Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Ismét a MÁV Szimfonikusokat vezényli Charles Dutoit

Ismét a MÁV Szimfonikusokat vezényli Charles Dutoit

A decemberi ünnepi időszak számtalan értékes programja között kiemelkedik a MÁV Szimfonikus Zenekar december 4-i hangversenye a Zeneakadémián, melyen Charles Dutoit vezényli a zenekart.

A 83 éves Dutoit igazi világsztár karmester, aki 24 nagy szimfonikus zenekarral készített hanglemezfelvételt, több egyetem díszdoktora, több mint 40 díjat és kitüntetést kapott különböző országokban, köztük a Francia Köztársasági Elnök nagydíját és a legmagasabb kanadai állami kitüntetést. Tíz alkalommal jelölték Grammy-díjra, és kétszer meg is kapta azt. Huszonöt évig volt a Montreáli Szimfonikus Zenekar zeneigazgatója, majd Philadelphia, az Orchestre National de France, a Tokiói NHK Szimfonikus Zenekar következett, 2009 óta pedig a londoni Royal Filharmonikus Zenekar zeneigazgatója.

- hirdetés -

Ide kapcsolódik:
Charles Dutoit: „Szinte fájdalmas volt magyarul hallgatnom a Kékszakállút”

Dutoit Svájcban született, és magával hozta a francia kultúra örökségét. Budapesti hangversenyén is a francia zene két kiemelkedően nagy alkotója, Maurice Ravel és Camille Saint-Saëns egy-egy emblematikus művét mutatja be. Ravel műve, a Lúdanyó meséi a 20. század eleji francia zene végtelen színgazdagságával nyűgöz le, Saint-Saëns III., úgynevezett „Orgonaszimfóniája” a 21. századi francia zene kimeríthetetlen dallamosságát és a romantikára jellemző, méltóságteljes ünnepélyességét hozza el.

Az est szólistája a világhírű magyar, Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor. A művész generációjának egyik legkiemelkedőbb zongoristája, a romantikus repertoár széles körben elismert interpretátora, több nemzetközi zongoraverseny győztese, és a világ legjelentősebb zenei fesztiváljainak és koncerttermeinek állandó meghívottja. Napjainkra immár számos szólólemeze látott napvilágot a Warner Music Hungary, a Hungaroton, a Toccata Classics London, valamint a Steinway&Sons Records gondozásában. Kiváló tehetségét és eddigi pályafutását a magyar állam Liszt- és Junior Prima díjjal ismerte el, valamint egyben Steinway Artist is, és az Aoyama Music Award birtokosa.

Ide kapcsolódik:
Farkas Gábor: „El kellett jutnom a legérettebb Chopinekhez”

A jelenleg a Tokyo College of Music professzoraként Tokióban élő Farkas Gábor ezen az estén Mozart egyik kiemelkedő, d-moll zongoraversenyét játssza, mely Mozart legnépszerűbb, legtöbbet játszott zongoraversenye, és amelyről feljegyezték, hogy Beethoven kedvence volt.

A december 4-i koncert egy minden bizonnyal emlékezetes estét ígér, hisz Dutoit 83 évesen, minden zeneszerető ember örömére ereje teljében van, és olyan, évtizedek során összegyűjtött tapasztalatok és bölcsesség birtokában, amelyek átsütnek karmesteri mozdulatain, olyan produkcióra ösztönözve a zenekar tagjait, amilyenre, úgy gondolják, talán nem is képesek.

A MÁV Szimfonikusok muzsikusai és közönsége a múlt évben már megtapasztalhatta ezt a csodát, most szeretnék Budapest közönségét újra megajándékozni vele.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X