Papageno Radio
Promóció Jó kérdés - Beszélgetés külföldön alkotó magyar művészekkel

Jó kérdés – Beszélgetés külföldön alkotó magyar művészekkel

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság beszélgetéssorozatának következő, november 11-e alkalmával Boross Martin, Kolonits Klára és Láng Annamária, azaz egy rendező, egy operaénekes és egy színművész osztja meg tapasztalatait.

Miért hívnak egy magyar alkotót külföldre? Mi az a „más”, ami inspirálóan hat egy külföldi színházi alkotóra? Milyen hatással van a környezet a munkára? Más munkamódszert igényel-e a külföldi környezet? Hogyan változik a színházi hatásmechanizmus más országokban, színházi kultúrákban? Van-e kultúrsokk az odaérkezéskor, és mennyi idő kell az akklimatizálódásra a hazatérés után?

Boross Martin a 2013 óta működő STEREO AKT kortárs színházi alkotócsoport művészeti vezetője. Munkájuk a Légy jelen! jegyében születnek: „A STEREO AKT előadásainak élménye a közönség és az előadók – akár szavak nélküli – párbeszédéből születik meg. Előadásainkban rendre olyan egzisztenciális kérdésekhez nyúlunk, amelyek az egyén, egy közösség, vagy egy társadalom egészének boldogulásának lehetőségeit vizsgálják, s így kommunikálnak közönségünkkel, szociális közegünkkel, illetve amelyekkel a nézők is szívesen lépnek dialógusba az előadáson keresztül – legyen szó akár személyes, akár közösségi-közéleti kérdésről. Esemény-szemléletű előadásainkban a néző – akár belsőleg aktív – részvétele az egyik fő dramaturgiai működtető elem.”

Az egész estés, bár nem feltétlenül klasszikus színházi előadások mellett készítenek saját gyártású kis- és dokumentumfilmeket, flashmobokat, performanszokat és más művészeti akciókat, valamint számos hazai és nemzetközi együttműködésben részt vettek. Itthon a Trafó Kortárs Művészetek Háza, a Jurányi Ház, a MU Színház tűzte műsorra produkcióikat, több együttműködésben vettek részt Hollandiában, Németországban, Dániában, Lengyelországban, Spanyolországban, valamint az Egyesült Államokban.

Kolonits Klára, a Magyar Állami Operaház Székely Mihály-emlékplakettel, Artisjus-díjjal és Liszt Ferenc-díjjal is kitüntetett énekese a hazai operaszínpadok és hangversenypódiumok mellett rendszeres vendége a külföldi operaházaknak és koncerttermeknek is. Énekelt többek között Pozsonyban, Ostravában, Prágában, Brnóban, Ljubljanában, Eszéken, Zágrábban, Gijónban, Koppenhágában, Amszterdamban, Hágában, Weimarban, Linzben, Palermóban, Toulouse-ban, a Savonlinnai Operafesztiválon, a Schloss-Kirchstetteni Fesztiválon, a Gars am Kamp-i Szabadtéri Fesztiválon.

Ide kapcsolódik:
Kolonits Klára: „Egy szerepnek mindig meg kell őriznie a rugalmasságát”

Láng Annamária színművész 1995-től a színház feloszlásáig volt a Krétakör tagja. Ezt követően továbbra is dolgozott Schilling Árpáddal, és jelenleg is állandó közreműködője a Proton Színház előadásainak. Tagja volt a Vígszínház, majd a Miskolci Nemzeti Színház társulatának. Több nemzetközi koprodukcióban vett részt és játszott a Finn Nemzeti Színházban. A 2019/2020-as évadtól a bécsi Burgtheater tagja, ahol első bemutatója a Mester és Margarita volt.

Ide kapcsolódik:
Láng Annamária: „A kedvenc balladám, mi mást is választottam volna”

A beszélgetés november 11-én 17 órakor kezdődik a Katona József Színházban. A program ingyenes, támogatói az NKA és az MMA.

A művészekkel Seres Gerda újságíró beszélget.

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!