Papageno Radio
Kiállítás Három új kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

Három új kiállítással készül a nyitásra a Ludwig Múzeum

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A koronavírus okozta helyzet miatt szükséges több hónapos kényszerű zárva tartást követően augusztus 20-án újra megnyitja kapuját a Ludwig Múzeum.

Időgép. Új válogatás a Ludwig Múzeum gyűjteményéből

Az időgép egy olyan, egyelőre csak elméletben létező szerkezet, melynek segítségével a múltba vagy a jövőbe repíthetjük fizikai testünket. A kiállítás azonban nem az időutazás tudományos-fantasztikus lehetőségével foglalkozik, hanem az idő és a művészet viszonyát vizsgálja különféle szempontokból, és magukat a műveket tekinti olyan időgépeknek, melyek lehetővé teszik számunkra a mentális utazást.

Gerard Gasiorowski: KÖZELÍTÉS. Íme, én, akinek óriási fáradozásába kerül a dolgok szintjén tartani magát, 1970 olaj, vászon, 129 x 192 cm Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum (Az aacheni Peter und Irene Ludwig Stiftung letétje) fotó: Rosta József / Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

A kiállítás a világjárvány rövid szünetében, rendkívüli körülmények között jött létre, így nem hagyhatta figyelmen kívül az elmúlt időszak tanulságait sem. A múzeum mintegy 800 darabot számláló gyűjteményéből olyan műveket válogattunk, amelyek a személyes, a művészi és a történelmi idő különböző aspektusait tárják a néző elé, a kurátor személyes nézőpontjából.

Kurátor: Szipőcs Krisztina

Egyensúlyban. Művek az Art Collection Telekom gyűjteményéből

2020. szeptember 4. – november 22.

Miként sikerülhet megtalálni és megtartani az egyensúlyt egy összetett, ellentmondásokkal teli és gyakran ellentétektől terhes valóságban? A kiállítás fókuszában álló kérdés egyszerre sugall reményt, és fogalmaz meg állítást arról, hogy a művészeti vita és a szembenézés olyan gondolatokat ébreszthet, olyan élményeket közvetíthet, amelyek kifejezetten alkalmasak arra, hogy megtaláljuk ezt az egyensúlyt. A kiállítás koncepcióját 2019-ben dolgozták ki a kurátorok.

Flaka Haliti: Its Urgency Got Lost in Reverse (While Being in Constant Delay), 2017/ Sürgőssége elveszett a hátrálásban (miközben állandó késésben volt), 2017

Azóta a világ kibillent korábbi egyensúlyi helyzetéből. Az élet törékenysége egyszerre mindenhol jelenlévővé vált, még a jómódú államokban is. A gazdaság, az egészségügyi és szociális ellátórendszerek, az összetartás Európa és nemzetei között mély válságban van éppúgy, mint a személyes szabadság és a társadalmi kapcsolatok. A világnak ismét meg kell találnia az egyensúlyt, miközben szükségszerű egyfajta újrakezdés is. Megvan a lehetőségünk, hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, merjünk új innovatív modelleket keresni és alkalmazni a bolygóval való együttélésünkre.

 Kurátorok: Szipőcs Krisztina, Nathalie Hoyos és Rainald Schumacher.

BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve

2020. október 10. – 2021. január 17.

A tárlat a nagyrészt Barabási Albert-László fizikus és hálózatkutató tevékenységéhez köthető ún. Barabási-hálózatokat felhasználó kutatások elmúlt 20 évének bemutatása köré szerveződik. A hálózati vizualizáció alakulásának-fejlődésének nyomon követésével – a Barabási kutatólabor meghatározó projektjeinek bemutatása révén – az átfogó módszer képzőművészeti alkalmazásához juthat el az érdeklődő. Barabási kutatásaiban a dolgok és jelenségek közötti, többnyire láthatatlan összefüggések keresése, az ismétlődő mintázatok felderítése áll a középpontban, amelyek összekapcsolják a természetet, a társadalmat, a nyelvet és a kultúrát.

BarabásiLab: Fake news. Egy álhír terjedése a Twitteren a 2016-os amerikai elnökválasztás során, 2018 – adatvizualizáció

A hálózati szemlélet olyan átfogó, univerzális módszerrel kecsegtet, amelynek segítségével szinte minden összefüggés (pl. a művészeti karrierek sikeressége) természettudományos precizitással vizsgálható. A virtuális és valóságos adatszobrok, valamint a kiterjesztett valóságot használó eszközök segítségével a térbe kilépő vizualizáció a megjelenítés új lehetőségeit kínálja.

Kurátor: Készman József

Promóció

X
X