Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció A Magyar Zene Házának különleges építészeti megoldásai

A Magyar Zene Házának különleges építészeti megoldásai

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

A 2021-ben megnyíló Magyar Zene Háza egybefüggő homlokzati üvegtáblákból álló üvegfala nemcsak Magyarországon, de egész Európában a legnagyobbnak számít. Igazi építészeti bravúr, hogy üveggerendák támasztják meg a hatalmas, áttetsző üvegfalat, amely az épület nyitottságának érzetét megteremtve a városligeti parkot vizuálisan összeköti a Zene Háza belső tereivel. Budapest egyik legizgalmasabb, emblematikus kortárs épülete immár szerkezetkész, lassan elkezdődnek a belsőépítészeti munkálatok.

Sou Fujimoto világhírű japán építész mindig is azt vallotta, hogy meg kell találni az egyensúlyt, a harmóniát a természetes és az épített környezet között. „Amikor leültünk eldönteni, hogy a több kiírás közül melyikre adjunk be pályázatot, nem volt kérdés, hogy a Magyar Zene Háza a legnagyobb kihívás. Egyrészt tisztában vagyok vele, hogy a zene fontos kulturális exportcikk Magyarországon, másrészt vonzott, hogy egy park belsejébe, a fák közé építhetek. Ez jól illeszkedik irodánk profiljába, mivel az egyik fő érdeklődési köröm az épített környezet integrálása a természetes környezetbe” – fogalmazott korábban Fujimoto.

- hirdetés -

Ezt a tervező által megfogalmazott célt segít elérni többek között a Magyar Zene Háza üvegfala, amely az épület légiességét, transzparenciáját és egyediségét biztosítja. A ház egyedülálló kinézete mögött különleges mérnöki megoldások állnak, a homlokzati üvegfal 94 darab egyedileg gyártott, osztatlan és hőszigetelt panelből áll, melyek az épület egyes szakaszain elérik a közel 12 méteres magasságot is. Ezeket az üvegelemeket speciális üvegbordák támasztják meg, melyekből szintén 94 darabot szerelnek az épület szerkezetébe. Az üvegpanelek és a tartógerendák behelyezését hosszas tervezés előzte meg, hiszen az épületben fontos statikai szerep hárul rájuk.

Az üvegfallal párhuzamosan elkészült a Magyar Zene Háza különleges tetőszerkezete is: az épület lebegő tetejét a hang rezgésének vizuális képéből, a hanghullámból kiindulva formálta meg a tervező. A játékos hullámzással vastagodó, majd elvékonyodó tetőzet végig a városligeti lombkorona szint alatt marad, megkönnyítve ezzel, hogy a ház valóban harmonikusan beleolvadjon a természetbe. A tetőzetben szinte nincs két párhuzamos elem, nincs derékszög, a felületét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át, melyek közül egyeseken a ligeti fák bújnak át, ráadásul ezekben a résekben helyezték el a ház innovatív megoldásainak egyikét is: innen indulnak az úgynevezett fénykutak, amelyek  akár egészen a legalsó szintekig vezetik be a fényt, ezzel segítve a belső terek megvilágítását és a különleges atmoszféra megteremtését, mintha az épület belsejében is a fák lombkoronái alatt sétálnánk.

A Magyar Zene Házának üvegfala segít megteremteni az épület légiességét és transzparenciáját

A Magyar Zene Háza kivitelezése alatt végig kiemelt figyelmet fordítanak a környezettudatosságra. Éppen ezért már a tervezési szakaszában különös hangsúlyt kaptak a megújuló energiaforrások, valamint a speciális hűtési és fűtési rendszerek alkalmazása. Az épület szomszédságában lévő ligeti Nagyrét egy kisebb területén 120 talajszondát helyeztek el 100 méter mélyen a föld alá, amelyek a ház környezettudatos, megújuló, geotermikus energiával történő ellátását szolgálják. További speciális és gazdaságos műszaki megoldás, hogy az épület hűtését távhűtéssel biztosítják, melyet a szomszédos műjégpálya gépparkja szolgáltat majd. A Magyar Zene Háza tehát nemcsak a világszínvonalú épület-kialakítás és az egyedülálló összetett zene és múzeumpedagógiai tartalomkínálata miatt lesz különleges, hanem azért is, mert a legfontosabb nemzetközi épületminősítési rendszer, a BREEAM környezettudatossági szempontból is példaértékűnek értékelte a kivitelezési munkálatokat és a leendő épületet.

A Magyar Zene Házának tetejét közel 100 egyedi tervezésű lyuk töri át

Mindezek mellett a térszint alatti – a kiállítótermeknek is helyet adó – terekben ugyancsak a tervezett ütemben haladnak a munkálatok, jelenleg a szakipari munkákat végzik, melynek során beépítik a gépészetet, elektromos rendszereket és a gipszkarton elemeket. Az új, 2021 végén megnyíló intézmény kiállító- és előadóhelyként, valamint zenepedagógiai központként, vagyis összetett zenei beavató intézményként működik majd. Fő küldetése, hogy a gazdag magyar zenei hagyományt közelebb vigye a hazai és külföldi látogatókhoz igényes kínálatával, interaktív állandó és időszaki kiállításaival, a zenepedagógiai műhelyekkel, a zenei és a zenéhez kötődő rendezvényekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel.

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

- hirdetés -
X
X