Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Augusztusban újra kinyit a GARTEN a Balatonnál

Augusztusban újra kinyit a GARTEN a Balatonnál

A sikeres első év után idén újra megnyitja kapuit a GARTEN a kortárs művészet rajongói számára. Kiállítások, tárlatvezetések, koncertek, kertmozi, színház és táncelőadások, valamint pódiumbeszélgetések várják a kultúra kedvelőit augusztus 1. és 22. között Lovason, a Balaton északi partján.

- hirdetés -

A magát kortárs művészeti bázisként definiáló helynek célja, hogy közelebb hozza az embereket a kortárs művészet világához. Az idei GARTEN különlegessége, hogy programjaiban kiemelt helyet foglal el a képzőművészeti fotográfia témaköre, mind alkotói, mind kereskedelmi, mind gyűjtői szempontból. A több száz kortárs művet felsoroló vásári katalógusában a képzőművészet mellett immár külön szekcióban szerepelnek kortárs fotográfiai tételek.

Ellenszélből kedvező széljárás

- hirdetés -

Dacára annak, hogy a magyar fotográfiának Budapesten két nagyszerű és széles látókörű intézménye is van (Magyar Fotográfusok háza- Mai Manó Ház, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ) és dacára annak, hogy számos szakfolyóirattal rendelkezik, a magyar műkereskedelmi életbe nehezen tud bekerülni műfaja. Ennek egyik oka, hogy a hazai kereskedelmi galériák a rendszerváltás óta kevés figyelmet fordítottak rá, alig képviselték művészeit, melynek következtében gyűjtői köre nem tudott igazán megerősödni. Az utóbbi pár évben azonban ennek a figyelemhiánynak a helyét felváltotta az érdeklődés. A hetvenes évekből számos olyan, elsősorban képzőművészektől származó fotóanyag került elő, mely felhívta a galériások figyelmét arra, hogy érdemes a fotográfiával kereskedelmi szempontból is foglalkozni. Arról nem is beszélve, hogy külföldi vásárokon is egyre magasabb érték rendelődik a fotóhoz.

A GARTEN alapítói, Bánki Ákos képzőművész és Schneller János kuratóriumi elnök ezt az új hullámot megérezve szeretnék támogatni a kortárs magyar fotográfia ügyét, és felkelteni a gyűjtők érdeklődését értékei iránt.

Schneller Janos és Bánki Ákos – fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

Nézni is érdemes!

Az augusztus 1. és 22. között Lovason nyíló kiállításon megtekinthetőek és megvásárolhatóak lesznek többek között Neogrády-Kiss Barnabás karantén alatt készült Covid-19 sorozatának darabjai, melyek így a Capa Központban rendezett Nyolc hét című karantént tematizáló tárlattal párhuzamosan láthatóak. Továbbá kiállításra kerülnek a reklámszakmából is ismert Mészáros László különböző műfajban létrehozott fotográfiái, Bohus Réka és Csizik Balázs geometrikus konstruktumai, Koczka Viola identitáskereséssel foglalkozó fotói valamint Ács Alíz a halál és a transzcendencia témáját körbejáró Walpurg sorozatának képei.

Bohus Réka: Konstruktum – digitális fotográfia

A képzőművészek közül sokan a fotó médiumában is alkotnak. Így Szöllősi Géza is, aki álomszerű világában a popkultúra által formált nőképtől szeretne megszabadulni. Megtekinthető lesz Verebics Ágnes maszk sorozata, ahol a művész saját képmását tárgyakkal, applikációkkal torzítva kutatja az arc és a valódi én ábrázolásának problémáját. A feminista Gallai Judit Ágnes a cianotípia készítés régi technikáját eleveníti újra, amikor testnagyságú sorozatában magát istennők attribútumaival ábrázolva rekonstruálja a nőiség képmásait. Különlegességei a fotóválogatásnak az idén Kossuth-díjban részesült Ladányi Andrea táncos és koreográfus expresszív műalkotásai, melyben több médium rétegzésével közvetíti mozdulatainak érzelmeit.

Beszélgessünk a fotográfiáról!

A fotóművészet témáját érintő pódiumbeszélgetések sorát a Rendszerváltó galériák kezdik, melyben az idén fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő MissionArt Galériát alapító Kishonthy Zsoltot többek között a fotós életművek feltárásáról és katalogizálásáról kérdezzük. A galéria tevékenységéhez fűződik Ujj Zsuzsi életművének rendszerezése és könyvben való megjelentetése, Kocsis Imre és Szabados Árpád festőművész fotografikus hagyatékának feldolgozása, illetve Baranyay András és a hetvenes évek underground performanszait, köztük Hajas Tibor eseményeit is dokumentáló Makky György számottevő örökségének gondozása.

