Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Székesfehérvártól kőhajításnyira – A Perelj, Uram! díszelőadása Csákváron

Székesfehérvártól kőhajításnyira – A Perelj, Uram! díszelőadása Csákváron

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Vörösmarty Színház a tavalyi évadban nagy sikerrel játszott Perelj, Uram! című előadásával nyílt meg Csákváron a Floriana Könyvtár és Közösségi Tér február elsején.

- hirdetés -

A Csákvártól nem is olyan messzi történet Sobor Antalnak, az ott élők emlékezetének, és immár a Vörösmarty Színház társulatának is köszönhetően örökre fennmarad, hirdetve a bátorság, összetartozás és az igazság létjogosultságát.

Perelj, Uram!

Csákvár városa a Floriana Közösségi Tér és Könyvtár megépítésével egy olyan civil kulturális központot hozott létre, amelyre már hosszú évek óta igény volt a településen és a környékén.

A 710 millió forintból megvalósult beruházásban (682 millió Ft állami támogatás mellé még Csákvár Város Önkormányzata 28 millió Ft önerőt biztosított) a klubhelyiségtől a könyvtáron át a színházteremig minden elérhetővé válik egy helyen. Ünnepélyes keretek között Illés Szabolcs Csákvár polgármestere, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Szekeresné Horváth Zsuzsanna, a Floriana Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója és Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója nyitotta meg a közösségi teret.

A megnyitón Szikora János rendező meghatottságának és büszkeségének adott hangot, hiszen, ahogy fogalmazott „a kultúra nemcsak a díszes palotákban él, ezen hajlékok, mint a most átadott közösségi tér is a kultúra igazi, élő melegágyai”.

Átadó

A Vörösmarty Színház igazgatója elmesélte, hogy amikor Sobor Antal özvegyének köszönhetően eljutott hozzá a Perelj, Uram! kézirata, már akkor tudta, hogy ez a darab arra született, hogy Csákváron is bemutassa a társulat, ráadásul az új közösségi tér avatóján: „A Csákberény-Mór-Nagyigmánd háromszögében zajló igaz, különleges történetet sajnos nem őrizték meg a történelemkönyvek. Amikor ellátogattam az események helyszíneire, azt láttam, hogy a történet emlékei, hősei napjainkban is elevenen élnek, mert a helyiek őrzik őket, de mások nem ismerik. A református lelkész és a katolikus pap mártírhalála ma is megdöbbentő és elgondolkodtató.”

Perelj, Uram!

A Sobor Antal kisregényéből született darab az 1848-as magyar szabadságharc leverésének utolsó időszakából elevenít fel egy megtörtént, de kevesek által ismert epizódot, amikor a Fejér megyei Csákberény maroknyi népe hősiesen védi szabadságát és kivívott jogait, és a bevonuló császári zsoldosok rémuralma alá kerül.

Perelj, Uram!

A falu két lázadó papját éjszaka tartóztatják le, s elhurcoltatásuk előtt végig kell nézniük legjobb híveik durva sanyargatását, de ők ekkor sem válnak árulókká, holott sejtik, milyen sors vár rájuk.

Promóció

Mit keres a fizikus a múzeumban?

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X