a jókedvet az ország minden tájára. Szerencsére ezen a decemberi vasárnapon jut belőle az Óbudai Társaskör ifjú közönségének is.

ADVENTI HARANGKONCERT

december 8., 11:00

Szironta Együttes – handbells

Miskolc Bells – handbells

Kisharang Együttes – melodychimes

Színes Harangok Együttes – csengettyűk

Advent második vasárnapján csengettyű- és harangmuzsika varázsa járja át az Óbudai Társaskör koncerttermét. Az adventi várakozás időszakában első alkalommal szólalnak meg itt, Óbudán ezek a különleges hangszerek, melyek hangja megállásra késztet, elcsendesít.

A koncerten a kézi harangok (Handbells) és a magyar csengettyűk mellett az orgonasípokhoz hasonló hangzásvilágú melodychime-ok is felcsendülnek. Az óbudai Színes Harangok Együttes, a miskolci Kisharang Együttes és a Miskolc Bells repertoárjában ismert, közkedvelt karácsonyi dalok szerepelnek. A besnyői Szironta Együttes klasszikus zeneművek átiratai és adventi dalok segítségével teremt meghitt, ünnepi hangulatot, melyben az egészen fiatal és az idősebb korosztály tagjai egyaránt örömüket lelik majd.

A MUZSIKA VALÓDI HANGJA

december 9., 19:00

Zenés könyvbemutató a jövőre 100 éves Salzburgi Ünnepi Játékokról

A könyv szerzője: dr. Székely György

Közreműködik:

Rolla János, Gertler Teo – hegedű

Konrád György – brácsa

Hábetler András, Kálmán Péter – ének

Tóth Marianna – zongora

Semmelweis Vonósnégyes: Kelemen László, Székely György, Ostoros Gyula, Asbót Richard

Beszélgetőpartner: Hábetler András

Bartók, Donizetti, Mozart, Rossini, Sarasate, Smetana és Vivaldi művei

Egy főorvos „másodállásban”, zenei újságíróként került 1993-ban Salzburgba, ahol a nyári Ünnepi Játékok izgalmas reformidőszakába csöppent bele. Az azóta eltelt több mint 25 év alatt Salzburg a zenei világ csodált központja lett. A modern művészetek is megtalálták itt helyüket, és az évszázadok mestereinek, nem utolsósorban természetesen Mozartnak köszönhetően a zenekedvelők Mekkájává vált. Immár több mint negyed évszázados anyag gyűlt össze azokból a tudósításokból és riportokból, melyeket dr. Székely György a nyári és pünkösdi fesztiválon, valamint a Mozart Héten készített.

Egy orvos zenész szemüvegén át követhetjük végig a salzburgi zenei rendezvényeken érvényesülő trendeket, újításokat. Bepillanthatunk az ünnepelt vagy éppen kevésbé sikeres, olykor akár botrányos, de mindenképpen figyelmet érdemlő produkciók kulisszatitkaiba, közelebbről ismerhetjük meg korunk legnagyobb előadóművészeit, rendezőit. A könyv egyúttal zenetörténeti kalandozás is. Változatos interjúkon, beszámolókon keresztül élhetjük át a 2020-ban 100. születésnapját ünneplő fesztivál eddigi megannyi különleges művészeti eseményét.

ELJÖTT A NAP

december 14., 19:00

Kiss Gy. László Liszt-díjas tárogatóművész és barátai karácsonyi koncertje

Közreműködik:

Csoóri Julianna – ének

Csoóri Sándor – ének, brácsa

Bucz Hunor Jászai Mari-díjas színházi rendező – próza

Árendás Péter – brácsa

Lelkes András – nagybőgő

Zimber Ferenc – cimbalom

Kedves Koncertlátogató!

„Eljött a nap, mit várva vártunk” – szól egy ritka dunántúli, karácsonyt köszöntő ének az adventi várakozás beteljesüléséről. Teljes szövegét hallhatjuk az est folyamán. Talán legszebb lelki ünnepünk a karácsony, amit ezen az estén ünnepelni fogunk.

Formabontó első félidőnket teljes egységben játsszuk, mint egy színházi felvonást. Próza, ének, hangszeres zene koszorúként fonódik egymásba, így jut el a várakozás beteljesülését jelentő erdőszombattelki örömzenébe. Gyermekkorom havas karácsonyait köszöntő énekek csengenek fülembe, melyeket féltve őrzök, nehogy ez a világ elvegye tőlem, ahol vásár lett a szeretet ünnepe. Az ének, a tárogató, a cimbalom visszahozzák a régi karácsonyok illatát, békéjét, hogy a második félidőt kedves, örömteli együttlétben töltsük el. „Eljött a nap, mindenkit várva várunk.”

TÁRSASKÖRI KARÁCSONY A MEZEI ÉS A BUBNÓ CSALÁDDAL

december 19., 19:00

A Bubnó és a Mezei család szakmai és magánéleti hátterét alkották-alkotják annak a kísérleti műhelynek, amely 1984-ben született meg Óbudán – itt, a Társaskör mellett, az akkori Leövey Klára Általános Iskolában, Dobszay László ötlete nyomán –, Budapesti Énekes Iskola néven. A két művészeti vezető több mint 35 éves együttműködése ékes példája annak, hogy mégiscsak megfér két dudás egy csárdában, valamint hogy egy jó ügy megvalósítása „egyedül nem megy”.

Magától értetődően e két család gyermekei időről időre kapcsolatban voltak és vannak a fentnevezett együttessel, ám ugyanakkor természetesen a maguk zenei és attól többé-kevésbé eltérő útjait is követik. A december 19-i koncert oldott, baráti találkozó formájában ennek bemutatására szolgál – együttesen és egyénileg, sőt a közönség részvételére is számítva –, amelyen ki-ki számot ad arról szóban és zenében, ami éppen motiválja s ami számára fontos és érdekes.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X