Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A német későromantika világába kalauzol el a Miskolci Szimfonikus Zenekar

A német későromantika világába kalauzol el a Miskolci Szimfonikus Zenekar

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Végállomáshoz érkezett a Miskolci Szimfonikus Zenekar FényÁRnyék című bérlete. Legalábbis ebben az évadban. A kirándulás a dallamok szárnyán biztosan folytatódik a 2020/2021-es zenei évadban is.

- hirdetés -

A Miskolci Együttes az elmúlt évadok sikeres fővárosi szereplésein felbuzdulva, a 2017/2018-as évadban döntött úgy, hogy megveti lábát Budapesten, s egy két alkalmas bérletet indítottak el az Olasz Kultúrintézetben. A 2019/2020-as évadra ez a sorozat már 3 koncertesre bővült.

A hangversenyek műsora a népszerű komolyzenei klasszikusokat idézik.

„Évente több alkalommal állunk színpadra a fővárosi közönség előtt, akik mindig szeretettel fogadnak minket. A nagysikerű vendégszereplések nyomán született az elképzelés, hogy a meghívások mellett saját szervezésben is koncertezzünk Budapesten. Az előző évad teltházas koncertjei nyomán pedig egyértelművé vált számunkra, hogy a 2020/2021-es évadban is találkozhat velünk a fővárosi közönség az Olasz Kultúrintézetben, immáron 3 alkalommal.” – mondta az együttes művészeti vezetője, Antal Mátyás.

Antal Mátyás

Az idei évad utolsó koncertjének programja, igazán különleges. A FényÁrnyék címet viselő sorozat záróhangversenye a német későromantika világába kalauzolja el a hallgatókat. Programja átfogó pillantást vet Richard Wagner életművére, mellette a fölfedezés örömét kínálja Max Bruch kevéssé ismert kompozícióinak megszólaltatásával.

A 2020-ban évfordulós – száz esztendeje elhunyt – Bruch leggyakrabban hallható darabja a fiatalkori g-moll hegedűverseny (Op. 26), tavaszi műsoruk viszont a zeneszerző kései – s nem kevésbé ihletett – lírájából nyújt ízelítőt, előbb a hegedűre és mélyhegedűre írt e-moll kettősverseny (Op. 88), majd a mélyhegedűszólót igénylő Románc (Op. 85) révén. Wagnertől is fölhangzik egy ritkán játszott alkotás: a Szerelmi tilalom című vígopera nyitánya, amely keresetlen frissességével, vidám tónusaival A nürnbergi mesterdalnokok nyitó zenéjének párját képezi a hangversenyen. A Szerelmi tilalom a még mindössze húszas évei elején járó karmester–zeneszerző Wagner munkája volt, szövegkönyve Shakespeare Szeget szeggel című vígjátéka nyomán keletkezett. Nyitányának előadása igazi „csemegének” tetszhet az életmű grandiózus darabjaiból válogatott részletek kiegészítéseként. (A teljes operát 2015-ben hallhatta első alkalommal Budapest közönsége.)

 

MÁRCIUS 22. VASÁRNAP 16.00

 

Helyszín: Olasz Kultúrintézet, Budapest

 

Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány

Bruch: e-moll kettősverseny, Op. 88

Bruch: F-dúr románc, Op. 85

Wagner: Siegfried – Erdőzsongás

Wagner: A nürnbergi mesterdalnokok – nyitány

Wagner: Parsifal – Nagypénteki varázs

 

Miskolci Szimfonikus Zenekar

Hegedű: Soo Eun Lee

Mélyhegedű: Dirk Hegeman

 

Vezényel: Antal Mátyás

Az Olasz Kultúrintézetben meghirdetett 2019/2020-as hangversenysorozat műsorát mintegy áthatja a fény és árnyék kettőssége, de ugyanúgy az ünnep megannyi tónusa is, a művek eszmei kötődéseit, karaktereit, hangnemi folyamatait tekintve. Mindez, A nürnbergi mesterdalnokok fényárjától a Parsifal ünnepi emelkedettségéig ívelően, a záró délután kínálatára nézve is igaz.

Az előbbi opera nagy erejű összegzése Wagner addigi művészi törekvéseinek: példázat és hitvallás, melynek gondolatvilágában hagyománytisztelet találkozik újító szellemmel, nemes humánum finom vagy vaskos iróniával, s a nyitány valóságos koncentrátuma a darab eszmei és zenei dimenzióinak. Egy ilyen jellegű összeállításból szinte kihagyhatatlan a zeneszerző fő művének, A Nibelung gyűrűjének valamely részlete: ezt a Siegfried zenedráma Erdőzsongása képviseli a koncerten. Végül a műsor koronájaként a Parsifal részlete, a híres Nagypénteki varázs csendül fel, a közelgő egyházi ünnep felé tekintve.

A következő évad bérletkínálatát március végén mutatja be az együttes!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X