Papageno Radio
Blogok Gül baba Magyar-török népzenei koncert keretében elevenednek meg Bartók gyűjtései

Magyar-török népzenei koncert keretében elevenednek meg Bartók gyűjtései

A török népzene és a magyar zenei hagyomány izgalmas összefonódásának lehetnek fültanúi az érdeklődők november 12-én a Magyar Művészeti Akadémia „Magyar–török művészeti és tudományos nap” keretén belül Guessous Mesi és zenésztársai tolmácsolásában.

Különleges koncert lesz, mely elsősorban a török népzene sokszínűségét hivatott bemutatni a Törökországból érkező két vendégművész, Dr. Erdal Şalikoğlu (ének, bağlama) és Gökhan Alptekin (ének, tulum, kemençe) játékának köszönhetően.

Ide kapcsolódik:
A török és a magyar népzene kapcsolódási pontjairól rendeznek tudományos napot

A magyar népdalkincs Berta Alexandra (ének, citera) és Guessous Mesi (ének, bağlama) játéka nyomán elevenedik meg, és szinte észrevétlenül kapcsolódik össze a török zenei anyaggal. A műsorban többek közt Bartók Béla török gyűjtése, a Fekete-tenger vidéki zenei kultúra, az énekmondók ősi hagyománya, valamint a moldvai és a mezőségi magyar népdalkincs találkozik egy közös zenei szőttest alkotva a Pesti Vigadó Makovecz termében.

Berta Alexandra

Berta Alexandra Junior Príma díjas előadóművész, a Zeneakadémia Népzene Tanszékének óraadó citera tanára, a Hagyományok Háza népzenei szakelőadója. A Pengetős Trió alapító tagja, amely formációval rendszeresen játszik hazai és külföldi színpadokon. 2017-ben az Euroradio Folk Festival-on (CZ) és a Festa Ungherese – Magyar Fesztiválon (IT), 2018-ban a Musik der Völker Festival-on (A) képviselték hazánkat és a magyar népzenét. 2018-ban Gergelyes című számukkal felkerültek a WOMEX-re készülő, Magyar Music Selection ’18 promóciós lemezre. 2019-ben a Czech Music Crossroads – International Showcase Festival (CZ) és a Bratislava World Music Festival (SK) fellépői és a nyertes pályázatuknak köszönhetően a formációt beválogatták a Hagyományok Háza Nemzetközi portófiójába. A koncertezés mellett, hangszerbemutatóval egybekötött gyermekműsorukkal az óvodás és iskolás korosztályhoz élményszerűen juttatják el a magyar népzenét.

Dr. Erdal Şalikoğlu

Boğaziçi Egyetem Folklór Klubja révén ismerkedett meg a népzenével és a néptánccal. 1991 és 1993 között a Budapesti ORFI és OORI kórházakban végzett reumatológiai és fizioterápiás gyakorlatot. Ebben az időszakban ismerkedett meg Kobzos Kiss Tamással, akivel ezt követően a két nép közötti kulturális kapcsolatok erősítésén fáradozott. Ennek eredményeképpen két nyelven három közös zenei albumuk jelent meg, amelyekben török és magyar régizenei darabokat szólaltattak meg (Aşık Veysel – Yunus Emre – Pir Sultan Abdal – Balassi Bálint).

1991-től több mint száz közös koncertjük volt Magyarországon, Erdélyben és Törökországban. Továbbá számtalan koncertet adott Guessous Mesivel, a Canlar Együttessel és Csörsz Rumen Istvánnal. 2010-ben megalapította az Isztambuli Magyar Kulturális és Baráti Társaságot, melynek azóta is elnöke. 2013-ban hozzálátott Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének fordításához. Azóta 13 könyvfordítása jelent meg. Kitüntetései: Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (2012), Tiszteletbeli Magyar (2015), Tiszteletbeli Székely (2016).

Gökhan Alptekin

1985-ben a Fekete-tenger partján, Rize/Ardeşen városában született. A népzenei hagyomány ápolását örökségül kapta családjától, mely generációról generációra adódott át. Édesapja is hivatásos népzenész. Az első hangszerének sípját maga csinálta, tök levél tövéből 8-10 éves korában. Nem csak zenei értelemben, hanem társadalmi, nyelvi értelemben is „laz” kultúrában nőtt fel. 12 éves korában kezdett kemençén (vonós népi hangszer) játszani nagybátyja hangszerén, majd 14 éves korában édesapjától megkapta első tulumját (duda) és azóta e két hangszeren való játék hivatássá nőtte ki magát. Autentikus „laz” népzenei gyűjtőutak, fesztiválok és alkalmi fellépések mellett, rendszeresen játszik egy Fekete-tenger parti zenekarban.

Guessous Majda Mária (Mesi)

Guessous Majda Mária (Mesi) magyar-marokkói, Junior Prima Díjas énekes. Hazánkban és a világ számos pontján teremt „hidakat” kultúrák között. Az utóbbi két évben Németországban, Csehországban, Bulgáriában, Belgiumban, Azerbajdzsánban, Törökországban, Kuvaitban, valamint első magyar énekesként Szaúd-Arábiában állhatott színpadra. Török népzenei tanulmányait Erasmus ösztöndíjasként Isztambulban kezdte 2009-ben a Zeneakadémia szárnyai alatt.

Azóta a török zenei hagyomány megkerülhetetlen részévé vált Mesi szivárványszínű zenei világának. Pályáján sokan segítik és segítették Magyarországon és külföldön egyaránt. Különösen sokat köszönhet tanárainak (a teljesség igénye nélkül): Abderrahim Amraninak (Marokkó), Kobzos Kiss Tamásnak, Mansur Bildiknek (Törökország), Mercan Erzincannak (Törökország), Sáriné Szebenyi Juditnak, Sipos Jánosnak, Vakler Annának, Yusuf Benlinek (Törökország).

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!