Vendégünk lesz Alföldi Róbert, akiről kevesen tudják, hogy az ország egyik legnagyobb és legjelentősebb, valójában múzeumi értékű fotó gyűjteményének tulajdonosa. A hiánypótló fotó-műalkotás gyűjtemény főként az elmúlt fél évszázad experimentalista fotóiból nyújt reprezentatív válogatást. A múlt szabadsága című beszélgetésben a fotográfiához való kapcsolatáról kérdezzük és arról, gyűjtőként milyen döntések kellenek egy ilyen jelentőségű anyag összeállításához.

A #kortarsmagyarfotografia címet viselő eseményen Surányi Mihály a Fotóművészet folyóirat főszerkesztője fiatal magyar fotográfusokkal beszélget – Neogrády-Kiss Barnabással, Mészáros Lászlóval, Csizik Balázzsal-, az art world-be való belépés útjairól, a digitális tér kihívásairól, valamint galériákkal és más intézményekkel való együttműködésükről.

Neogrády-Kiss Barnabás: Covid19

A Gyűjtés férfi szemmel című beszélgetésen jelen lesz Einspach Gábor, aki Art+Text Budapest galériájával a világ egyik legnagyobb kereskedelmi fotómustrájának számító Paris Photo rendezvényen az elmúlt években többször is részt vett, olyan fotóval foglalkozó hazai alkotók munkáit képviselve mint Drozdik Orsolya, Kerekes Gábor és Stalter György. Beszélgetőpartnere lesz többek között a jelentős fotográfiai gyűjteménnyel rendelkező Barta Péter informatikai szakember és műgyűjtő. A beszélgetésben a szakértők a műtárgypiac válság utáni útjairól és a művészeti világ új lehetőségeiről cserélnek eszmét.

Fotográfia mozgóképen

Esti programként a GARTEN kertmozijában vetítésre kerül többek között a Mapplethorpe – Look at the Pictures című életrajzi dokumentumfilm, a Sebastiao Salgado világát körbejáró A Föld sója című alkotás, illetve Agnes Varda és JR közös kalandjáról szóló Arcélek, útszélek című dokumentumfilm.

Filmvetítés, Resident Art Garten – fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

Fotós a színpadon

A GARTEN fotós programjainak sorát pedig Ujj Zsuzsi koncertje zárja, aki énekesként mélabús sanzonjaival lopta be magát a szívekbe, míg önmagával kíméletlen fotóival egészen a Tate Modernig szárnyalt.

Helyszínek:

 

GARTEN – Nagy Gyula Galéria, 8228 Lovas, Fő utca 12.

GARTENPAJTA – Márffy Ház, 8228 Lovas, Malomvölgy utca 35.

ZM&G Zámbó Műterem és Galéria, 8229 Csopak, Bene dűlő utca 1.

Fair Art Fair

A központi kiállítás és vásár anyagát közel száz művész alkotásaiból állította össze a két főszervező-kurátor. A több generációt, sokféle stílust és műfajt felvonultató tárlat átfogó képet kíván nyújtani a kortárs hazai képzőművészet palettájáról. A kiállított képanyag nyolcvan százaléka két árkategóriában, ötven- és százezer forint értékben kerül árusításra. A sokféle vizuális inger között a szakma legmenőbb szakemberei által tartott tárlatvezetéseken tájékozódhatnak az érdeklődők.

Kortárs Műgyűjtő Wanted!!!

Megtekinthetőek és megvásárolhatóak lesznek a nagyágyúk, Fehér László, Mazzag István, Wahorn András, dr Máriás, Szöllősi Géza és Verebics Ági képei. A Balaton-felvidék műtermeiből Gábor Áron, Gál András, illetve Péterfy Ábel, míg a hazánkban élő külföldi alkotók közül Stefan Osnowski, Juraj Florek, Ludovic Thiriez és David Sutherland munkái lesznek láthatóak. A kortárs magyar fotográfia erős csatasorral képviselteti magát: Mészáros László, Bohus Réka, Neogrády-Kiss Barnabás, Hegyháti Réka fotói egyszerre frissek és pontosak. Az absztrakt festészet expresszív középgenerációjának, mint Kopasz Tamásnak és Bernát Andrásnak képei mellett megtekinthetők lesznek Bánki Ákos színekben tobzódó barcelonai festményei is. A szellemi erők keresőinek Bullás József, Wolsky András, Marafkó Bence, Horváth Lóczi Judit, Kóródi Zsuzsa és Gáspár György érzéki geometriája ajánlott. A könnyedebb témák kedvelői pedig Ódor Bence, Ronga Eszter, Stark Attila, Baranyai (b) András és Jánosi Anna képeiben találhatják meg a kortársak vidámságát.

