Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A nyugalom, a remegés - a Budapest Kortárstánc Főiskola és az Ú.T....

A nyugalom, a remegés – a Budapest Kortárstánc Főiskola és az Ú.T. Program estje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Budapest Kortárstánc Főiskola, a szokásos decemberi trafós előadását idén az Ú.T. Program résztvevőinek prezentációival bővítette ki. A nyugalom, a remegés estjén, december 21-én a stúdiótól a nagytermen át a klubig mindenhol lesz esemény: workshop bemutató, diákmunkák; Farkas Zoltán Batyu óra-bemutató, Joe Alegado és Angelus Iván/Bakó Tamás koreográfiák. Az Ú.T. program prezentációi neves kortárs alkotók – Somló Dávid, Téri Gáspár, Cserne Klára és a Horizont Alkotócsoport munkáját ismertetik.

Stúdió – 19.00
Nagyterem – 20.00
Klub – 21.00

„Az Ú.T. Program a közönség és a művészet kapcsolatának megteremtésére épül. Ez fejlesztés útján valósulhat meg, és a fejlesztést nem egy területen, hanem több területen kell megvalósítani. Nem az a cél, hogy alanyi művészek szubjektív álmainak megvalósítását támogassa a program, hanem hogy ezek az ’ügyek’ bekerüljenek a társadalmi körforgásba a produkciós segítségeken át. Producerek, kreatív producerek, menedzserek kellenek ahhoz, hogy a művészek teljesen szabad gondolatai, üzenetei eljussanak a közönséghez. Egy újító tevékenységet folytató pályázatnak újítónak kell lenni. Ha fejleszteni akarunk, magunknak is fejlődni kell. Fejlődnünk kell a teljes folyamat transzparenciája megvalósításában, a tanácsadó szerepek, a pályázók együttműködése tekintetében. És a legnagyobb erőtartalék ebben a munkában magának a művésznek a fejlesztésében rejlik. Így elsősorban ezen a területen próbálok meg segítséget nyújtani.” Angelus Iván

Az Új Előadóművészeti Alapítvány a rendszerváltás óta működik a főiskola mellett, különböző programokkal. Aktuálisan az Ú.T. Program került a fókuszba. Ennek egyik állomása egy néptánc alapú kortárstánc előadás, a Haidau volt december 14-én a Miskolci Nemzeti Színházban. Az idei év munkájának záróakkordja lesz a Trafóklub prezentációsorozata: Az író, dramaturg, játékkészítő, Cserne Klára ötletét valósítja meg az egyik, a másik Téri Gáspár cirkuszvilágába érkezik meg. Bemutatkozik a Horizont Alkotócsoport is, akik egy vitaszínházi produkcióval szociális témában végeznek terepmunkát iskolákban. Somló Dávid a hang térbeli alkalmazásaival, ennek színházi dinamikájával foglalkozik. Az ő fejlődésüket segítette az Ú.T. 2019-ben.

Fontos állomás az Ú.T. életében a Trafóban történő prezentáció december 21-én, de ugyanennyire fontos a Budapest Kortárstánc Főiskola szokásos decemberi bemutatkozása is. A Legényes című óra-bemutatóban Farkas Zoltán Batyu, a Budapest Kortárstánc Főiskola néptánc mestere a leghagyománytisztelőbb és legautentikusabb nézőpontot alkalmazza, de mégsem etnografikus, kulturálisan nosztalgikus megközelítést láthatunk, hanem olyan, tiszta, tér-idő-dinamika szemléletre épülő rendszert, amelyet most már az iskola sokadik generációja képes teljesen szabadon felhasználni egyéni táncnyelvi kultúrájának a kialakításában és saját improvizációja során. A nagytermi előadások közül A Mr. Set and Mrs. Free egy nagyon sajátos együttműködés eredménye. Bakó Tamás a mozgásanyagot hozza, Angelus Iván a struktúrát és az előadói minőségeket. A koreográfia Miles Davis All Blues című számára készült, ami egy jazz-történeti mérföldkő. A seb koreográfusa, Joe Alegado a Limón-mestereként szerzett európai szintű ismertséget, ma AML néven saját technikáját tanítja. A David Sanborn zenére készült tánc ritkán látott módon egyesíti a modern tánc és a kortárstánc koreográfiai világait.

További információ:

A nyugalom, a remegés – A Budapest Kortárstánc Főiskola és az Ú.T. Program estje

Facebook esemény:
A nyugalom, a remegés – A Budapest Kortárstánc Főiskola és az Ú.T. Program estje

Mottó:

Ma már nem is zakatol,

minél jobban száguld,

annál rezzenéstelenebbül halad,

ami gyors.

