Papageno Radio
Promóció Debussy munkássága előtt tiszteleg Bogányi Gergely és a Nagy János Trió újévi...

Debussy munkássága előtt tiszteleg Bogányi Gergely és a Nagy János Trió újévi koncertje

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Claude Debussy munkássága előtt tiszteleg a Nagy János Trió. A száz éve elhunyt francia zeneszerző folyamatos inspirációt jelent a jazz-zenészek számára, így néhány művének újragondolása szerepel a Trió Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen. A lemez készültekor pedig megfogalmazódott egy közös koncert gondolata Bogányi Gergely zongoraművésszel, amely egyedülálló módon most a Várkert Bazár újévi koncertjeként valósul meg.

Debussy kora egyik legizgalmasabb alkotója volt, aki számtalan helyről, köztük a jazz muzsikából merített ihletet, és ezzel új távlatokat nyitott a komolyzenében. Száz évvel halála után a francia komponista még mindig inspirációt jelent. Nagy János Yancha Erkel Ferenc-díjas jazz-zongorista, zeneszerző és Frankie Látó hegedűművész hat éve duólemezen dolgozott fel néhány Liszt- és Debussy-szerzeményt, most pedig kizárólag Debussy munkáinak újragondolásával töltött meg egy albumot a Nagy János Trió. A Jazz de Lune Debussy 100 című lemezen a művészek arra vállalkoznak, hogy a Debussy-művek témáit, illetve rövidebb tételeit a jazz formanyelvéhez igazítva, sok improvizációval megtűzdelve alakítsák saját zenei egyéniségükhöz. Kreatív, improvizatív megközelítéssel értelmezik a klasszikus témákat, ahogy még soha nem hallottuk ezeket. Stílusuk egyetlen műfajba sem sorolható. Játékuk az improvizációra épül,

nehéz nem észre venni a komoly, megfontolt, de mégiscsak játékos megközelítést.

Akik ismerik az eredeti műveket, hálásak lesznek, mert olyan érzéseket, világokat mutatnak meg a darabokból, amiről még csak nem is sejtették, hogy bennük van. „Az impresszionizmus zenei felfogása hasonló ahhoz, ahogyan mi gondolkodunk a jazzről. Számomra is elsősorban a hangulat a fontos, valamint a folyamatos változás úgy, hogy lehetőleg kerüljük az ismétlődéseket. A lemezen rengeteg improvizáció van, hiszen sokszor elmerengünk az eredeti művön. Éppen ezért talán nem is feldolgozásokról, hanem újragondolásról, vagyis végső soron új művekről van szó” – tette hozzá Nagy János Yancha.

Bogányi Gergely – fotó: Emmer László

A lemez készültekor fogalmazódott meg egy közös koncert gondolata Bogányi Gergely zongoraművésszel. Bogányi Gergely és a Nagy János Trió a nagysikerű Debussy-album kamarazenekari változatát mutatja be ezen az estén, a Free Style Chamber Orchestrával kiegészülve.

Bogányi Gergely és a Nagy János Trió újévi koncertje

Debussy – Jazz de Lune

 

2020.01.03., 19.00, Várkert Bazár

 

Fellépők:

Bogányi Gergely – zongora

Nagy János – zongora

Frankie Lato – hegedű

Joubert Flóra – dob, ütőhangszerek

Csonka Gábor – hegedű

Kézdy Luca – hegedű

Lantos Zoltán – hegedű

Haraszti Krisztina – brácsa

Probay Valéria – cselló

Pozsár Eszter – fuvola

Gordon Teodóra – klarinét

Zsemlye Sándor – szaxofon

Blaskó Mihály – fagott

Berdisz Tamás – dob, ütőhangszerek

Frey György – basszusgitár

Promóció

Stream és színház

X
X