Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Zseni születik - Bartók férfikarra írt műveit adja elő a Szent Efrém

Zseni születik – Bartók férfikarra írt műveit adja elő a Szent Efrém

A Szent Efrém Férfikar és Bősze Ádám március 24-én, Bartók Béla születésnapjának előestéjén tiszteleg a 20. század legjelentősebb magyar mestere előtt. Bartók egy szinte teljesen ismeretlen arcát mutatják be a BMC-be látogató közönségnek: a férfikarokat.

- hirdetés -

A Szent Efrém Férfikar 2007-ben kezdett el foglalkozni Bartók Béla férfikaraival és több mint hét év felkészülés után vállalkoztak rá, hogy a műveket 2015-ben lemezre rögzítsék. Szokolay Dongó Balázzsal közösen készítették el a Bartók&Folk című kiadványt, ami kiváló kritikákat kapott itthon és külföldön egyaránt.

A lemez Spotify-on is elérhető: 

- hirdetés -

A lemezfelvétel után a Szent Efrém Férfikar tovább csiszolta a Bartók-műveket a próbateremben, amelyek különlegesen nagy odafigyelést és felkészültséget igényelnek, technikai komplexitásuk és sokrétűségük miatt. Bartók 22 évesen írta az első férfikarát és 54 évesen az utolsót, zeneszerzői életét szinte végigkísérik ezek a kompozíciók – a posztromantikus fiatalkori zsengétől, a népdalgyűjtő utakon szerzett, egész életét és szemléletét döntően befolyásoló élményein alapuló népdalfeldolgozásain keresztül a férfikari irodalom valaha írt egyik legnagyszerűbb alkotásáig: az Elmúlt időkből című kórusszvitig.

A Zseni születik sorozatot azért indította 2019-ben Bősze Ádám és a Szent Efrém Férfikar, hogy Kodály, Liszt és Bartók férfikarra komponált műveit megismerje a nagyközönség. A harmadik, záró eseményen a hat Bartók férfikar hangzik fel a BMC-ben, amik mellé Bősze Ádám fűz néhol komoly, néhol humoros, ám mindig rendkívül érdekes kommentárokat, amik segítenek a művek értelmezésében.

A koncertről bővebben lehet tájékozódni a Szent Efrém Férfikar Facebook oldalán, jegyek pedig a ide kattintva érhetők el.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

X
X