Papageno Radio
- hirdetés -
Folk Budapestre költözik Szászcsávás – Fonó, február 22.

Budapestre költözik Szászcsávás – Fonó, február 22.

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Egy napra a zenéjéről és zenészeiről messze földön híres Szászcsávás belakja a Sztregova utcai Fonót. A Marosvásárhelytől 30 km-re fekvő kis falu hírét a Szászcsávási Zenekar vitte szét a világban, ők számos földrészen, így Amerikában is sikerrel turnéztak.

Szászcsáváson sok kiváló, a hagyományos repertoárt ismerő és rendszeresen muzsikáló zenész élt, akik nemcsak magyaroknak, hanem cigányoknak és románoknak, sőt korábban a környéken élő, de a 80-as években szinte teljes számban Németországba kitelepült szászoknak is muzsikáltak. Az 1990-es gyűjtések ezen zenészek és repertoárjuk megismerését célozták, és a gyűjtések közben alakult ki az a csapat, akik aztán Szászcsávási Zenekar néven lettek világhírűek.

A szászcsávási zene avatott ismerője, Szánthó Zoltán szerkesztésében az elmúlt két évben megjelent egy hiánypótló hatlemezes szászcsávási sorozat a Fonó kiadásában, amelyen többek között a teljesen egyedülálló többszólamú csávási kórusnak is szenteltek egy lemezt, Szászcsávási Dalárda címen, de külön albumon adták ki a legendás együttes emlékezetes chicagói koncertjét is, ahogyan az ezelőtt még meg nem jelent felvételek is külön albumot kaptak.

Február 22-én egy napra a Fonó Szászcsávás lesz: kezdő- és haladótánc-oktatás, énektanulás, néprajzi előadás, szászcsávási fényképkiállítás és gasztronómia, színpadi műsor, táncház egyaránt várja a látogatókat.

Ha úgy szeretnél „tappodni”, mint a csávási ménlovak, vagy megtanulnád a „felszökést” a Szászcsávási Zenekar muzsikájára, esetleg megkóstolnád a borversenyeken díjazott különleges ízvilágú csávási borokat, vagy éppen meghallgatnád a közel 40 fős Szászcsávási Vegyes Kórus ötszólamú énekeit, akkor ott a helyed február 22-én a II. Szászcsávási Magyar Napon a Fonóban!

A kérdésünkre helyesen válaszolók között kisorsolunk 3 páros belépőt a II. Szászcsávási Magyar Napra (február 22., Fonó), illetve 3 db CD-t a Fonó szászcsávási sorozatából.

A kérdés: Hol helyezkedik el Szászcsávás?

  1. a Csíki-medencében
  2. Marosvásárhelytől 30 km-re
  3. Nagyváradtól 10 km-re

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X