Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Az operajátszás érvényes formáiról szól a következő Jó kérdés

Az operajátszás érvényes formáiról szól a következő Jó kérdés

A Jó kérdés, a Magyar Színházi Társaság havi rendszerességgel jelentkező programsorozatában február 19-én az operák hagyományos és a klasszikustól eltérő színreviteleiről, a 21. században érvényes előadási módjairól beszélget Seres Gerda a meghívott vendégekkel, Dinyés Dániellel, Orbán Eszterrel és Szabó Mátéval.

- hirdetés -

Mit enged az opera műfaja? A klasszikus vagy a kortárs művek rugalmasabbak? Mit egyszerűbb feszegetni a hagyományos operai keretekben: a zenei vagy a színpadi megvalósítást? Milyen mértékben lehet beavatkozni egy opera drámai és zenei szövetébe? Szitokszónak számít-e még a rendezői színház az operák esetében? Színész-e egy operaénekes? Milyen trendjei vannak az operajátszásnak? Vannak-e kapudrog-operák és -operaprodukciók, olyanok, amelyek új közönségréteget is megnyernek a műfajnak? Kizárja-e egymást a zenei és a színházi megvalósítás?

- hirdetés -

A meghívott vendégek segítségével különböző szemszögekből vizsgálhatjuk a témát.

Dinyés Dániel zeneszerző, karmester számos színpadi produkció zenei vezetője volt, több előadás zenéjét komponálta, és számos önálló darabot írt. Ötletgazdája, zongoristaként és a zenetörténeti-zeneelméleti magyarázatok előadójaként állandó közreműködője a több éve sikerrel működő Operabeavató sorozatnak.

Orbán Eszter klasszikus és kortárs operaprodukciókban is dolgozott dramaturgként. Az Operaház repertoárján jelenleg is látható munkái: Verdi: Rigoletto (rendező: Szinetár Miklós/Harangi Mária), Puccini: A Nyugat lánya (rendező: Vasily Barkhatov), Händel–Mozart: Messiás (rendező: Anger Ferenc), Erkel: Bánk bán (rendező: Vidnyánszky Attila), Verdi: Az álarcosbál (rendező: Fabio Ceresa), Puccini: Manon Lescaut (rendező: Szabó Máté); a Miskolci Nemzeti Színházban pedig nemrég mutatták be Verdi: Don Carlosát (rendező: Keszég László).

Szabó Máté a Színház- és Filmművészeti Egyetemen zenés színházi rendező szakirányon szerezte diplomáját, azóta operettek és musicalek mellett mintegy tucatnyi operát is rendezett.

A Jó kérdés február 19-én 17 órakor kezdődik a Katona József Színház előcsarnokában, a beszélgetést Seres Gerda újságíró vezeti.

A program ingyenes, támogatói az NKA és az MMA.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

X
X