Papageno Radio
Promóció Gyermekek szólalnak fel a bolygó jövőjéért Olafur Eliasson művészeti kezdeményezésben

Gyermekek szólalnak fel a bolygó jövőjéért Olafur Eliasson művészeti kezdeményezésben

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Elindult az Earth Speakr, amely arra invitálja az Európában élő gyermekeket, hogy Earth Speakerek-ké válva, a bolygónk jövőjéért felszólalva együtt alkossanak meg egy műalkotást.

Az Olafur Eliasson dán-izlandi művész által megálmodott Earth Speakr kezdeményezés elősegíti az európai emberek közötti gondolkodást, rámutatva az éghajlatváltozás veszélyeire és bolygónk jövőjére. A teljesen ingyenes Earth Speakr egy interaktív weboldalt, ingyenes alkalmazást, prezentációkat és sok mást is magában foglal. A projektet – amely az Európai Unió Tanácsának 2020-as német elnökségének alkalmából megrendezett kulturális programsorozat központi eleme – a Német Külügyminisztérium és a Goethe Intézet finanszírozza.

Nézd meg Olafur Eliasson bemutatóját alkotásáról, az Earth Speakr-ről:

A következő 6 hónap során bárki letöltheti az Earth Speakr alkalmazást és animációkat készíthet környezetéről egy játékos, interaktív technológia segítségével. A projektben a választójogi korhatár alatti gyermekek és fiatalok vehetnek részt úgy, hogy a hangjukat adják valaminek – fának, banánhéjnak, égnek vagy utcának –, ezzel szót emelve közvetlen környezetük és a bolygó megvédése érdekében. Kreatív üzeneteik a projekt weboldalán kerülnek megosztásra, amelyet a kiterjesztett valóság (AR) segítségével az alkalmazásban is megnézhetnek.

 „Az Earth Speakr egy kollektív művészeti kezdeményezés, amely arra  buzdítja a gyermekeket, hogy egy kis időre művészek legyenek. Az, hogy mivé válik majd az alkotás, a résztvevők kreativitásától és képzelőerejétől függ. A művek gondolatokat és jövőképeket, aggodalmakat és reményeket is kifejezhetnek. Az általuk kreált művek lehetnek játékosak és szeszélyesek, komolyak vagy költőiek, hiszen ebben az esetben nincs jó vagy rossz elképzelés. A mindenki számára egyszerű részvétellel az Earth Speakr arra kéri a gyermekeket, hogy meséljék el mi rejlik szívükben, mire gondolnak, ezzel pedig részeseivé válnak a bolygó mostani és jövőbeni alakításának” – mondta Olafur Eliasson.

A lehető legtöbb ember bevonása érdekében Eliasson a csapatával egy sokak által elérhető, elsősorban digitális műalkotást fejlesztett ki, a kezdetektől együttműködve a gyerekekkel, kutatókkal és más szakemberekkel. A Earth Speakr az Európai Unió mind a 24 hivatalos nyelvén a világ minden tájáról elérhető.

A projektet több múzeum, könyvtár és oktatási intézmény is támogat, egyik legfontosabb partnerük a Goethe Intézet, amely a művet, az aktív hálózata segítségével a társadalmi távolságtartás idején is igyekszik a lehető legtöbb fórumon és a legszélesebb körben megosztani.

 „A gyermekektől nap mint nap elvárják a figyelmet és a szabályok betartását, most rajtunk, felnőtteken a sor, hogy figyelemmel meghallgassuk mondanivalójukat. Az Earth Speakr programban Olafur Eliasson egyedülálló lehetőséget kínál nekik, hogy kreatív módon megközelítve olyan ötleteket dolgozzanak ki, amelyek formálhatják az európai emberek jövőjét. Az európai politikai döntéshozókhoz eljuttatott üzenetekkel a Earth Speakr teret ad ennek a fiatal generációnak, hogy őszintén elmondhassa véleményét, és mi felnőttek, a közös jövőnk érdekében, pedig jobban tesszük, ha figyelmesen meghallgatjuk ezeket” – mondta Heiko Maas, a Német Szövetségi Köztársaság külügyminisztere.

Az Earth Speakr lehetőséget biztosít a gyerekeknek, hogy üzeneteket fogalmazzannak meg, és arra kéri a felnőtteket, a döntéshozókat, a változásokért felelős személyeket és globális vezetőket, hogy hallgassák meg ezeket. A felnőttek a www.earthspeakr.art weboldalon megtalálható a „Loud Speakrs” elnevezésű AR üzenetgyűjtemények létrehozásával mutathatják meg, hogy az üzeneteik meghallgatásra találtak. A Loud Speakr gyűjteményeket bárhol elhelyezhetik egy virtuális térképen – nyilvános tereken, parkokban, politikai épületek felett –, hogy mások figyelmét is felhívják az üzenetekre, és amelyeket olyan fontos helyszíneken is streamelni fognak, mint Brüsszelben a Justus Lipsius és Europa épületek, valamint Brüsszelben és Strasbourgban az Európai Parlament, vagy a berlini Szövetségi Külügyminisztérium „Lichthof” épülete.

 „A földi élet az emberek, az állatok, a növények és a különböző ökoszisztémák együttélése, amit nem csak el kell fogadnunk, de mindent meg is kell tennünk ennek fenntartására. Az egyre gyakoribb éghajlat-politikáról folytatott vitákban elengedhetetlen, hogy a következő generáció hangját hangosan és egyértelműen hallják, hiszen éppen ők élnek majd az általunk formált jövőben.

Az Earth Speakr alkotás arra kéri a gyermekeket, hogy emeljék fel hangjukat az éghajlatváltozás ellen, akár aggodalomnak, akár reménynek hangot adva. Az alkalmazáson keresztül a közvetlen környezetükben bármivel kifejezhetik magukat. A mű összehozza hangjukat és támogatja mondanivalójukat. Nekünk – felnőtteknek, döntéshozóknak és politikusoknak – pedig meg kell hallgatnunk a gyerekek kreatív üzeneteit és komolyan is kell vennünk ezeket” – mondta Olafur Eliasson.

2020. július 1-jétől a gyerekek üzenetei megjelennek majd az Earth Speakr virtuális térképén, a Loud Speakr gyűjtemények pedig az AR segítségével lesznek megtekinthetők az EU egész területén. Ha többet szeretnél tudni és részt vennél a mű megalkotásában, töltsd le az Earth Speakr alkalmazást a Google Playből vagy az App Store-ból, keresd fel a www.earthspeakr.art weboldalt és csatlakozz a közösségi médiában a @earthspeakr beszélgetéshez.

Részvétel


 

A gyerekeknek Earth Speakr üzeneteket kell készíteni és lehetőség szerint, minél több barátot, ismerőst meghívni a projektbe. Ezeket az üzeneteket a felnőttek, a döntéshozók, a változásokért felelős személyek és a globális vezetők megnézik, és üzenetcsoportokat – úgynevezett Loud Speakrek gyűjteményeket – alkotva megoszthatják másokkal is. Eliasson abban bízik, hogy a politikusok nem csupán elolvassák a gyerekek üzeneteit, hanem az általuk fontosnak vélt témákat napirendre is tűzik. A weboldalon elérhető eszközkészletek segítségével különféle érdekes programokat szervezhetnek, cél, hogy beépítsék az Earth Speakr-t a programjaik közé és szakítsanak egy kis időt az alkotásban való részvételre.

 

További információ a https://earthspeakr.art/hu/vegyel-reszt-te-is oldalon olvasható.

Promóció

X
X