Papageno Radio
- hirdetés -
Kiállítás Egyensúlykeresés a kortárs képzőművészet segítségével

Egyensúlykeresés a kortárs képzőművészet segítségével

Papageno Fanfár
Iratkozzon fel hírlevelünkre és hetente elküldjük Önnek a világ legfontosabb kulturális híreit!

Hogyan találjuk meg az egyensúlyt a mai világban? Miként teremtünk kapcsolatot egymással, és hogyan éljük meg a közösség élményét egy olyan időszakban, amikor erre korlátozottak a lehetőségeink? A Ludwig Múzeum új Egyensúlyban. Művek az Art Collection Telekom gyűjteményéből kiállítása ebben próbál segítséget nyújtani a kortárs művészet eszközeivel.

A Telekom régóta küldetésként tekint a művészet támogatására. Számos előadóművészeti, főleg zenei projekt jött már létre a segítségükkel. Azt azonban kevesebben tudják, hogy milyen elkötelezettek a kortárs képzőművészetet illetően. Tíz évvel ezelőtt kezdték meg gyűjteményezési tevékenységüket, amely némiképp hasonlít a Ludwig Múzeum stratégiájára, ugyanis mindkét gyűjtemény a közép-kelet-európai régió kortárs művészetére fókuszál. Eddig tíz kiállítást rendeztek Európa-szerte, például Bukarestben, Berlinben, Varsóban, Zágrábban, Lipcsében, illetve most Budapesten. 

- hirdetés -

Művek a kiállítás tereiben Fotó: ROSTA József © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum

A kiállítás kurátorai elmondták, hogy a tárlat középpontjában az egyensúly megtartására, a hidak építése és a kommunikáció témája áll. Filozófiájuk a bemutatott művek üzenete is lehetne: „Az élet arra való, hogy megosszuk egymással”. A tárlaton kb. 40 kelet-európai alkotó mutatkozik be 70 művel, amelyek között magyar művészek munkái is szerepelnek. A kurátorok kiemelték, hogy a gyűjtemény 50 százaléka női művészek alkotása.

Művek a kiállítás tereiben Fotó: ROSTA József © Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Adattár és Digitális Archívum

A kiállított művek olyan társadalmi ügyekre hívják fel a figyelmet, mint a kisebbségek védelme, a nők egyenjogúsága, a rasszizmus elleni küzdelem, a közelmúlt háborúinak mai napig fel nem dolgozott traumái, illetve a kelet-európai régió összetett viszonya a kommunizmushoz. A művek között több olyan is látható, amelyek eredetileg köztéri alkotások voltak, majd később múzeumi kiállítási tárgy lett belőlük, átalakítva és gazdagítva jelentésüket. A tematikus termekben olyan speciális témák kerülnek előtérbe, mint a családtörténet, a madarak vagy akár a bábművészet, amelyek bármilyen különbözőnek tűnnek, mégis összefüggenek. A válogatásban egyaránt láthatunk elgondolkodtató, megrázó, ugyanakkor humoros műveket is, amelyekben közös pont, hogy akár a múltról, a jelenről vagy a jövőről szólnak, valamilyen módon mind aktuálisak.

Copyright Dan Perjovschi, Wire Drawing, 2014, detail

A termekben sétálva ráébredünk, hogy a világot megfigyelni sokféle szemszögből lehet, nem kizárólag egy nézőpont vagy vélemény létezik, ahogy a kommunikációs csatornák közül sem a nyelv az egyetlen, amelyen keresztül kötődni, kapcsolódni tudunk egymáshoz. A művészet az egyik ilyen közvetítő közeg, amely a mostani ellentétekkel és kétségekkel teli világban is segíthet feloldani a feszültségeket és rátalálni az egyensúlyra. 

Promóció

- hirdetés -

Olvassa és hallgassa a Papagenót mobilon is!

X
X