Hegyháti Réka: Selfportrait

A GARTEN-hez idén csatlakozott a csopaki ZM&G Galéria, mely Szöllősi Géza egyéni tárlatának ad helyet három hétre.

Esték a kertben

A GARTENben minden a képzőművészet körül forog. Az esti beszélgetésekre meghívott vendégeket összekötő kapocs a vizuális kultúra szeretete. A GARTEN 2020 vendége lesz Alföldi Róbert, akiről kevesen tudják, hogy az ország egyik legizgalmasabb és legértékesebb fotógyűjteményének tulajdonosa. Idén ünnepli fennállásának harmincadik(!) évfordulóját a díszeli Első Magyar Látványtár és a miskolci alapítású MissionArt Galéria, alapítóikat a rendszerváltó évek műkereskedelméről faggatják a szervezők. Ezenkívül szó lesz még a kortárs magyar fotográfia nemzetközi sikereiről és a magyar neoavantgárd szárnyalásáról, illetve izgalmas programnak ígérkeznek a Gyűjtés női/férfi szemmel című esték is, ahol művészeti szakemberek faggatnak gyűjtőket szenvedélyükről.

Sorsok és szenvedélyek a kertmoziban is!

A GARTEN 2020 kertmozi válogatása újra mélyre repíti nézőit a művészet titokzatos világába. Két életrajzi ihletésű játékfilm is vetítésre kerül: Egon Schiele A halál és a lányka, illetve a Gerhard Richter életpályáján alapuló Mű szerző nélkül. A dokumentumfilmes válogatásban Robert Mapplethorpe, Sebastiao Salgado, Agnès Varda, Fahidi Éva és Hortobágyi Endre szerepel.

A Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztivál animációfilmes válogatásában fiatal magyar alkotók formabontó munkái lesznek láthatók. Kondor Attila különleges festményanimációi is helyet kaptak a programban, a vetítés előtt az alkotóval beszélgetnek a kurátorok.

Premier! Premier! Premier!

A GARTEN moziban lesz először látható Lichter Péter legújabb, hatvan perces kísérleti filmje, a Barokk Femina, mely Nemes Z. Márió tavaly megjelent versfolyamának adaptációja.

White szem, white fül, white noizzz

A zene kedvelői sem maradnak kortárs ingerek nélkül. Fellép Ujj Zsuzsi, aki kissé mélabús szerelmes számait, keserédes „fatálsanzonjait” adja elő Darvas Kristóf kíséretében. Hallható lesz a két képzőművész, Wahorn András és Kopasz Tamás fülbemászó improvizatív jazz duója is. A veszprémi Monoton monokróm és a hatalmas energiájú Szilágyi Rudolf képzőművész/zenész szintén összeállnak egy estére: a land-art, performansz és live act elemeket ötvöző előadás mélyreható élményeket ígér a rokonlelkűeknek. KristófLab és a Ziggurat projekt fény-hang-tánc előadásában pedig a kortárs művészet különböző műfajai egyesülnek új látvánnyá.

Az E-mancik Színházi Manufaktúra Szomjas férfiak sört isznak helyettem című előadása már a nevében is kizökkenést ígér. Az előadás után az idei GARTEN együttműködő partnere, a Fehér Nyúl Sörfőzde kínálja a GARTEN művészei által tervezett címkékkel ellátott söreit.

Megnyitó 2019 – fotó: Neogrády-Kiss Barnabás

Művészettel védekezünk!

Tavaly csobbantunk a Balatonban, idén elkezdjük átúszni, és reméljük, nem lesznek nagy hullámok, mert még kicsit izmosodnunk kell – foglalják össze a szervezők az idei évvel kapcsolatos célkitűzéseiket, akik az idei évben szeretnék megteremteni Lovason azt a biztos bázist, ahová évről-évre visszatérhetnek a kortárs kultúra iránt nyitott látogatók. A GARTEN-t egy olyan helynek álmodják, ahol jó találkozni és beszélgetni, ahol erősödhet a hit abban, hogy a kortárs vizuális kultúrának van közösségteremtő ereje.

Művészettel védekezünk! – hangzik a GARTEN idei szlogenje, mert meg kell őrizni a humánumot, az emberi karaktert a rendszerekkel behálózott korunkban is.

Az online lapozható Garten 2020 katalógus itt érhető el. A teljes programért kattints ide!

A GARTEN 2020 szervezője a Nagy Gyula Művészeti Alapítvány és a Resident Art Művészeti Ügynökség.

A programokért felelős szerevezők Bánki Ákos képzőművész és Schneller János művészettörténész.

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A szervezők a járványügyi helyzetre hozott intézkedéseket és szabályokat szigorúan betartják.

Promóció

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.