Papageno Radio
Promóció Három dolog, amit Jonas Kaufmann nagyon tud

Három dolog, amit Jonas Kaufmann nagyon tud

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Augusztus 19-én 18 órától az Eiffel Műhelyház körüli hatalmas park ad otthont annak a nagyszabású gálaműsornak, amelyen az Opera művészei és napjaink legnépszerűbb tenorja, Jonas Kaufmann lépnek a közönség elé. A koncert elé Bernáth Éva énekművész írt szubjektív ajánlót „Mire tanít Jonas Kaufmann egy operaénekest, aki egyben színházrajongó is?” címmel.

Az igazi értékek nem megvásárolhatóak, de szeretettel, odafigyeléssel és emberi gesztussal minden probléma orvosolható

Jonas Kaufmann 2013-ban Marton Éva gálaestjén lépett fel először a Magyar Állami Operaház színpadán. Lehár Ferenc egyik méltán híres, „Vágyom egy nő után” című áriáját dedikálta a 70. születésnapját ünneplő világhírű magyar operaénekesnőnek. A koncert egy óra csúszással a Szent István-bazilika előtti tér kivetítőjén is megnézhető volt a nagyközönség számára, ahol Kaufmann akkor már szmokingját a vállára dobva, civilként csatlakozott az operarajongó táborhoz és 5 ezer eurós felajánlással támogatta az Operaház és az Ökomenikus Segélyszervezet közös adománygyűjtési akcióját, melyet a 2013-as történelmi dunai árvíz károsultjai megsegítéséért indított a két szervezet.

A zene felé irányuló gyermeki kíváncsiság és a zenei élményekben való részvétel felszabadítja a lelket

Az Opera új játszótere, az Eiffel Műhelyház egy olyan varázslatos hely, ahol a közönség tagjai lélekben gyermekeknek érezhetik magukat, kísérletezhetnek műfajok között és művészek vezetésével új szintre emelhetik az eddig porosnak vélt, antikizálónak gondolt klasszikus zene világát egy igazán szabad közegben.

Ide kapcsolódik:
Augusztusban szabadtéri koncertet ad Budapesten Jonas Kaufmann

Több mint 5 hónap kihagyás után nem is lehet nagyobb öröm mind a fellépő művészeknek, mind a nézőközönségnek, hogy a nemzetközi kulturális intézmények közt is kivételes próba-, gyártó- és raktár komplexum Kodály Zoltáról elnevezett parkjában (rossz idő esetén az Óriásraktár tágas belő csarnokában) inspiráló környezetben találkozhatnak egymással egy felemelőnek ígérkező nyári estén.

A cikk szerzője, Bernáth Éva énekművész


 

2016-ban szerezte meg énekművész mesterdiplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Kertesi Ingrid tanítványaként. Az egyetemi évei alatt nagy hatással voltak rá kortársai, tanárai, együttműködő partnerei. Bemutatkozhatott különböző operaprodukciókban, ária- és dalesteken, ahol az alábbi rendezőkkel, karmesterekkel, művészekkel dolgozhatott együtt: Almási- Tóth András, Cser Ádám, Kocsár Balázs, Kovács Dániel, Gulyás Dénes, Sümegi Eszter, Vajda Gergely. Repertoárjának kialakításában és betanításában Medveczky Ádám segítette őt.

 

Bernáth Éva – fotó: Harazdy Photography

2019 óta a Magyar Állami Operaház magánénekese. Szabadúszóként Wiedemann Bernadett és Marcelo Álvarez segítik őt repertoárjának csiszolásában.

Az operairodalom legszebb dallamait összegyűjtő esten, amin 20 kiváló magyar énekes is közreműködik, az est megkoronázásaként Puccini Turandot című operájának híres áriáját, a Nessun dormát hallhatjuk majd Jonas Kaufmann interpretálásában. Biztos vagyok benne, hogy egy ilyen káprázatosnak ígérkező koncertanyag és fantasztikus karizmájú művészek előadói törekvései, megnyilvánulásai után valóban nehezen fog menni az elalvás.

Arculat, hitelesség, önazonosság, avagy zsonglőrködés az operák, operettek és a dalok között

Jonas Kaufmann nem csak a legnagyobb operaházak előadásain nyújtott teljesítménye miatt vált világhírűvé – ahol a hangadás és a színészi játék összművészeti egyvelege dinamikusan harmonizál az esetében –, hanem az operettek világa is közel áll hozzá gyermekkora óta. Kevesen tudják, hogy nagyanyja a házimunka mellett gyönyörű hangon énekelgette a legismertebb operett számokat a családi fészekben, míg nagyapja szenvedélyesen szerette Wagner muzsikáját.

A Puccini, Verdi, Wagner szerepek után (közben), 2019-ben, a Sony gondozásában megjelent Wien című CD-je Fischer Ádám vezényletével, melyen az operettirodalom örökzöldjei hallhatóak, az eladási számok pedig magukért beszélnek. A műfajok közti különbségek éles elkülönülésének helyes megfigyelése és az énekelt művek igényes kidolgozása mindig jellemzi Kaufmannt.

A legintimebb, legbensőségesebb hangon mégis a klasszikus dalirodalom alkotásaiban szólal meg. Liszt, Schubert és Strauss dalok interpretálásában festői magaslatokba tör előadóművészi tevékenysége.

augusztus 19. szerda 18 óra

Eiffel Műhelyház, szabad tér

Bővebb információért és a jegyvásárlásért kattintson ide.

Promóció

Stream és színház

X
X