Papageno Radio
Promóció A Liszt Ferenc Kamarazenekar és Várdai István koncertje a Zempléni Fesztiválon –...

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és Várdai István koncertje a Zempléni Fesztiválon – Játék

A zempléni közönség az elsők között részesülhet abból az élményből, amikor a színpadon együtt játszik a Liszt Ferenc Kamarazenekar és új művészeti igazgatója, Várdai István. Az együttműködés eredménye nem csak a szólista és a zenekar közös játékában nyilvánul meg, hiszen a csellóművész a Beethoven III. szimfóniájában karmesterként is zenekara élére áll.

A koncert első felében elhangzó csellóversenyt egyesek szerint Schumann fiatalkori kézbalesetének köszönhetjük. A tehetséges zongorajátékosnak emiatt kellett hangszert váltania, és innen ered szorosabb ismeretsége a csellóval. Az 1850 körül keletkezett darab eredetileg a Konzertstück elnevezést kapta, mivel a három tételt szünet nélkül fűzte egybe a zeneszerző.

Ide kapcsolódik:
Az augusztusi Zempléni Fesztivál együtt kínálja a természet és a művészet szépségeit

Beethoven és Napóleon – a művész rajongással dicsőített politikus példaképe bizonyára nem értesült arról, hogy császárrá koronázása után Beethoven csalódott dühében összetépte a III. szimfónia kész partitúrájának címlapját, melyen ez állt: Bonaparte. Ezután kapta a mű az Eroica nevet, és így vált a hősiességhez kapcsolódó érzetek, gondolatok – öröm, fájdalom, dicsőség vagy bukás – legnagyobb zenei megfogalmazásává.

„Várdai István és a Liszt Ferenc Kamarazenekar”

  • Időpont: 2020. augusztus  21.
  • Helyszín: Sátoraljaújhely, a Városháza udvara

Műsor:

  • Bartók: Román népi táncok
  • Schumann: a-moll csellóverseny, op. 129
  • Beethoven: 3., Esz-dúr („Eroica”) szimfónia, op. 55

Nyereményjáték

A kérdésünkre helyesen válaszolók között 3×2 jegyet sorsolunk ki az augusztus 21-i koncertre (20.00, Sátoraljaújhely, a Városház udvara). A válaszokat a Facebook-poszt alatti kommentekben várjuk, július 21-ig.

Kérdésünk: Milyen hangszeren játszik Várdai István, a Liszt Ferenc Kamarazenekar fél éve megválasztott művészeti vezetője, aki világhírű előadóművész?

  • A) gordonka
  • B) hárfa
  • C) orgona

Promóció

Ne maradjon le semmiről!

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.

A feliratkozással elfogadom a Papageno Consulting Kft. adatvédelmi tájékoztatóját!