Papageno Radio
Promóció A csodálatos, reményt adó zene

A csodálatos, reményt adó zene

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A Concerto Budapest szeptember 25-i zeneakadémiai koncertjét, melyen Bartók és Beethoven művei csendülnek fel, a „hétköznapi hősöknek” ajánlja. 

„A zene, a kultúra által teremtett közösségekre, együttlétekre most még nagyobb szükség van, mint valaha. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a járványügyi szabályozások betartása mellett csak a Zenére figyelhessünk. Az est során Bartók és Beethoven műveivel tisztelgünk a hétköznapi hősök előtt, mert az igazi hősök nem a moziban láthatók, hanem köztünk járnak. A csodálatos, reményt adó zene az új élet ígéretét nyújtja: szeretném, hogy mindennek együtt legyünk részesei. Ünnepeljük szeptember 25-én este a régóta várt találkozást, a zene és az élet közös ünnepét” – Keller András, karmester.

Keller András – fotó: Marjai Judit

A Concerto Budapest azoknak a hősöknek ajánlja nyitókoncertjét, akik a járvány idején, jelentős kockázatot vállalva rendíthetetlenül végzik feladatukat honfitársaik védelmében és érdekében. 

Felemelő koncerttel tér vissza a Zeneakadémia színpadára Keller András vezetésével a Concerto Budapest: két, kihívásokban gazdag versenyművet és A kékszakállú herceg várát adja elő a zenekar a hétköznapi hősök előtt tisztelegve.  II. zongoraversenyét – melynek szólistája Berecz Mihály lesz, akinek legtöbbször kottahű játékát, árnyalt előadását, kiforrott látásmódját emelik ki a kritikusok – Bartók az első mintegy ellendarabjának, saját szavait idézve „kevesebb nehézséggel a zenekar számára, tematikus anyagában tetszetősebb” műnek szánta. A zeneszerző egy korábbi alkotói korszakából való A kékszakállú herceg vára, amely két csodálatos énekes, Bretz Gábor és Vörös Szilvia előadásában hangzik majd el. Előbbinek az opera címszerepe szinte védjegye, míg Vörös Szilvia, a bécsi Staatsoper állandó tagja – bár már sok jelentős szerepet tudhat a háta mögött – Bartók operájával idén állt először színpadra. „Szerintem Judit szerepét nem lehet csupán frissességből megoldani. Ennél fontosabb a tapasztalat, ezért nagyon örülök, hogy vártam vele” – mondta egy interjúban.

Vörös Szilvia és Bretz Gábor

A Bartók művek mellett Beethoven D-dúr hegedűversenyét hallhatjuk meg az estén. Az első romantikus hegedűversenyként is emlegetett művet a kiegyensúlyozottság és a nyugtalanság kettősségének érzése jellemzi. A hegedűverseny szólistája Baráti Kristóf lesz. Baráti több generáció egyik legtehetségesebb hegedűművészeként tartja számon a szakma, így igazán méltó előadója a megunhatatlan Beethoven-remekműnek.

Baráti Kristóf – fotó: Marco Borggeve

A negyvenes évei legelején járó hegedűművész egyike azon keveseknek, akire valóban ráillik a világsztár jelző, hiszen szólistaként régóta ismerik a nevét New Yorktól Hong Kongig. Állandó kamarapartnerei közt találjuk Richard Goode-t, Mischa Maisky-t, Würtz Klárát, Perényi Miklóst és még számos komolyzenei kiválóságot. Lemezfelvételei közül kiemelkedik Bach-szólóalbuma, amelyről a Gramophone így írt: „Azoknak, akik szeretik a hegedűt legédesebb és legakrobatikusabb formájában hallani, Baráti a legfelsőbb kategóriából való.”

Szeptember 25., péntek, 19.30

 

ZENEAKADÉMIA 

 

HŐSKONCERT – BARTÓK ÉS BEETHOVEN

 

Bartók: II. zongoraverseny, BB 101

Beethoven: D-dúr hegedűverseny, op. 61

Bartók: A kékszakállú herceg vára

 

Baráti Kristóf hegedű,

Berecz Mihály zongora,
Vörös Szilvia mezzoszoprán,
Bretz Gábor basszus

 

Vezényel: Keller András

A koncert ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük, hogy részvételi szándékát, a résztvevők pontos számával 2020. szeptember 23. 10 óráig jelezze a regisztrációs lapon, ide kattintva!

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X