A rohanás és a mozdulatlanság lenyomatait látjuk.

A nyugalom és a remegés…

RÉSZLETES PROGRAM:

19 ÓRA, STÚDIÓ: WORKSHOP BEMUTATÓ, DIÁKMUNKÁK

SOUND of PERFORMANCES / PERFORMANCES of SOUND (‘10)

Bemutató Somló Dávid hang és tér performatív használatát vizsgáló workshop-sorozatából. Somló Dávid Budapesten élő interdiszciplináris alkotó/zenész, aki a hangra, a térre és az interakciókra fókuszálva készít előadásokat.

ROOMS of ROOTS (‘7)

Koreográfia és tánc: FARKAS Kámea

Zene: Marlon D. – Power of The Drum

„Városból falura. Faluról városba. Urbánból néptáncba, …Lépésről lépésre közeledem és távolodom attól, ami voltam.”

HOL JÁR AZ ESZED? | WHERE IS YOUR MIND? (‘15)

– Interaktív játék–

Koreográfia és rendezés: Rita MATOS

Kreatív tanácsadó: SZÁSZ Zsófia

Táncolják: HALOM Emma, FARKAS Kámea, CSESZLAI Hanna

„Három szabad test, három szabad elme. Három, kettő, egy – játsszunk!”

NŐSZIROM | IRIS (‘10)

Koreográfus: SZÁSZ ZsófiaTáncosok: Milica TANCIC,

HALOM Emma, KLAUSZ Veronika, Anita KUROLJOVA, BITÓ Katalin, FARKAS Kámea

Hat nő a karikázó tükrében.

„A színészet, a néptánc, és a kortárstánc különböző formái hatnak rám.”

20 ÓRA NAGYTEREM: ÓRA-BEMUTATÓ, KOREOGRÁFIÁK

LEGÉNYES (HUNGARIAN MAN DANCE)

FARKAS Zoltán Batyu

Egy tánchagyomány autentikus és kortárstáncos interpretációja.

Mr. SET and Mrs. FREE  (‘11)

Táncanyag: BAKÓ TamásKoreográfia: ANGELUS Iván

Zene: Miles DAVIS: All Blues (1959)Táncolják: Milica TANCIC, Meggie BLANKSCHYN, CSESZLAI Hanna, HALOM Emma, KLAUSZ Veronika, Anita KUROLJOVA, Rita MATOS, BITÓ Katalin, FARKAS Kámea, Yrsa HEIJKENSKJÖLD, SZÁSZ Zsófia

Kötöttségek és szabadságok harmóniája: tánc.

A SEB | THE WOUND (‘11)

Koreográfia: Joe ALEGADOZene: John SURMAN: Nestor’s Saga

Táncolják: Milica TANCIC, Meggie BLANKSCHYN, CSESZLAI Hanna, HALOM Emma, KLAUSZ Veronika, Anita KUROLJOVA, Rita MATOS, BITÓ Katalin, FARKAS Kámea, Yrsa HEIJKENSKJÖLD, SZÁSZ Zsófia

„A seb az a hely, ahol a fény beléd hatol.” (Rúmí)

21 ÓRA TRAFÓKLUB: Ú.T. PROGRAM PREZENTÁCIÓK

MANDALA

Koncepció, kompozíció, koreográfia: SOMLÓ Dávid

Produkciós menedzser: ÉRI Ildikó

Az előadás az Ú.T. program keretében került átdolgozásra alkalmazott és terápiás szituációkra. Erről számol be az alkotó.

SÚLYTALANSÁG | WEIGHTLESSNESS

TÉRI Gáspár, a Grotesque Gymnastics vezetőjének beszámolója az Ú.T. program keretében támogatott tevékenységéről.

ÖNÁLLÓ | AUTONOMOUS

Horizont Alkotócsoport

A prezentáció betekintést nyújt a Horizont Alkotócsoport gimnazisták számára készülő vitaszínházi programjába, amely lehetőséget ad a mérsékelt intellektuális képességzavarral élő személyek kevésbé ismert csoportjáról való közös gondolkodásra. A programot színházi és gyógypedagógiai szakemberekkel hozták létre, az ELTE BGGYK hallgatóival való közös munka eredményeként.

Rendezte: FARKAS AtillaModerátor: SIMON Mátyás

KŐ-KŐ-KŐ | STONES

CSERNE Klára

„Legyen a menedzsment is játék – de ki az ideális ellenfél/játszótárs/partner?”

Cserne Klára színházi dramaturg, a MOME PhD-kutatójaként fejleszti Kő-Kő-Kő című nyitott szerkezetű társasjátékát.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X