Papageno Radio
- hirdetés -
Promóció Csináljunk színházat! – Bálint Andrással és Morcsányi Gézával folytatódik a színházvezetési szabadegyetem

Csináljunk színházat! – Bálint Andrással és Morcsányi Gézával folytatódik a színházvezetési szabadegyetem

A Magyar Színházi Társaság Csináljunk színházat! sorozatának negyedik beszélgetésén a 2000-es évek első évtizede és annak máig érő következményei kerülnek fókuszba. Vajon hogyan vonatkoztathatjuk a közelmúlt tanulságait napjainkra?

- hirdetés -

Bálint András harminc évig, 1985 és 2016 között vezette a Radnóti Színházat. Ezalatt többször is megváltozott az ország politikai berendezkedése, ami a főváros színházi struktúráján, még a saját fenntartású intézmények esetében is nyomot hagyott. Eltértek-e a fenntartói igények a politikai oldaltól függően? Hatottak-e a változások a repertoárra, és hogyan változott a politika hozzáállása a színházhoz ezalatt? Hogyan épített társulatot? Milyen igazgatói sikerekre és milyen kudarcokra emlékszik? Mit gondol ma a rövid nemzeti színházi kitérőjéről és az 1998-as eseményekről?

- hirdetés -

Morcsányi Géza 1977 és 1988 között dramaturgként dolgozott a Pécsi Nemzeti Színházban, a Győri Nemzeti Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, illetve a Radnóti Színházban, majd szerkesztő lett belőle, 2015-től pedig a Magvető Kiadót vezette. Műfordítóként és dramaturgként azonban rendszeresen visszajárt a Radnótiba, ahol olyan előadásokban közreműködött, mint a Ványa bácsi, a Háztűznéző, A kripli, a IV. Henrik vagy a Protokoll. Hogyan dolgozott együtt Bálint Andrással? Milyen hasonlóságok és milyen különbségek vannak a színház- és a kiadóvezetés között?

A beszélgetést ezúttal is Csizmadia Tibor vezeti, aki a kérdéses időszakban dolgozott Szolnokon főrendezőként (1985–1988), volt szabadúszó, a Budapesti Kamaraszínház művészeti vezetője (1991–1996) és az egri Gárdonyi Géza Színház igazgató-főrendezője (2001–2011). A beszélgetőpartnereknek nem csupán a vezetői perspektívái hasonlóak, hiszen mindhárman tanítottak-tanítanak a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd Egyetemen, így az intézményt érintő aktuális kérdések is szóba kerülnek.

A beszélgetés szeptember 22-én 17 órakor kezdődik a FUGA – Budapesti Építészeti Központban. Az esemény ingyenes, az orrot és a szájat eltakaró maszk használata a nézőtéren kötelező. A belépéskor hőmérsékletmérés történik.

Az NKA támogatásával megvalósuló beszélgetés a Papageno Facebook-oldalán élőben követhető. 

- hirdetés -
- hirdetés -

Hírlevelünkben minden csütörtökön megkapja a legfontosabb kulturális híreket és a következő hét legjobb programjait.